vineri, 1 aprilie 2011

drob de cartofi şi morcovi

Ideea mi-a venit de la o reţetă pe care o făceam cu mare plăcere, frigănele de cartofi. Am început să pun fel de fel de legume, dar erau prăjite în ulei, şi cum nu-mi prea îmi fac bine prăjelile, am renunţat le ele.
Dar pentru a prepara ceva pentru cină, şi de ce nu, pentru micul dejun, m-am gândit la aceleaşi legume doar că le prepar la cuptor.

Număr de porţii: 9
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gătire: 55 minute
Dificultate: uşor
Categorie: antreuri

Ingrediente:
-          2 morcovi
-          4 cartofi mijlocii
-          1 ceapă
-          ½ ţelină mare sau 1 ţelină mijlocie
-          250 gr. caşcaval
-          5 ouă
-          2 linguri smântână
-          2 linguri cu vârf făină
-          pătrunjel verde
-          sare grunjoasă
-          piper negru măcinat
-          cimbru
-          tarhon

Preparare:
Curăţă legumele de coajă şi le speli într-un jet de apă rece.
Rade cartofii, morcovii şi ţelina pe răzătoarea cu ochiuri mari, taie mărunt ceapa şi răstoarnă-le într-un castron mai mare. Laşi la urmă cartofii pentru că ei se oxidează cel mai repede şi amesteci bine.
Cureţi frunzele de pătrunjel de impurităţi, le speli, le tai mărunt şi le răstorni în castron.
Spală cu apă rece ouăle, sparge coaja şi răstoarnă peste compoziţie. Tot acum pune şi smântână, sare, piper, cimbru şi tarhon. Rade caşcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari şi adaugă la compoziţie.  Amestecă bine, poţi chiar să insişti câteva minute că nu strică.

Laşi să se odihnească 15-20 minute, timp în care legumele îşi vor revărsa din sucul lor pentru a da gust bun drobului. Pune două linguri cu vârf de făină, amestecă bine şi verifică să nu fie prea moale compoziţia trebuie să fie cam de consistenţa unui chec_ să curgă lent). Dacă este prea moale, atunci mai pune o lingură de făină.
Unge cu puţin ulei o tavă pentru copt, tapetează cu puţin griş şi răstoarnă compoziţia .




Nivelează cu o spatulă din lemn, uşor şi cu grijă, ca şi cum ai mângâia obrajii unui copil cuminte.
Încinge cuptorul înainte, fixează temperatura la 170°C (mediu la gaze), şi coace minunăţia aceasta cam 55 minute.
Dacă este copt (faci probă cu scobitoarea), scoate tava din cuptor  şi lasă să se răcească puţin.
 Poţi să serveşti caldă, dar este foarte bună  şi rece, chiar din frigider. Nu mai este nevoie s-o încălzeşti, dacă nu ai timp şi te grăbeşti.
Este un aperitiv pe care poţi să-l găteşti în orice anotimp fără să-ţi faci probleme cu procurarea. Este felia din farfurie care îţi va zâmbi mereu, şi dimineaţa la micul dejun, şi seara la cină când obosit, doreşti să mănânci ceva uşor împreună cu cei dragi. Este un amestec de culori care-ţi va încânta ochii precum o pictură impresionistă; când te vei fi înfruptat din ea, vei dori să rămână prietena ta permanentă, căci atunci când nu vei şti cu ce să-ţi încânţi familia, ea îţi va aduce mereu aminte de existenţa ei, precum o fotografie din albumul tău preferat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu