joi, 3 martie 2011

vegan_ fasole pastai cu cartofi

Atunci cand iti dedici timpul in bucatarie trebuie sa fie in momentul cand te simti bine, nu esti suparat, stresat sau cu gandul aiurea!  Dar cel mai important este sa ai chef! Si pe langa chef, adauga si putin timp si reusita este aproape asigurata!
Dar, la mine, acest lucru se poate intampla la sfarsitul saptamanii: atunci pot avea mai mult timp liber.
Luni, mai merge, mai am ceva mancare de duminica, dar de marti incepe goana dupa putin timp la bucatarie. Te sfatuiesc sa faci mancare pentru cel mult  doua zile. Mai bine incropesti ceva rapid in timpul saptamanii si-ti vei rasfata familia la sfarsitul saptamanii. E mai sanatoasa o mancare facuta zilnic, decat sa-ti umpli frigiderul cu mancare pentru mai multe zile. Mancarea aceea, incalzita, si tinuta mai multe zile la frigier numai buna si sanatoasa nu mai poate fi! 
Deci, incepand de marti incepe sa-mi joace prin fata ochilor diferite imagini cu farfurii cu mancare, aburinde si mirosuri imbietoare, dar gandul ca nu am timp, si de ce sa nu recunosc, nici chef de multe ori, ma aduce cu picioarele pe pamant. Dar ce sa zic, pot fi destule feluri de mancare pe care le poti gati rapid.
Iata una pe care am adaptat-o gustului  meu: fasole pastai si cartofi. Pot fi acuzata ca dau prea multa atentie cartofilor, si iti dau dreptate. Da, imi plac foarte mult cartofii, si atunci cand gatesc cu cartofi, felia de paine dispare de pe masa sau se injumatateste!

Numar de portii: 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute
Dificulate: foarte usor


Ingrediente:
-          6 cartofi mijlocii
-          ½ kg pastai congelate ;acum este inca iarna, dar vara poti sa iei 700gr de pastai propspete si sa le oparesti inainte in putin apa clocotita cu un praf de sare grunjoasa
-          1 morcov mijlociu
-          1 capatana usturoi (de preferat romanesc, este sigur usturoi adevarat)
-          sare
-          1 lingurita curry
-          1 lingurita scortisoara macinata
-          1 lingurita paprica
-          cimbru
-          tarhon
-          busuioc
Curata de coaja cartofii si morcovul si arunca un jet de apa rece peste ele. Incalzeste putin ulei intr-o cratita si arunca felii de morcov si  cuburi de cartofi. Condimenteaza cu scortisoara, curry si parprica, dar sa nu uiti ca mai ai de presarat sarea si frunzele de cimbru, busuioc si tarhon. Amesteca bine, doar atat cat sa se amestece condimentele si sa se imbratiseze cu cartofii si morcovul. Sa nu-ti faci probleme, condimentele se vor contopi si cu pastaile, dar mai intai fac cunostinta cu cartofii si morcovul!
 Sa nu lasi pe foc (potrivit  chiar putin spre iute) mai mult de 15 minute. Cartofii si morcovul trebuie sa se inmoaie si sa se rumeneasca putin. Sa nu uiti sa astupi cu capac: legumele vor fierbe in aburul propriu si se vor rumeni usor in ulei.
Probeaza cartofii si morcovul, si daca sunt aproape facuti, adauga si pastaile. Poti sa le pui si semicongelate daca nu ai avut timp sa astepti sa se decongeleze. Nu se intampla nimic rau.
Mai lasa pe foc inca 5-10 minute (functie de tipul de pastai). Sa nu amesteci prea des, se vor zdrobi cartofii si pastaile. Tine tot timpul capacul peste cratita si focul potrivit. Pastaile se vor contopi cu cartofii si condimentele, si narile ti se vor umple de mirosuri amestecate si imbietoare. Ai sa vezi ca ai incropit un fel de mancare rapid si abia daca ai timp sa-ti aranjezi masa, ca totul este gata. Aseaza pe masa o salata de sfecla rosie, sau o minunata salata de ghebe cu gogosari.
Nu este o mancare prea complicata si acum se poate demonstra ca si mancarurile cu legume se pot gati intr-un timp scurt. Dar vreau sa-ti spun ceva: toate aceste legume sunt mai mult inabusite in aburul propriu decat prajite. Ulei pui cat vrei, dar sfatul meu este sa pui cat mai putin, si cel mai important, nu-l lasa sa de arda. Cand pui legumele el trebuie sa fie caldut.
 
Dragostea sa se rasfranga  peste mainile tale, sa se prelinga si sa se contopeasca cu tot ce atingi, iar mancarea sa-ti aline dorul de plimbare in gradina inverzita. Este inca sfarsit de iarna, dar gandul la fosnetul atat de placut al frunzelor de meri  si parfumul acrisor de marar sa-ti umple narile si simturile tale sa fie pregatite de marea aventura: bucataria este mica ta gradina ce niciodata sa nu cunoasca toamna si iarna, iar familia ta sa fie copilul rasfatat din ciresul inverzit!
Bucurate, vine primavara!

Un comentariu:

  1. Buna Gratziela, te invit la mine pe pagina
    blogului culinar sa-ti ridici premiile primavara 2011 , succes in continuare !

    RăspundețiȘtergere