joi, 12 ianuarie 2012

raw vegan_salată de ridiche neagră cu maioneză


Este o salată care se poate servi la orice fel de alimentaţie, nu numai la cea raw vegan. Este  plăcută la gust, mai ales dacă îi adaugi o maioneză pentru a o înnobila şi pentru a estompa puţin gustul uşor iute al ridichii. Ridichea chinezească sau ridichea neagră aparţine familiei cruciferelor, adică a acelor plante care au 4 petale în formă de cruce. Ea are o mare calitate: aceea de a fi bogată în vitamina C, B1, magneziu, fier şi calciu. Aceste elemente îi permit plantei sa fie un excelent mijloc de drenaj pentru ficat si vezicula biliară, crescând cantitatea si fluiditatea biliară. Eliminarea toxinelor este astfel uşurată. Iată de ce ridichea neagră este deseori folosită pentru a îngriji tulburările hepatice şi biliare, precum colici hepatice, migrene de origine hepatică, alergii digestive etc.
Totodată problemele tale gastrice îşi vor găsi o alinare. Consecinţele exceselor alimentare pot fi mult mai bine combătute într-un mod natural şi eficient. De altfel, prezenţa într-o mare cantitate a fibrelor şi apă vor favoriza tranzitul intestinal şi vor elimina constipaţiile pasagere.
O recomand şi pentru  regimul disociat Hay 

Nr. porţii: 4
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_ salate

Ingrediente:
1 ridiche neagră de mărime mijlocie
½ ţelină
1 morcov

            Maioneza:
2 linguri seminţe floarea soarelui
½ ceaşcă caju înmuiat 2 ore
3-4 linguri ulei extravirgin de floarea soarelui
Cimbru, oregano
 
preparare:
Pentru început este bine să prepari maioneza. Ideea am luat-o de la Mimi Walter, un blog drag mie, şi care m-a inspirat în câteva reţete, este plăcut şi primitor, aşa cum şade bine unui prieten bun.
Pune  într-un blender seminţele de floarea soarelui şi le mixează  până  devin o făină fină, apoi  adăugă nucile de caju  şi mai mixează. Adaugă 2-3 linguri de apă plată,  uleiul de floarea soarelui extravirgin şi mixează până devine o pastă ca o maioneză. 
Curăţă de coajă ridichea, ţelina şi morcovul, apoi spală-le în jet de apă rece, rade-le  pe răzătoarea cu ochiuri mici şi le răstoarnă într-un bol.
Peste ele adaugă şi dressingul şi amestecă bine cu o spatulă din lemn.
 
Adaugă cimbru şi oregano mărunţit şi sare grunjoasă după gust, dacă doreşti. În privinţa folosirii sării în mâncare părerile sunt împărţite în două tabere: pro şi contra. Eu folosesc puţină sare, nu fac exces,  dar să nu fie din aceea iodată. Eu folosesc sare grunjoasă românească, dar şi sare marină sau Himalaya, din aceea roz.
 
Taie alături câteva felii de roşii coapte şi zemoase, stropeşte-le cu puţin ulei extravirgin şi gustă din salată.
Nu-i aşa că nu te aşteptai ca mingea aceea neagră şi neaspectuoasă să te întâmpine cu atâta delicateţe şi tandreţe?!
Aici găseşti prietenie, dar şi aventură, gusturi noi, dar şi tandreţea şi melancolia clipelor de apus, când soarele, precum o portocală, îşi aruncă privirile spre tărâmuri de basm la care, doar o clipită ai curajul să visezi. Amestec de gusturi şi parfumuri noi, tovărăşii neaşteptate şi plăcute te poartă spre dorinţe de repetate plăceri culinare aşa cum poate niciodată nu ai crezut că te vor purta acele mingiuci negre, jucăuşe şi fără prea mult fast.




13 comentarii:

  1. M-ai convins, mi-am notat-o! Voi reveni cu pareri dupa ce o voi pregati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Gratiela,
    chiar nu stiam de unde vine numele de Kalamata. Multumesc pentru ca mi-ai spus. Eu nu le-am desarat pana acum pentru ca mi s-a parut ca nu iese foarte sarata, dar am sa incerc si varianta cu desararea (pentru desarare, Doamna Ibrian recomanda sa se puna intre cartofi rasi cateva ore).
    Cu prietenie,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceasta reteta imi pica tare bine. Mie imi plac foarte mult ridichiile, iar pentru piatra mea de la fiere sunt foarte indicate. Sucul de ridichie este foarte util in macinarea pietrelor de la fiere, din cate am citit (inca nu l-am folosit, dar voi inepe in curand aceasta cura).
    Cu mult drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alec,
    dar, desi sunt vegana, tot iti cer un miel, ca-i tare dragalas!

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea,
    Chiar sunt curioasa daca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Alynusa,
    Chiar sa stii ca este foarte buna.
    pup si o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lucina,
    Chiar nu stiam ca ridichea este recomandata la fiere. Paul are si el o fiere lenesa, cred ca am sa-l pun la o cura de ridichi.
    La desararea maslinelor uite asa procedez:
    - le spal in apa rece
    - le depozitez intr-un recipient cu capac si-l umplu cu apa rece.
    - cam la 1-2 ore le schimb apa , bineinteles ca in timpul zilei. Si fac asta cam 2 zile. Nu am incercat cu cartoful ras, dar stiam de aceasta metoda. Am s-o incerc.
    cu drag

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma asteptam sa fie buna, dar nici chiar asa... o adevarata desfatare a simturilor si vorbesc aici de ... ridichie.
    Felicitari!!! Cu siguranta o voi mai repeta.
    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
  9. Luciana,
    stii, pana a fi raw nu am mancat niciodata ridiche neagra? Ei bine, acum de doua ori pe luna imi fac aceasta salata minunata.

    RăspundețiȘtergere