Sau dacă
vrei să prepari această mâncare şi pe timp de iarnă este bine să ai urzici
congelate pe care le decongelezi cam cu vreo
2-3 ore.
Număr de porţii: 6
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gătire: 50 minute
Dificultate: uşor
Categoria: mâncăruri
Ingrediente:
700 gr. urzici proaspete sau congelate
1 cană orez cu bob rotund
1 ţelină mijlocie
1 morcov
1 păstârnac
1 ardei capia (sau gras)
1 legătură de ceapă verde
1 ceapă uscată
4-5 căţei usturoi
cimbru
tarhon
busuioc
2-3 frunze salvie
2 foi de dafin
1 linguriţă paprică dulce
sare grunjoasă
Preparare:
Pentru început pregăteşti urzicile pentru preparare. Le speli şi opăreşti aşa cum ţi-am explicat şi aici
Şi cât stau la odihnă începi să prepari orezul.
Curăţă de coajă ţelina, morcovul, păstârnacul şi ceapa uscată şi le speli cu un jet de apă rece. Razi rădăcinoasele pe răzătoarea cu ochiuri mari, tai mărunt ceapa şi le răstorni într-o cratiţă în care ai pus câteva linguri de ulei.
Laşi puţin pe foc, aşa cum am mai spus, fără intenţia să te plictisesc, legumele nu trebuie să se rumenească, ci mai degrabă să se înmoaie puţin mai mult de la aburii ce invadează cratiţa după ce ai pus capacul.
Mirosul de ceapă nu mi-a displăcut niciodată, cu atât mai puţin acum, în combinaţie cu rădăcinoase născute de pământ în prag de toamnă. Laşi pe foc cam 5 minute, de ajuns să-ti iei porţia de mirosuri frământate de pământ în anul ce a trecut, şi să pregăteşti orezul ce-l vei răsturna în cratiţă.
Dar să nu uiţi că poţi să te fandoseşti acum cu câteva condimente ca să dai personalitate la ceea ce cu dragoste prepari. Pune cimbru, tarhon, busuioc şi 2-3 frunze de salvie. Şi ca să-ţi întregeşti gustul, pune şi sare după gustul tău, după care amestecă bine compoziţia, pune capacul şi lasă să invadeze aburul în rotocoale spiralate şi să pătrundă în rotunjimea delicată a orezului.
Dar să nu laşi prea mult pe foc aşa, ci pregăteşte şi puţină ceapă verde. Curăţă vârful de rădăcini, foile ce sunt puţin cam palide, şi scurtează puţin din verdeaţa crescută. Taie mărunt ceapa verde şi răstoarnă în cratiţă.
Curăţă de cotor ardeiul capia (sau cel gras dacă aşa ai), taie în cuburi mărunte şi răstoarnă-l şi pe el în cratiţă. La o măsura de orez adaugă 4,5 măsuri de apă (sau zeama de la urzicile fierte). Amesteci, pui capacul, şi laşi să prindă puţin curaj la flacără mijlocie, Când începe să fiarbă, laşi cam 4-5 minute, nu mai mult, după care închizi focul. Nu trebuie să te sperii, chiar dacă în cratiţă pluteşte zeama, fără să vezi vreo schimbare la orez, să ştii că abia de acum în colo orezul se va umfla, precum un curcan în vizită la iubita lui. Dar este foarte important să nu ridici de prea multe ori capacul, orezul se va sfii să se umfle dacă dă prea des nasul cu aerul rece din bucătărie.
El în 20-25 minute se va umfla de nu-l vei recunoaşte, şi când vei ridica cu sfială capacul, vei constata că acest fel de mâncare este gata.
Dar până atunci, ai timp să pregăteşti urzicile.
Separat, într-o cratiţă, pune puţin ulei, căţeii de usturoi tăiaţi felii, şi 2-3 fire de ceapă verde tocată mărunt.
Laşi cam 5 minute, timp în care toci mărunt urzicile pe care le-ai spălat, opărit şi strecurat.
Răstorni în cratiţă urzicile, dar le vei însoţi şi cu ceva condimente. Pune 2 foi de dafin, 1 linguriţă de paprică şi sare după gust. Pui cam ½ de cană din zeama în care au fiert urzicile, pui capacul şi laşi să fiarbă. Este bine să urmăreşti dacă a scăzut sosul, şi să mai completezi, dacă este cazul, cu zeamă de urzici. Focul la care prepari este mic, poate puţin mai mare, dar să nu exagerezi. Dacă urzicile sunt tinerele, atunci este de ajuns să fierbi 5-6 minute, dar cel mai bine, poţi gusta, şi, după gustul tău, închizi focul sau mai laşi la fiert.
Bucură-te de această minune pe care ai pregătit-o pentru cei dragi, căci primăvara care cu greu a venit, este înşelătoare precum fumul din ţigară, şi va pleca degrabă înainte de a şti că ne-a făcut vizită.
Plimbă privirea spre culorile pline de viaţă a ceea ce dragul nostru pământ ne dăruieşte zi de zi, răsfiră-ţi degetele prin buchetul înmiresmat de stânjenei şi fii fericit că azi, primăvara ţi-a dat bineţe cu toată dragostea ce o poate dărui.
Foarte frumos prezentat, culori frumoase, super. O seara placuta...
RăspundețiȘtergereMultumesc. Cand aprecierea vine de la un bucatar de exceptie, atunci pot spune ca a meritat incercarea mea, a unui amator in bucatarie.
RăspundețiȘtergere