regimul disociat Hay


Introducere

Aşa cum îţi spuneam şi la pagina cu calorii negative, a doua carte, şi cea mai importantă, este cea despre care doresc să-ţi povestesc acum. Spun că este foarte importantă pentru că ea reprezintă fundamentul dietei pe care ţi-o propun. Este o dietă în care am combinat mai multe idei din mai multe cărţi citite, experienţa mea care este foarte importantă în ceea ce-ţi voi povesti.
Nu vreau să mă repet, dat o voi face doar o observaţie foarte importantă: Dar vreau să subliniez un lucru foarte important: dacă vrei să slăbeşti în două săptămâni aşa cum nu ai reuşit într-un an, să ştii că ai greşit situl. Nu recomand reducerea greutăţii în termene scurte, pot fi fatale uneori (şi cunosc un asemenea caz cu o tânără studentă la Arte Plastice în Bucureşti, care, după o sarcină, a luat ceva în greutate, şi a apelat la medicamente şi la o dietă foarte severă care i-a fost fatală, reţine te rog, este foarte important).
Acest regim l-am ţinut foarte uşor, după diete şi regimuri chinuitoare, cu înfometări prelungi şi vise obsesive cu mese îmbelşugate. Ce chin, câtă frustrare!
Ei bine, am reuşit să slăbesc foarte multe kilograme, în 4 luni (şi  nu în 2 săptămâni, dat, îţi garantez reuşita, şi ce este mai important, nu te vei îngrăşa înapoi decât dacă te vei arunca în kilograme de îngheţată din magazin, cu multe grăsimi, cu sucuri carbogazoase, şi alte trăsnăi ce-ţi fură ochii şi sufletul şi prăduindu-i trupul!
Iubeşte ceea ce ţi-a fost dăruit: trupul, dar fără să-l pedepseşti cu înfometări prelungi şi medicamente care, pe moment te ispitesc, dar care, în timp, poate mai scurt decât crezi, îţi vor face mult mai rău… Şi crede-mă, nimic nu merită schingiuirea trupului (decât în scop umanitar pentru cineva drag sau pentru cine doreşti).
Vreau să-ţi mai mărturisesc ceva foarte important: după diete cu înfometări, cu numărarea caloriilor şi gimnastică chinuitoare, am descoperit acest regim, şi după ce l-am adaptat la cerinţele mele, şi l-am combinat cu alte sfaturi din alte cărţi, mi-a ieşit o dietă apropiată aproape oricărui tip de organism.
Dar mai este ceva:
Pentru că mie nu-mi plac exerciţiile fizice împovărătoare, am făcut un compromis şi am combinat câteva exerciţii uşoare de gimnastică aerobică  cu exerciţii de menţinere Tao (care nu folosesc exerciţiul fizic epuizant, ci exerciţii de respiraţie şi energizare a organelor interne. Şi stai, asta nu este totul, am completat cu reflexoterapie (şi mi-am făcut singură masaj).
Rezultatul: am slăbit multe kilograme, nu m-am îngrăşat mulţi ani, până când, an de an, punând la loc câte puţin, dar nu am făcut nimic în acest sens (multă mâncare cu produse rafinate, dulciuri foarte multe_rafinate şi ele, băuturi carbogazoase foarte multe, şi foarte mulţi cartofi prăjiţi. Şi ca meniul să fie complet, adăugam masa cea mai importantă la ore târzii din noapte (de fiecare dată dădeam vina pe programul foarte încărcat de la birou). FOARTE IMPORTANT: mesele dezorganizate, luate la ore târzii din noapte sunt principalii duşmani ai sănătăţii şi ai greutăţii corporale. Mesele luate după ora 19ºº sunt crimă cu premeditare asupra trupului şi minţii.  Ţine minte acest lucru, căci eu, un gurmand fără cusur, nu prea am avut de ore de masă normale, şi, am observat că atunci când renunţam să mai mănânc la ore târzii, atunci reduceam din greutate fără să ţin vreun regim.
Regimul disociat se bazează pe lucrările şi experienţele medicului american Howard Hay, de aceea am să vorbesc de regimul disociat Hey.
Acest medic a constatat că alimentaţia umană se împarte, în mare, în două categorii:
-          alimentaţia bogată în proteine
-          alimentaţia bogată în glucide
Alimentele bogate în proteine, în special carnea şi produsele lactate, produc acizi. Când se consumă exagerat din acestea, corpul reacţionează împotriva acestui exces de aciditate. În majoritatea cazurilor, urmează o stare de oboseală intensă. Cine nu a simţit nevoia să se lungească după o masă copioasă?
O minunată friptură de porc cu garnitură de spaghete, un şniţel vienez cu cartofi prăjiţi, o ciorbă dreasă cu smântână la început, şi o salată asortată la sfârşit.
Compoziţia unui asemenea ,meniu este o adevărată otravă pentru trupul tău!
Trebuie să te atenţionez: NU ALIMENTELE IN SINE SUNT SURSA  PROBLEMELOR, CI COMBINATIA LOR!
Dacă priveşti în bucătăria italienilor sau cea a francezilor, mâncărurile se servesc separat, nu se pun amalgam în farfurie precum în bucătăria germanilor.
Succesele regimului disociat au la bază cinci principii:
-          alimentaţia regulată
-          compoziţia echilibrată a meniurilor
-          consumul zilnic de legume şi fructe
-          cantitate redusă de proteine de origine animală (eu sunt pentru lipsa totală a cărnii din meniu, dar tu alegi)
-          numai produse integrale, nerafinate
Regimul disociat nu este constrângere şi lipsuri, doar îţi pune la încercare imaginaţia în alcătuirea meniurilor.
Dr. Hay a făcut constatarea că în cazul consumării simultane de glucide şi de proteine, eficacitatea amilazei este compromisă, astfel încât glucidele ajung practic, nedigerate în intestinul subţire.
O proastă alimentaţie împiedică funcţionarea pancreasului şi este cauza pentru care are loc secreţia de enzime prea redusă şi chiar nulă, în unele cazuri extreme, deci digestia se face anevoios. Asta poate ai observat şi tu, după asemenea combinaţii te-ai balonat, aveai stomacul cu senzaţia de prea plin, chiar dacă nu ai consumat prea multă mâncare odată.
Reducând (sau eliminând) proteinele de origine animală (măcar carnea) şi evitând pe cât posibil, absorbţia simultană de glucide şi proteine, metabolismul începe încă din momentul masticaţiei: pancreasul uşurat, îşi începe activitatea obişnuită, iar corpul transformă alimentele conform procesului pe care natura l-a prevăzut în acest scop.
Nu trebuie să renunţăm la alimentele care au fost mereu discreditate în multe diete, precum pastele, orezul, cartofii sau pâinea, ci mai degrabă la carne, brânzeturi grase şi peşte.
CELE 10 REGULI PRINCIPALE PENTRU PIERDEREA IN GREUTATE:
  1. Nu consuma niciodată, simultan, proteine de origine animală şi alimente bogate  în glucide
  2. Evită făina rafinată şi alimentele pe bază de făină rafinată
  3. Evită grăsimile fabricate industrial, rafinate, ca margarina şi uleiurile
  4. Foloseşte sarea de mare sau sarea grunjoasă, nu pe cea rafinată şi cu iod (mai ales dacă suferi de tiroidă)
  5. Crudităţile sub orice formă ar fi, legume, fructe şi salatele, sporesc scăderea în greutate şi conţin cantităţi mari de vitamine
  6. Mestecă bine hrana, astfel digestia va fi mult mai rapidă
  7. Să nu stai nemâncat, mănâncă pe săturate, dar nu mai mult
  8. Cinci – şase mese pe zi repartizate pe durata unei zile sunt  mult mai eficiente decât trei mese mai bogate
  9. Seara, renunţă la alimente bogate în proteine, deoarece este greu de digerat, mai ales după ora 17ºº
  10. Poţi mânca dulciuri, sar alege pe cele bogate în glucide, deci, cu părere de rău, nu ciocolată şi nici proteine.
Poţi începe regimul disociat fără prea mari pregătiri.
Foarte important este consumul de alimente integrale, nerafinate, deci poţi consuma pâine, paste integrale şi dulciuri din făină integrală.
Trebuie să înţelegi un lucru: ceea ce-ţi voi povesti despre regimul disociat Hey¸ nu este cu dietele ce le găseşti cu duiumul pe net, este un mod de viaţa, care nu te obligă să stai nemâncat, îţi oferă o gamă largă de alimente _de fapt toate, dar  singura regulă: AMESTECUL DE PROTEINE CU GLUCIDELE LA ACEEASI MASA ESTE INTERZIS. Dacă ţii cont de această regulă, vei observa că nu este foarte greu de a-ţi transforma viaţa, pe a ta şi a familiei tale, şi chiar dacă îţi este poftă de o prăjitură, sau dacă mergi la o petrecere, nu este nici o crimă dacă te vei înfrupta dintr-o felie de tort sau vei bea un pahar de vin. Totul este să nu exagerezi  şi să spui că zi merge, mâine la fel, şi te trezeşti că ai pus kilogramele la loc. Ei bine, probat de mine, trebuie să fii puţin mai exigent până reuşeşti să „topeşti” grăsimile de pe coapse şi din alte locuri, atât cât ţi-ai propus, apoi, mai poţi gustări şi din altele, dar trebuie să ai grijă să nu abuzezi.
Reguli principale pentru o nutriţie sănătoasă:
-          proteinele de origine animală se vor consuma într-o cantitate cât mai redusă
-          nu se va folosi niciodată făina rafinată
-          nu se vor folosi niciodată uleiurile, grăsimile şi zaharurile rafinate
-          nu se vor mânca niciodată prăjituri pe bază de făină rafinată
-          se vor consuma zilnic un fel de mâncare pe bază de alimente integrale
-          se vor consuma zilnic fructe şi legume
-          persoanele cu stomac sensibil, precauţie la fructe şi legume fierte sau sucuri din fructe
-          nu se vor folosi decât uleiurile de origine naturală
În cadrul regimului disociat Hey nu sunt indicate cantităţi, deoarece este flexibil şi-ţi permite să mănânci pe săturate.
Există totuşi un tabel pe care, dr. Hey, îl recomandă să se respecte:
Indicaţiile sunt date în grame

Lună
Săptămână
Aliment
800
200
Peşte
600
150
Carne
600
150
Pasăre
500
125
Brânză
500
125
Tofu
Nu trebuie să consumi mai mult de 10 ouă şi 2 litri de lapte pe lună.
Acestea sunt cantităţile maxime.

Orarul zilnic al regimului disociat Hey:

-          dimineaţa: 1 pahar de ceai (eu beau ceai verde) sau o ceaşcă de cafea (fără zahăr sau îndulcitor_care este crimă pentru organism), fulgi de cereale sau chiflă integrală unsă cu banană
Vreau să-ţi spun ceva despre cafea: eu am început s-o beau amară din mai multe motive, zahărul creează dependenţă (nu glumesc!), iar îndulcitorii , se ştie oficial, sunt cancerigeni. Dar încearcă, fă-ţi o cafea aşa cum îţi place, dar nu mai adăuga zahăr, apoi soarbe liniştit din ea. Vei simţi un gust cu totul nou, nebănuit, plăcut, ademenitor şi plin de surprize plăcute.
-          în cursul dimineţii: fructe (în carte spune că moderat, dar eu te sfătuiesc să nu te abţii, ele nu-ţi vor face rău şi nici nu te vor împiedica să slăbeşti.
-          prânz:  pasăre la grătar sau o friptură cu salată
-          după – masă: o îngheţată din fructe (nu cea din magazin!) sau un desert pe bază din brânză de vaci.
-          seara (nu mai târziu de ora 17ºº): paste cu sos de ciuperci şi legume fierte la abur.
Între mese trebuie să bei 2 litri de lichide, apă, ceai sau suc de fructe.
Acesta poate un meniu, două de început, imaginaţia ta şi a mea, vor trebui să găsească alte şi alte reţete, căci avem de unde alege. Important este să te hrăneşti regulat, şi dacă ai încredere în mine, dar mai important în TINE, vei reuşi şi, pe deasupra, te vei menţine la greutatea dorită, dar să nu aştepţi un miracol cu efect de o săptămână, miracolul eşti TU, şi vei reuşi. Aştept chiar să-mi spui şi mie dacă începi odată cu mine această dietă. Voi fi bucuroasă să am pe cineva alături, cu atât mai mult un bun prieten, aşa cum eşti tu pentru mine.

1. Alimente_ ce poti combina si ce nu 

2. Sfaturi pentru Florentina si nu numai 

3. Calorii negative_introducere

4. Calorii negative_ sfaturi



 RETETE CULINARE

-antreuri
Pate vegetal 
legume in aspic 
ciuperci umplute cu morcovi 
raw vegan_salată de ridiche neagră cu maioneză  
ciufulita roşie umplută_ raw vegan
raw vegan_pâté din dovlecei (1)

-creme, sosuri
crema de usturoi verde si iaurt
tzatziki


-salate
roscata_salata de fasole boabe
salata de cruditati (1)  
salata de papadie si ciuperci 


-supe, ciorbe
supa de cartofi noi cu tarnatei 
 supa de fasole boabe
supa din conopida si galuste de gris 

- aluaturi (de preferat cat mai rar!!!)
 painea mea intermediara cu seminte

  -mancaruri
ghiveci de legume in straturi
fasole pastai cu cartofi
varianta de vara pentru cartofi noi si pastai proaspete

legume cu arpacas 
cartofi cu scortisoara si altele 
orez cu urzici 
pleurotus cu orez 
mancare de urzici si orez cu legume 
raw vegan_pate de dovlecei (1)
mancare de varza cu rosii_raw vegan
dovlecei umpluti_raw vegan


-dulciuri
sorbet de visine si banane
sorbet din zmeura si afine 
jeleu crema din prune 
sorbet din pepene rosu  (fara dulceata)
rotocoale cu nuci
desert din arpacas
tăvălită-n roşcove_ raw vegan

 
- conserve
castraveti de vara murati rapid