Este
o salată care se poate servi la orice fel de alimentaţie, nu numai la cea raw
vegan. Este plăcută la gust, mai ales
dacă îi adaugi o maioneză pentru a o înnobila şi pentru a estompa puţin gustul
uşor iute al ridichii. Ridichea chinezească sau ridichea neagră aparţine familiei
cruciferelor, adică a acelor plante care au 4 petale în formă de cruce. Ea are
o mare calitate: aceea de a fi bogată în vitamina C, B1, magneziu, fier şi
calciu. Aceste elemente îi permit plantei sa fie un excelent mijloc de drenaj pentru
ficat si vezicula biliară, crescând cantitatea si fluiditatea biliară. Eliminarea
toxinelor este astfel uşurată. Iată de ce ridichea neagră este deseori folosită
pentru a îngriji tulburările hepatice şi biliare, precum colici hepatice,
migrene de origine hepatică, alergii digestive etc.
Totodată
problemele tale gastrice îşi vor găsi o alinare. Consecinţele exceselor alimentare
pot fi mult mai bine combătute într-un mod natural şi eficient. De altfel,
prezenţa într-o mare cantitate a fibrelor şi apă vor favoriza tranzitul
intestinal şi vor elimina constipaţiile pasagere.
O
recomand şi pentru regimul disociat Hay
Nr. porţii: 4
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_ salate
Ingrediente:
1 ridiche
neagră de mărime mijlocie
½ ţelină
1 morcov
Maioneza:
2 linguri seminţe
floarea soarelui
½ ceaşcă
caju înmuiat 2 ore
3-4 linguri
ulei extravirgin de floarea soarelui
Cimbru,
oregano
preparare:
Pentru început este bine
să prepari maioneza. Ideea am luat-o de la Mimi Walter, un blog
drag mie, şi care m-a inspirat în câteva reţete, este plăcut şi primitor, aşa
cum şade bine unui prieten bun.
Pune într-un blender seminţele de floarea soarelui
şi le mixează până devin o făină fină, apoi adăugă nucile de caju şi mai mixează. Adaugă 2-3 linguri de apă
plată, uleiul de floarea soarelui
extravirgin şi mixează până devine o pastă ca o maioneză.
Curăţă de
coajă ridichea, ţelina şi morcovul, apoi spală-le în jet de apă rece,
rade-le pe răzătoarea cu ochiuri mici şi
le răstoarnă într-un bol.
Peste ele
adaugă şi dressingul şi amestecă bine cu o spatulă din lemn.
Adaugă
cimbru şi oregano mărunţit şi sare grunjoasă după gust, dacă doreşti. În
privinţa folosirii sării în mâncare părerile sunt împărţite în două tabere: pro
şi contra. Eu folosesc puţină sare, nu fac exces, dar să nu fie din aceea iodată. Eu folosesc
sare grunjoasă românească, dar şi sare marină sau Himalaya, din aceea roz.
Taie
alături câteva felii de roşii coapte şi zemoase, stropeşte-le cu puţin ulei
extravirgin şi gustă din salată.
Nu-i aşa că
nu te aşteptai ca mingea aceea neagră şi neaspectuoasă să te întâmpine cu atâta
delicateţe şi tandreţe?!
Aici
găseşti prietenie, dar şi aventură, gusturi noi, dar şi tandreţea şi melancolia
clipelor de apus, când soarele, precum o portocală, îşi aruncă privirile spre
tărâmuri de basm la care, doar o clipită ai curajul să visezi. Amestec de
gusturi şi parfumuri noi, tovărăşii neaşteptate şi plăcute te poartă spre
dorinţe de repetate plăceri culinare aşa cum poate niciodată nu ai crezut că te
vor purta acele mingiuci negre, jucăuşe şi fără prea mult fast.
Foarte fain blogul, bravo Gabriela.
RăspundețiȘtergereM-ai convins, mi-am notat-o! Voi reveni cu pareri dupa ce o voi pregati.
RăspundețiȘtergereCred ca e foarte buna!
RăspundețiȘtergerePupici!
Draga Gratiela,
RăspundețiȘtergerechiar nu stiam de unde vine numele de Kalamata. Multumesc pentru ca mi-ai spus. Eu nu le-am desarat pana acum pentru ca mi s-a parut ca nu iese foarte sarata, dar am sa incerc si varianta cu desararea (pentru desarare, Doamna Ibrian recomanda sa se puna intre cartofi rasi cateva ore).
Cu prietenie,
Luciana
Aceasta reteta imi pica tare bine. Mie imi plac foarte mult ridichiile, iar pentru piatra mea de la fiere sunt foarte indicate. Sucul de ridichie este foarte util in macinarea pietrelor de la fiere, din cate am citit (inca nu l-am folosit, dar voi inepe in curand aceasta cura).
RăspundețiȘtergereCu mult drag,
Luciana
Un deliciu!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alec,
RăspundețiȘtergeredar, desi sunt vegana, tot iti cer un miel, ca-i tare dragalas!
Andreea,
RăspundețiȘtergereChiar sunt curioasa daca ti-a placut.
Alynusa,
RăspundețiȘtergereChiar sa stii ca este foarte buna.
pup si o seara placuta.
Lucina,
RăspundețiȘtergereChiar nu stiam ca ridichea este recomandata la fiere. Paul are si el o fiere lenesa, cred ca am sa-l pun la o cura de ridichi.
La desararea maslinelor uite asa procedez:
- le spal in apa rece
- le depozitez intr-un recipient cu capac si-l umplu cu apa rece.
- cam la 1-2 ore le schimb apa , bineinteles ca in timpul zilei. Si fac asta cam 2 zile. Nu am incercat cu cartoful ras, dar stiam de aceasta metoda. Am s-o incerc.
cu drag
Multumesc Alexandrina
RăspundețiȘtergereMa asteptam sa fie buna, dar nici chiar asa... o adevarata desfatare a simturilor si vorbesc aici de ... ridichie.
RăspundețiȘtergereFelicitari!!! Cu siguranta o voi mai repeta.
Cu drag
Luciana,
RăspundețiȘtergerestii, pana a fi raw nu am mancat niciodata ridiche neagra? Ei bine, acum de doua ori pe luna imi fac aceasta salata minunata.