marți, 5 aprilie 2011

prăjitură cu mere şi nuci

Zilele trecute, în dorinţa mea de a mă delecta, alături de familia mea, cu ceva dulce, mi-am adus aminte de mirosul dulce al scorţişoarei amestecat cu cel al  merelor din cămara mea. Dar cum nu prea aveam prea mult timp la dispoziţie, am adaptat o reţetă de prăjitură la ceea îmi doream. Este o reţetă care poţi s-o găteşti în timpul săptămânii, când, grăbit fiind, nu prea ai timp şi nici chef să stai prea mult în bucătărie, sau, de ce nu, atunci când ţi s-a anunţat un prieten în vizită, iar timpul prea scurt nu prea îţi îngăduie ceva mai sofisticat. Este o prăjitură simplă, cu ingrediente „sănătoase” fără adaosuri sintetice.

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 50-55 minute
Dificultate: foarte uşor
Categorie: dulciuri

Ingrediente:
-          3 ouă
-          ½ cană de ulei
-          ½ cană apă
-          ½ cană gem (de oricare)
-          1 cană zahăr
-          2 linguri cacao (facultativ)
-          1 linguriţă bicarbonat nestins
-          2 ¼ căni făină
-          1 cană nuci tocate
-          4-5 linguri nuci mărunţite uşor
-          1 kg mere
-          2-3 linguri scorţişoară măcinată
-          coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală
-          esenţă rom şi vanilie câte o fiolă

Preparare:
Este bine să faci întâi aluatul care poate să mai aştepte până te vei ocupa şi de mere.
Cana ca măsură este în jur de 250 ml, şi este bine să foloseşti aceeaşi măsură pentru toate ingredientele indicate.
Deci, pentru aluat, răstoarnă în orice ordine doreşti: 3 ouă întregi, ½ cană ulei, ½ cană apă, ½ cană de gem –poţi pune orice fel de gem, chiar dacă îl combini, tot nu are importanţă, important este ceea ce-ţi place şi ceea ce ai prin cămară, eu am pus coacăze şi gutui -  1 cană zahăr, 1 linguriţă bicarbonat nestins, 2 ¼ căni de făină albă, cacao, aromele şi coaja de lămâie şi portocală, cana de nuci tocate, scorţisoara.

După ce ai pus ingredientele pentru aluat, amestecă bine, dacă vrei să insişti, este alegerea ta, dar să ştii că este de ajuns să insişti doar cât se amestecă toate bine, fără să se facă cocoloaşe.
După ce ai amestecat aluatul, pune-l undeva în bucătărie să mai aştepte puţin.
Spală merele, curăţele de coajă şi cotorul cu seminţe.
Le tai în cuburi cam de 2 cm şi le răstorni în aluat. Amesteci aluatul cu mere cu ajutorul unei spatule din lemn şi-l mai laşi la aşteptat.
Încinge cuptorul la 170°C (mediu pe gaze) ca să fie cald atunci când va găzdui tava plină cu bunătăţi.
Unge o tavă cu ulei şi tapetează cu griş, după care răstoarnă compoziţia, nivelează cu spatula din lemn.
Răsfiră uniform nucile mărunţite uşor, poţi chiar să apeşi puţin cu spatula ca să se încorporeze puţin în aluat.
Tava are mărime cam ½ din tava de la cuptorul încorporat.
Pune la copt cam 50-55 minute.
Verifică cu scobitoarea dacă s-a copt, dar trebuie să încerci de mai multe ori pentru că este posibil să înfigi scobitoarea într-o bucată de măr şi să ţi se pară că este crudă. Oricum, în aproximativ 50-55 minute ea este coaptă
Nu este o prăjitură complicată şi sofisticată, dar, mirosul de mere şi scorţişoară  îţi vor trezi chemări exotice, şi când vei gusta din acest deliciu vei constata că a meritat să rişti. Nu ai muncit prea mult şi a rezultat o prăjitură pe cât de simplă, pe atât de delicată şi misterioasă. Nucile coapte îţi vor duce dorul spre o vară plină de soare şi miros de ocean învolburat, când din picătura de soare ce-o primeşti în dar regăseşti mirosul de început de toamnă pictată cu dragoste pe şevaletul cerului. Răsfiră-ţi degetele în părul înmiresmat al vântului şi cheamă  să-ţi încânte chemările cântecul mierlei care-şi strigă cu dragoste perechea ce se ascunde într-un măr ce stă să înflorească. Da, a venit primăvara!

2 comentarii:

  1. Sa sti ca si mie imi place combinatia mere-nuci, mere putin acrisoare si nucile compeseza cu uleiul care il au, parerea mea e super la gust...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai perfecta dreptat! Nucile cred ca, in final, pot fi optiunea la multe combinatii, cel putin pentru mine care-mi plac nespus.

    RăspundețiȘtergere