marți, 12 aprilie 2011

vegan_ pleurotus cu orez

Ciupercile sunt, pentru mine, delicatesele din cămara cu bunătăţi, pe care le poţi găti în foarte multe moduri şi combinaţii. Este bine totuşi, ca înainte de a cumpăra ciupercile, mai ales cele din piaţă, să te documentezi ca să ştii ce cumperi. Eu îţi recomand http://info-ciuperci.blogspot.com .
Reţeta de acum ţi-o recomand pentru zilele grăbite în care treci prin bucătărie doar ca să-i dai bineţe.

Număr de porţii: 6
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 35 -45minute
Dificultate: foarte uşor
Categoria: de gătit foarte repede

Ingrediente:
½ kg ciuperci pleurotus
½ cană de orez
1 ceapă
1 morcov
½ ţelină mijlocie
4-5 linguri de ulei
Cimbru
3-4 căţei de usturoi
frunze de mărar
frunze de pătrunjel

Preparare:
Într-o cratiţă pune puţin ulei şi răstoarnă în ea ceapa tăiată mărunt, morcovul şi ţelina rase pe ochiurile mari ale răzătoarei şi lasă la încins cam 5 minute.
Cât timp se înmoaie rădăcinoasele pe foc, taie în fâşii ciupercile şi le răstoarnă în tigaie. Condimentează cu cimbru, puţină sare, piper şi cu felii de usturoi.
Laşi să se înmoaie puţin ciupercile, cam 10 minute, iar focul poate puţin ,mai iute, cu condiţia să amesteci destul de des ca să nu se prindă. Separat, spală orezul bine la jet de apă rece, scurge-l puţin, apoi răstoarnă-l în cratiţă.
Amestecă bine, pune apă sau dacă ai supă de legume (dar NU INSTANT, ci supă făcută de tine). Vezi că orezul se umflă destul de repede şi trebuie să urmăreşti să pui apă sau supă în completare până ce orezul este aproape fiert.
Când este aproape fiert, vezi să fie puţin mai zemos. Pune capacul şi mai ţine în aşteptare cam 15 minute, timp în care orezul se umflă cu toată zeama din tigaie.
Poţi orna cu verdeaţă de care îţi place şi să colorezi cu gogoşari în oţet sau altele care-ţi plac.
Să ştii că se găteşte repede, şi oricât de obosit eşti, venit de pe drum sau supărat, atunci când intri în micul tău univers, bucătăria, vei simţi că aici găseşti relaxarea de care ai nevoie, şi dacă îţi  reuşeşte ceea ce ai trudit, atunci să ştii că vei fi răsplătit pe deplin. Fii optimist, deschide fereastra, şi, deşi azi parcă a fulguit firav şi cerul este întunecat, vezi mugurii frunzelor de plop ce şi-au deschis braţele către cer cu certitudinea că pe acolo, undeva, este primăvara, parcă ascunsă în vălătucul întunecat al unui nor burzuluit. Dar zâmbetul inocent ce-l primeşti de la un copil ce-şi plimbă bicicleta pe sub merii încă adormiţi îţi dă fiorul unei  dragoste timpurii de primăvară şi în depărtare auzi gălăgia ameţitoare a vrăbiilor însetate. Întinde mâna şi cerul îşi va deschide ochii şi-ţi va dărui o lacrimă ce se va transforma în diamantele primăverii. Fii fericit căci eşti binecuvântat.

9 comentarii:

  1. Super reteta, simpla dar gustoasa...O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai ce bine arata!
    Ciupercile pleurotus sunt foarte,foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Surac, ai dreptate, este o reteta simpla, care se gateste rapid. O seara placuta iti doresc si tie.
    @Alinusa
    Toate ciupercile sunt foarte gustoase, dar pleurotus sunt aparte. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Maine voi face ardei umpluti cu pleurotus ,in seara asta mi-am cumparat ingredientele.Deci eram in acelasi gand...si mie imi plac foarte mult si gatite asa sant o nebunie!
    Pupici si noapte buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. am gătit şi eu ciuperci pleurotus cu orez. am folosit orez sălbatic care nu are nevoie de atat de mult lichid, este mai aromat şi mult mai gustos. mi se pare interesant că aţi pus şi morcov. nu mi se pare că aroma ţelinei se combină bine cu pleurotus şi nici cu orezul. în fine.... de gustibus...
    toate cele bune şi cat mai multe retete inspirate!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Petronela
    Ce minunati ardei vor iesi!
    Si eu te pup si bucatarit cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Lucia
    Fac destul de des orez cu radacinoase, in care includ si telina (este adevarat ca-mi place foarte mult). Incerc sa inlocuiesc supele instant care sunt crima pentru organism, si cum eu nu gatesc cu carne, orezul nu poate fi doar fiert.
    Iti multumesc pentru sugestie.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie nu mi se pare ca nu merge telina cu orezul. Cand faci sarmale de post pui si telina si orez si uneori ciuperci si nu sunt in contradictie nici una din ele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca ovi are dreptat; Lucia ai incercat macar sa vezi cum este si nu ti-a placut sau doar presupui?

    RăspundețiȘtergere