Ştiu că este cam târziu să-ti povestesc despre dulceaţa de nuci verzi, dar sper că pot să mai fie nuci mai târzii ca şi al meu (în zonă de munte). Oricum, poate fi de folos la anul, nu?!
Trebuie să-ţi mărturisesc că, deşi aveam posibilitatea să fac această dulceaţă, întotdeauna mă feream pentru că ştiam o groază de „poveşti” despre ea: că este greu de făcut, că te murdăreşti pe mâini, etc. Ei bine, nu, nu este aşa. Am găsit o reţetă deosebită la o prietenă de a mea, şi mi s-a părut interesantă, de aceea am să-ţi povestesc şi ţie despre ea.
Ingrediente:
100-120 nuci (în funcţie de mărime)
1kg zahăr brut din zahar de trestie
750ml apă
1 baton scorţişoară
3 cuişoare
sucul de la o lămâie
Preparare:
Cred că partea cea mai grea este curăţatul, dar nu trebuie să te sperii prea tare. Migăloasă este şi dulceaţa de cireşe sau vişine la care trebuie să le scoţi sâmburii.
Deci,te înarmezi cu ceva răbdare, mănuşi de menaj (ceva mai groase), un cuţit mic şi cu lama subţire (eu am un cuţit pentru curăţat legume, micuţ şi cu vârful încovoiat – ca la papucii turceşti, cei din poveştile lor minunate şi cu 1000 de nopţi).
Curăţă nucile de coaja verde, grosimea este diferită de la nuc la nuc, dar media este de aproximativ 3-4 mm.
Oricum, când el este gata se colorează puţin în auriu de la scorţişoară şi cuişoare. Răstoarnă peste siropul închegat nucile pe care le-ai opărit şi mai ţii pe foc cam 1 oră (după ce începe să fiarbă, dar la foc foarte mic). Pune odată cu nucile şi sucul de lămâie şi chiar şi coaja pe care o scoţi când este gata. Poţi să faci o probă mai înainte: picăturile scurse pe farfurie trebuie să rămână ca nişte mărgele.
Închizi focul, şi răstorni dulceaţa fierbinte în borcane. Închide cu capace şi pune la răcit între pături, dar cu gura în jos. Mie mi-au rezultat 3 borcane de 450 ml şi un castronel (cred că 150ml) pe care l-am consumat imediat.
Să ştii că şi eu m-am mirat că scorţişoara şi cuişorul sunt ingredientele care însoţesc nucile, dar ce mi-am spus, hai să încerc! Ei bine, ele mi-au colorat dulceaţa aşa cum mi-ar fi plăcut şi mi-au parfumat-o aşa cum mi-aş fi dorit! După atâta trudă meriţi să guşti fără sfială. Plimbă puţin în gură mingiuca aceea mică şi parfumată şi simte-i mireasma ce-ţi invadează nările şi gustul unic ce-ţi stăpâneşte simţurile. Este o surpriza, căci ceea ce ai în farfurie este unic şi de neegalat, iar dacă ai crezut că totul se termină aici, să ştii că te-ai înşelat! Închide ochii şi pune-ţi o dorinţă, căci pomul cu frunze de un parfum unic este regele grădinii şi cu siguranţă el te va purta spre comoara viselor de chihlimbar ce se revarsă cu multă dărnicie la început de fiecare vară. Iubeşte acest dar căci este unic şi minunat , şi, în cicluri repetate, el Regele, te va răsplăti cu mărgele de chihlimbar să le prinzi cu duioşie în cămară.
Si dulceata si postarea m-au dat gata !
RăspundețiȘtergereO bunatate aceasta dulceata!
RăspundețiȘtergereTe pup!
@Mandala
RăspundețiȘtergereMultumesc, esti o dulce precum aceasta dulceata.
pupici
@Alynusa
RăspundețiȘtergereAsa cum spuneam, castronelul din imagine s-a topit imediat ce am reusit sa-i fac poze. Ideea cu scortisoara si cuisoarele este minunata, iti garantez.
pupici
ce titluri frumoase ai :)!
RăspundețiȘtergereMultumesc Zazuza, dar asa am vazut aceasta dulceata, mici si delicate mingi de chihlimbar, minunat dar!
RăspundețiȘtergere