miercuri, 6 aprilie 2011

vegan_ drob de dovlecei cu cartofi

Se apropie sărbătorile de Paşti şi mă gândesc după acum la plăcerea de a găti multe feluri de mâncare din legume, darul minunat  al pământului de care ne bucurăm cu toţii. Mirosuri îmbietoare îmi împodobesc bucătăria şi cu crengi de cireş abia înflorit îmi voi aduce darul meu pentru toţi. Scotocind prin cămară m-am gândit să încerc un amestec pe care eu îl îndrăgesc: dovleceii şi cartofii. Un fel de drob copt la cuptor, voi încerca să-ţi explic cum se face.

Număr de porţii: 9
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gătire: 50 minute
Dificultate: mediu
Categorie : mâncăruri

Ingrediente:
-          3 dovlecei mijlocii
-          3 cartofi
-          1 morcov
-          1 legătură (3-4 fire) ceapă verde
-          1 ceapă uscată
-          3 linguri făină
-          3 ouă (opţional) sau 3 linguri de griş
-          2 linguri smântână (opţional) sau 100ml lapte de soia
-          250 gr. caşcaval sau caş mai uscat (sau tofu)
-          frunze de mărar
-          frunze de pătrunjel
-          1 linguriţă paprică dulce
-          4-5 căţei de usturoi
-          cimbru
-          tahon
-          piper negru măcinat (opţional)
-          sare grunjoasă
-          50-70 ml ulei

Preparare:

Curăţă de coajă morcovul, cartofii, ceapa şi usturoiul şi spală-le la jet de apă rece. Rade morcovul pe ochiurile mari ale răzătoarei, taie mărunt ceapa, taie cartofii în cuburi de 2-3cm şi în felii căţeii de usturoi. Pune într-o tigaie 3-4 linguri de ulei în care răstorni toate legumele de mai sus.
Condimentează cu paprică, sare grunjoasă, piper, tarhon şi cimbru. Să-ţi spun că nu este bine să pui prea multe condimente, amestecul lor poate să nu fie prea inspirat sau se vor amesteca mirosurile şi gusturile încât nu vei mai şti ce mănânci.
Ţine la foc mijlociu până ce legumele se înmoaie puţin, dar să nu le ţii mai mult de 5-6 minute. După ce s-au înmuiat şi au căpătat culorile toamnei, pune compoziţia într-un castron să se răcească. Între timp, pune în tigaie dovleceii tăiaţi în jumătăţi de felii de 5-6mm grosime. Curăţă ceapa verde de frunzele veştede dacă sunt, vârfurile de la rădăcină, spală la jet de apă rece, taie mărunt şi adaugă-le la dovleceii din tigaie.
Nu ţine prea mult, cam 5 minute, atât cât dovleceii să nu mai fie rigizi. Răstoarnă-i şi pe ei peste restul de legume şi lasă cam 5-10 minute să se răcească puţin.
Dar oricum nu ai timp să te plictiseşti; cât timp se răcesc legumele, rade caşcavalul (sau tofu în varianta vegan, dar în niciun caz caşcaval vegetarian_ este sintetic: crimă pentru organism!!!) pe răzătoarea cu ochiuri mari şi apoi răstoarnă peste legume 
Spală coaja ouălor, după care le spargi întregi în castronul cu legume. In varianta vegan, în locul de ouă şi smântână, foloseşti griş şi lapte de soia.  Cureţi şi speli frunzele de mărar şi pătrunjel şi le adaugi şi pe ele compoziţiei.
Ca să se lege compoziţia pune şi 3 linguri de făină cu 2 linguri de smântână. Amestecă bine, dar nu uita să guşti să vezi dacă mai lipseşte ceva, sare, poate chiar puţin piper.
Unge o tavă cu ulei şi tapetează cu griş, Răstoarnă compoziţia şi nivelează cu o spatulă.

Încinge cuptorul la 170°C (mediu pe gaze) şi coace cam 50-55 minute. Dar rămâne să probezi dacă legumele s-au copt şi au căpătat o culoare aurie.
Gustă din ea cu încredere! Ce zici? Gust nou şi un amestec inspirat! Da, dovleceii fac casă bună cu cartofii, care rămân pe primul loc în combinaţiile pe care le fac.
Miresmele caşului se prelungesc în arcuşuri fierbinţi legate de furculiţa ce-şi ia avânt, iar dovlecelul agăţat de un cartof aruncă ochiade şăgalnice unui gogoşar roşu de emoţie aşezat în farfurie. Priveşti cu nesaţ acest spectacol şi parcă te înviorezi la gândul că în curând parfumul de rouă amestecat cu cântecul unui greier pierdut în spaţiu şi timp îţi vor deschide dimineţile ce vor veni. Să te bucuri de fiecare clipă căci ea este toată esenţa existenţei şi sărută-i pe cei dragi cu un parfum de zambilă proaspăt deschisă pe care s-o aşezi pe masă ca să-ti întregească pictura din faţa ochilor. Eşti întregit căci azi familia ţi-a zâmbit cu toată dragostea din lume. Meriţi!

4 comentarii:

  1. Super reteta, imi place am sa incerc si eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Nel
    Thanks a lot, means a lot to me!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a placut ce mi-a iesit. Este gustos chiar si pentru cineva care mananca si carne.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact asta cautam sa fac si eu de Paste. Eu cred ca se poate manca mult mai gustos fara carne, doar sa gasim retetele potrivite. Mersi frumos!
    Miha

    RăspundețiȘtergere