sâmbătă, 9 aprilie 2011

plăcintă cu mere

Cum merele rămân preferatele mele pentru prăjituri şi plăcinte, zilele trecute am încercat o reţetă noua în speranţa că îmi voi regăsi speranţele de primăvară pe care le-am rătăcit printre conservele de iarnă. Trebuie să recunosc că mi s-a părut iarna asta atât de lungă şi agasant de tupeistă cu mofturile ei cu vizită prelungită, încât începusem să privesc prin fotografii mai vechi cu flori şi muguri de primăvară să-mi aduc aminte de parfumuri de zambile şi zumzăit leneş de bondari.
Ingrediente:
-          1 kg mere
-          5 ouă
-          1 ceaşcă ulei (150ml)
-          1 cană făină (250ml)\
-          1 cană zahăr
-          1 fiolă esenţă de rom
-          1 fiolă esenţă vanilie
-          3 linguriţe scorţişoară
-          1 praf de copt
-          1 praf sare

Preparare:
Spală ouăle cu apă rece, şterge-le cu un prosop de hârtie şi apoi separă gălbenuşele de albuşe.
Freacă 2 minute gălbenuşele cu un praf de sare grunjoasă (ca să-şi închidă puţin culoarea).
Separat, bate albuşul până se face o spumă tare ca pentru bezele. Adaugă câte o lingură de zahăr şi bate cu telul (sau mixer) până ce încorporezi tot zahărul. Răstoarnă gălbenuşele şi amestecă bine.
După ce s-au încorporat bine gălbenuşele, începi să adaugi făina amestecată cu praful de copt şi uleiul pe care le adaugi puţin câte puţin, alternând. Dar este bine să fii atent, este  bine să amesteci cu o spatulă din lemn ca să nu se „lase” prea mult aluatul.
Spală merele şi le şterge, apoi curăţă-le de coajă şi de cotor. 
Jumătate din cantitatea de mere le razi pe răzătoarea cu ochiuri mari şi le răstorni în  aluat, la care mai adaugi scorţişoara şi amesteci până se încorporează bine. Dacă vrei, poţi adăuga esenţele de rom şi vanilie, dar mirosul de scorţişoară îmi înfioară nările şi mă duce cu gândul la serile petrecute la bunici, când se coceau mere în cuptor la care se mai adăugau  miezuri de nucă şi miere de albine. O grozăvie!
Unge o tavă de copt cam jumătate faţă de tava de la cuptor, unge cu ulei şi tapetează cu griş.
Din restul de mere, taie în jumătăţi şi le aşează în tavă. Dacă îţi place scorţişoara, poţi să mai presari peste jumătăţile de mere.
Vezi să nu uiţi: încălzeşte cuptorul dinainte, potriveşte la 170ºC (mediu la gaze). Cuptorul trebuie să fie cald şi primitor cu musafirii ce în curând îi vor da bineţe.
Răstoarnă aluatul în tavă, nivelează bine şi la copt.
Coace cam 50-55 minute. Probează cu scobitoarea şi vezi dacă este copt aluatul. Ai grijă, poţi nimeri într-un măr zemos ce-şi coace sentimentele împreunat cu aluatul, şi-atunci te poţi înşela. Mai încearcă!
Dar nu te poţi înşela. Culoarea auriu brună ce ţi se desfăşoară în faţa ochilor îţi arată că plăcinta este gata.
Să ştii că aluatul este însiropat, căci sucul merelor s-a contopit cu aluatul într-o idilă de duminică şi îţi vei înfige dinţii cu poftă  într-o plăcintă suculentă  cu miros de scorţişoară. Să nu te miri, mai întinzi dorul spre o altă felie căci dragostea merelor este contagioasă: cu cât guşti din ele cu atât ai mai vrea o felie.
Delirul zumzăitului de bondari ce dau târcoale unor flori de măr, îndrăgostiţi de iluzii de primăvară, se aud împreunându-se în rotocoale spiralate cu parfum de zambilă ce şi-a deschis privirea către cer.
Deschide ochii, priveşte în depărtare şi vei simţi un fior de bucurie. Ce se întâmplă?! Simţi cum verdele îţi umple ochii si mirosul? Ţi-a invadat cotloanele fericirii căci verdele este viaţa ce îţi dă târcoale în piruete de muguri şi frunze mai îndrăzneţe îşi deschid privirea către cer. Pâlcurile răzleţe de verde îţi dau de ştire că aici, undeva, şi prin inima ta, a venit timid şi palidă Primăvara.

6 comentarii:

  1. Multumesc Surac! Este foarte buna si usoara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte,foarte apetisanta reteta si ce frumos ai povestit-o.....
    Pe curand si o dumineca frumoasa!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Petronela, si tie iti doresc mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu fac o prajiturica asemanatoare...foarte frumoasa ti-a iesit si gustoasa presupun...!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ionela
    Este foarte buna si poti s-o dai si unui copil fara sa-ti fie teama ca este grea sau are prea multe chimicale.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere