luni, 28 martie 2011

vegan_ orez cu urzici


Mirosul primăverii îl simt cu înfiorări tremurânde,  chiar dacă azi a nins precum în ajun de Crăciun. Ultimele spasme ale iernii nu mă mai îngrijorează şi, nerecunoscătoare fiind, îi întorc spatele şi privesc spre grădina mea ce abia aşteaptă mângâierea soarelui. Mirosul de pământ reavăn îmi trezeşte amintiri de ghiocei şi flori de narcise ce s-au deschis, naive fiind, printre ultimii, sper, fulgi de nea ce s-au revărsat din plin peste grădina mea. Şi printre rândurile haotice de zăpadă proaspăt aşezată, zăresc câteva fire verzi de urzici ce-mi confirmă că iarna este pe picior de plecare. Cred că a fost scânteia de care aveam nevoie. Da, primăvara va veni, chiar dacă este de mulţi invitată, anul acesta este foarte timidă, şi, parcă nu prea are curajul să ne dea bineţe.
Şi pentru că iubesc enorm verdele, m-am gândit  la o mâncare cu tente verzui precum picturile inocenţei noastre, timide, dar pline de speranţe.
Ingrediente:
5 grămezi de urzici (cam 400gr)
1 cană orez cu bobul rotund
1 ceapă uscată mare
1 morcov
1 păstârnac
1 felie ţelină
3 căţei usturoi
4-5 linguri ulei
cimbru
tarhon
busuioc
sare grunjoasă

Preparare:
Curăţă de coajă ceapa, ţelina, morcovul şi păstârnacul. Le speli într-un jet de apă rece.
Încălzeşti uleiul într-o cratiţă, cam de 3 litri capacitate, şi răstorni rădăcinoasele rase pe ochiurile mari ale răzătoarei, ceapa tăiată mărunt, şi căţeii de usturoi curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii
Condimentezi şi sărezi aşa cum îţi place. Poţi pune şi puţin piper, ajută la digestie.
Pui capacul şi laşi ca legumele să danseze la foc lent, să se încălzească şi de la aburi, dar să mai verifici cu lingura de lemn, din când în când, să nu se prindă de fundul cratiţei (de preferat antiaderentă).
Între timp, pregăteşti şi urzicile. Le cureţi de tija groasă  şi de resturi de iarbă şi frunze dacă sunt ascunse printre ele. Apoi le speli.  Eu le spăl în trei ape astfel: umplu cuva de la spălător, răstorn urzicile, le plimb prin apa rece (este bine să pui nişte mănuşi de menaj). Iei în palme urzicile şi le scurgi cât se poate, după care le răstorni într-o strecurătoare. Niciodată să nu scurgi apa înainte de a lua urzicile. Vei constata că nisipul, pământul şi alte impurităţi vor rămâne în apă după ce scoţi urzicile, După ce le speli, le răstorni într-o cratiţă în care ai pus la fiert apă cu un praf de sare. Când apa dă în clocot răstorni urzicile şi le laşi să fiarbă cam 10-15 minute, în funcţie de frăgezimea lor.
Să nu uiţi să verifici dacă ai sărat puţin. Verifică dacă urzicile sunt fierte, dar să nu se terciuiască.
Răstorni urzicile într-o strecurătoare, dar să nu arunci zeama în care au fiert, O poţi folosi la mâncare, sau o poţi bea pentru că este foarte sănătoasă.
Ceaiurile de urzică sau zeama de urzici, pe lîngă faptul că sînt excelente diuretice, detoxifiază şi remineralizează organismul. Ceaiul trebuie băut în cantităţi destul de mari, între 1,5 şi 2 l/zi, efectele benefice asupra organismului apărînd şi prin volumul de lichid consumat. Zeama în care au fiert urzicile se bea ca atare, putîndu-se da şi copiilor. Sursa: http://www.evenimentul.ro/articol/detoxifierea-vitaminizarea-si-remineralizarea-organismului.html
Dacă s-au înmuiat între timp şi legumele puse pe foc este bine să pregăteşti orezul: îl aşezi într-o sită şi îl speli bine la jetul de apă rece
După ce l-ai spălat bine, până ce apa rămâne limpede, lasă-l puţin la scurs, apoi răstoarnă-l în cratiţa cu rădăcinoasele.
Condimentează cu puţină sare grunjoasă (doar dacă este cazul), cimbru, tarhon, piper şi puţin busuioc.
Amestecă bine, pune capacul şi lasă pe foc potrivit cam 15 minute. Dar să nu uit, pune puţin câte puţin (cam ½ de cană) din zeama în care a fiert urzica în tot timpul în care orezul îşi va mări volumul.
 Mirosul mirodeniilor ce le-ai împrăştiat cu generozitate, îţi vor mângâia visele ascunse în colţul şemineului şi te vor purta pe un val de dragoste cu iz de vacanţă exotică. Poţi să-ti afunzi cu lăcomie lingura în orezul ce-şi umflă obraznic  pieptul , şi să guşti din el, că dacă mai doreşti să condimentezi cu puţin piper sau altele, acum este ocazia.
Toacă urzicile mărunt cu cuţitul şi răstoarnă-le în cratiţă. Dar să verifici înainte ca orezul să fie aproape  fiert. Mai laşi pe foc cam 5 minute, timp în care verifici să nu fie prea uscată mâncarea. Mai adaugi puţină zeamă de urzică. Când închizi focul, este bine ca bobul de orez să nu fie prea bine fiert, iar compoziţia să fie destul de zemoasă. Pune capacul de cratiţă şi laşi aşa cam 15 minute, timp în care orezul , însetat, va absorbi toată zeama din cratiţă, şi-şi va mări obraznic volumul, acaparând tot ce găseşte în cale, urzici şi legume, dar îşi va păstra forma rotunjoară.


Când este totul gata, pregăteşte-te pentru o incursiune pe meleaguri unde verdele s-a împrăştiat în pâlcuri răzleţe în  pătura subţire de zăpadă ce-a invadat pentru o scurtă perioadă grădina, şi dacă parfumul zambilelor nu te-a cucerit încă, mirosul îmbietor al mâncării ce cu dragoste ai preparat azi, îţi va da de ştire că vine primăvara, căci mirosul de urzică amestecat cu legumele cu drag păstrate în iarnă, este un vestitor de primăvară precum un ghiocel ce-şi întinde timid braţele către soare.

4 comentarii:

  1. Foarte bun. Cred ca iese de poveste si daca folosesti orez integral sau salbatic( ramane bobul mai savuros si mai crunchy :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Iese mai bun cu orez integral, chiar il recomand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta asocierea urzicilor cu tarhonul in acest fel de pilaf. Am sa le fac si eu alor mei. Multumesc pentru reteta!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult tarhonul, si, pentru ca il folosesc cu brio la orez, l-am asociat si cu urzicile, mai ales ca in gradina sunt vecine.

    RăspundețiȘtergere