sâmbătă, 16 aprilie 2011

musaca de tăiţei cu spanac

Se apropie sărbătorile de Paşti şi cred că trebuie să te gândeşti din timp ce vei pune pe masă în acele zile de sărbătoare. Vin cu o propunere care poate fi ispititoare. Eu am făcut această musaca gândindu-mă că vor fi multe zile de Paşti şi cum ¾  din familia mea nu mănâncă carne fac diferite încercări de reţete noi. Aceasta mi-a ieşit foarte bine şi pot să ţi-o recomand fără teamă că nu îţi va plăcea.

Ingrediente:
1 kg spanac
1 legătură leurdă
1 legătură ştvie
1kg tăiţei
2 cepe mijlocii
2 morcovi
1 felie ţelină
3-4 fire ceapă verde
1 căpăţână usturoi
7 ouă
250ml smântână
sare grunjoasă
cimbru
100 ml ulei

Preparare:
Spală bine verdeaţa: spanacul, frunzele de ştevie şi leurdă, după care le opăreşti puţin în apă clocotită cu puţină sare. Doar 5-6 minute le ţii în apa fierbinte, după care le răstorni într-o sită să se scurgă.
După ce s-au scurs, le toci cu cuţitul cât poţi de mărunt. Eu nu le dau prin maşina de tocat căci îmi place mai mult tăiat cu cuţitul.
Curăţă de coajă o ceapă şi ½ din usturoi, spală în jet de apă rece, toacă mărunt  şi răstoarnă într-o tigaie cu puţin ulei şi lângă ele aşează şi frunzele tocate mărunt.

Ţine pe foc mediu cam 10 minute, după care stinge focul şi lasă la răcit.
In timp ce ţii pe foc spanacul şi celelalte verdeţuri, pune într-o cratiţă apă cu puţină apă, sare grunjoasă şi 2-3 linguri de ulei,  şi fierbe tăiţeii după indicaţiile de pe ambalaj.
 După ce au fiert, scurge tăiţeii într-o strecurătoare, şi lasă să aştepte puţin, căci mai ai câteva operaţiuni de făcut.
Curăţă de coajă cealaltă ceapă şi restul de usturoi, spală la jet de apă rece, taie mărunt şi răstoarnă într-o tigaie în care ai pus 3-4 linguri de ulei.
Curăţă de coajă morcovii şi felia de ţelină, le speli si  pe ele într-un jet de apă rece, le  razi pe ochiurile mari ale răzătoarei şi le răstorni lângă ceapa care a început să danseze alături de uleiul din tigaie. Curăţă ceapa verde de frunzele veştede şi de firele de la rădăcină, spală într-un jet de apă rece şi alătură-le în tigaie.
Ţine pe foc până ce toate acestea s-au înmuiat şi şi-au împrumutat aromele şi savoarea, după care le răstorni într-un castron. Chiar dacă  sunt fierbinţi, răstoarnă peste ele tăiţeii, care de atâta aşteptat, s-au răcit . Amestecă bine cu o spatulă din lemn şi condimentează cu puţin cimbru.
Dacă această compoziţie este caldă este bine să laşi să se răcească, după care adaugă 4 ouă întregi şi 125ml smântână.
Amestecă bine această compoziţie, ea va reprezenta primul strat al musacalei.
Acum trebuie să finisezi stratul verde: Pune peste spanac trei ouă întregi, restul de smântână şi amestecă până toate acestea s-au încorporat.
Unge cu ulei şi tapetează cu griş o tavă pentru copt şi răstoarnă tăiţeii.
Nivelează stratul de tăiţei cu o spatulă şi răstoarnă cel de-al doilea strat, cel din spanac.
Încinge cuptorul la 170ºC (mediu la gaze) şi coace musacaua cam 55 minute.
Chiar dacă duduia Primăvara face nazuri anul acesta, să ştii că Sărbătorile tale vor fi pline de culoare, iar verdele pe care îl pictezi în farfurie va fi un vestitor că ea, Primăvara, deşi cu mofturi de Chiriţă, va veni şi pe strada ta.
Pune în farfurie visele de primăvară împreună cu o floare de narcis şi Primăvara îţi va dărui un zâmbet ce-ţi va umple grădina cu noiane verzi, iar  razele de soare îţi vor răsfăţa privirile răsfirate pe ramuri de cireş.
Da, mugurii de floare au spart în culoare şi-şi împrăştie parfumul peste privirile ce le arunci a mirare către cireşul din faţa geamului tău!
…şi parcă frigul a dispărut, iarna a plecat la hibernare, bucătăria ta este plină de culoare şi căldură căci ea, duduia Primăvară a privit spre tine cu multă dragoste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu