joi, 3 februarie 2011

placinta de cartofi fara aluat

Trebuie sa recunosc ca imi plac foarte mult cartofii, si, evitand sa-i fac prajiti, incerc sa fac mancaruri ceva, daca nu mai usoare, cel putin mai putin toxice.
Este o reteta pe care am facut-o in disperarea mea de a face „ceva” de seara si sa-l conving si pe Paul sa manance (el este carnivor convins si cu sensibilitate la stomac).
Cand era in cuptor, mirosul imbietor ne umplea narile si papilele gustative frematau a dorinta!
Am reusit!

Numar de portii: 6
Timp de preparare: 1 ora
Timp de gatire: 50 minute
Dificultate: usor

Ingrediente:
-          1 morcov mediu
-          1 radacina patrunjel sau pastarnac (eu prefer pastarnacul, este mai parfumat si mai putin fibros)
-          ½ telina medie
-          1 ceapa alba
-          1 ceapa rosie (se poate pune un singur fel de ceapa)
-          ½  ardei gras rosu
-          ½ ardei gras verde
-          1 kg cartofi
-          5 oua
-          2 linguri cu varf de faina
-          branza ( eu am pus felii de branza topita)
-          sare, piper
-          marar si patrunjel verde
-          cimbru
-          curry (optional)
-          parprica dulce (pentru culoare)
-          3-4 catei de usturoi

Preparare:
-          pentru inceput am spalat si curatat legumele,

-          am ras pe razatoarea cu ochiuri mari radacinoasele (morcovul, pastarnacul si telina), am taiat marunt ceapa si le-am rasturnat cu putina sare si piper intr-o tigaie cu ulei  pe care am pus-o la incins pe foc cu 5 minute inainte, si le-am lasat sa se inmoaie in uleiul incins  cam 10 minute, dupa care le-am rasturnat intr-un vas; legumele usor  rumenite le-am scos cu o paleta cu gauri pentru a ramane ulei in tigaie 
-          am taiat cubulete cartofii si i-am pus la rumenit in tigaie; daca mai este nevoie se mai poate pune putin ulei; am condimentat cu paprica dulce, curry, cimbru, tarhon, sare si piper si am lasat sa se rumeneasca foarte putin; 
-          cartofii nu trebuie sa fie prea moi, se vor coace la cuptor, dar la prajit am pus cativa catei de usturoi tocati feliute (optional)
-          am rasturnat cartofii in vasul cu radacinoasele si am condimentat cu verdeata tocata marunt
 - am spalat ouale ,

le-am separat de coaja si le-am rasturnat in vasul cu compozitia
-          am completat compozitia cu 2 linguri cu varf de faina si am amestecat bine ,


-          am rastunat-o intr-un vas pe care l-am uns cu lei si tapetat cu griş
-          deasupra am asezat felii de branza topita (se poate pune cascaval ras sau cas)

- am ornat cu cubulete de ardei gras rosu si verde, marar si patrunjel
 
 
-          Am incins cuptorul la 180ºC (mediu la gaze) si am copt placinta 50 minute

In final a iesit minunata, si se poate servi atat calda cat si rece.
Ca garnitura am servit salata de ghebe murate. Am sa va povestesc si despre aceasta salata care este atat de buna incat o poti servi ca atare, fara nimic prin preajma.

Ce sa va mai zic?!
Chiar daca nu v-am convins, lasati deoparte o dupa amiaza mohorata si incercati reteta. Va garantez ca veti fi mai bine dispusi si timpul petrecut in bucatarie nu a  fost risipit.

Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu