Am văzut pe multe bloguri reţete de vinete umplute cu diferite ingredinete, şi uite aşa m-am gândit să încerc şi eu. De fapt, cred că pot fi multe amestecuri care pot însoţi vinetele, şi, cum cartofii noi sunt în trend, m-am gândit că acum pot face o nouă experienţă, care, acum mi-a reuşit. Hai să-ţi povestesc şi ţie cum am făcut,şi, deşi îţi va părea complicat, să ştii că nu este deloc aşa.
Ingrediente:
3 vinete mijlocii ca lungime, dar mai rotofeie
½ kg cartofi noi mai mici (de preferat cam cât o nucă… ooops, sunt cam mici nu?!)
frunzele verzi de la 4-5 cepe
100ml ulei
150gr. caş puţin îndulcit
5 ouă
150 ml smântână
2 linguri făină albă
2 linguri griş
2 linguri pesmet
sare grunjoasă
cimbru
tarhon
Preparare:
Pentru început pregăteşte cartofii pe care îi cureţi şi-i speli bine, apoi îi prăjeşti la baia de ulei (friteuse). După ce s-au prăjit, lasă-i să se scurgă de ulei într-o sită.
Când prepari vinetele este bine să fii foarte rapid pentru că ele se oxidează rapid. Spală vinetele, taie-le codiţele si apoi le taie în jumătate, pe lung. Scobeşte-le miezul cu o linguriţă din plastic, apoi presară sare grunjoasă în interiorul scobit. Miezul de la vinete le răstorni într-un bol şi presari şi peste el puţină sare grunjoasă.
Aşezi pe foc o tigaie cu câteva linguriţe de ulei, iar când uleiul s-a încălzit aşează vinetele pentru început cu gura scobiturii în jos. Aburii fierbinţi vor înmuia puţin vânăta şi nu se va mai oxida. După 5-6 minute întoarce-le şi le mai rumeneşti tot 5-6 minute, după care le scoţi din tigaie şi le aşezi pe un grătar la scurs cu scobitura în jos.
Miezul de la vinete au lăsat un suc care este cam amar şi este bine să le storci bine de acest suc. Le răstorni şi pe ele în tigaia cu puţin ulei şi le înmoi puţin, apoi răstorni peste ele frunzele de ceapă verde tăiate rondele mici. Le ţii pe foc mijlociu cam cât să se înmoaie puţin frunzele de ceapă , dar fără să-şi piardă culoarea. Condimentează cu cimbru şi tarhon. Nu este nevoie să mai sărezi.
Pregăteşte o tavă ceva mai adâncă, unge cu ulei şi tapetează cu griş. Aşează vinetele cu gura scobiturii în sus şi umple-le cu cartofii prăjiţi şi cu fâşii de caş.
Separat, într-un bol bate ouăle întregi şi apoi, le răstoarnă în tigaia cu miezul de vinete şi ceapa verde. Tot acolo, adaugă smântâna, făina, grişul şi pesmetul. Amestecă bine şi răstoarnă această compoziţie peste vinetele din tavă.
Încălzeşte cuptorul la 170ºC şi coace cam 50 de minute.
Este bine să laşi puţin să se răcească ca să poţi tăia mai bine.
Taie cu nădejde o felie şi rostogoleşte-o în farfurie alături de ce-ţi place. Şi ce surpriză să întâlneşti în pântecele vinetelor mingiuci rotofeie de cartofi aurii pomădaţi cu caş ce se-ntinde molcom pe furculiţă ca să-ţi dea bineţe! Ei bine, eşti uimit de această prietenie? Vezi bine că această tovărăşie te-a surprins plăcut şi-ţi umple visele cu dorinţe de grădină plină de culoare şi parfum de iarbă proaspăt tunsă. Ce minunăţie se ascunde-n farfuria ta, şi acum îi descoperi savoarea precum un copil fericit de comoara piraţilor descoperită pe meleaguri îndepărtate. Câtă fericire şi zarvă este în gradina ta!
wow,ce superrrr arataaa!
RăspundețiȘtergereti-am zis ca imi plac mult retetele tale?
o zi buna iti doresc!
@Multumesc Alynusa. Esti o dulce.
RăspundețiȘtergerepupici
Ca o pacatoasa ce sant,abia am citit cartofi prajiti...si ochii mi s-au luminat!!!Reteta-i sigur pe gustul meu cu muuuuulte calorii dar si foaaaaaarte buna!!!Nu stiu cum faci,cum o povestesti dar salivez la fiecare reteta...vezi o zice si Alynusa...deci am dreptate.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag si o seara minunata!
@Petronela
RăspundețiȘtergereDa-le incolo de calorii. Daca iti place, papi, ca este tare bun!
pupici!