Niciodată nu mi-a plăcut să spun că mănânc de post. Cuvântul „post” îmi exprimă deja o îngrădire a opţiunilor, ceea ce, pentru mine, este ca atunci cânt te sufoci. Când vrei să mănânci ceva trebuie să faci cu plăcere şi nu cu constrângere. Dar pentru că ne aflăm în Săptămâna mare a Paştelui, voi încerca să spun că la mine acasă se serveşte mâncare vegetariană.
Şi cum la mine se găteşte în fiecare zi câte un fel de mâncare (nu prea folosim mâncare reâncălzită !) a trebuit să găsesc de gătit ceva rapid. Ştiu că v-am povestit acum câteva seri despre un alt fel de mâncare cu ciuperci, dar pe acesta îl făcusem mai demult, şi, m-am gândit că poate fi de folos cuiva care doreşte să gătească vegetarian.
Ingrediente:
½ kg ciuperci (eu am folosit ghebe)
1 căpăţână de usturoi
250ml apă (sau lapte de soia)
2 linguri făină
1 ceapă uscată
50 ml ulei
2 cartofi mai mari
1 morcov
frunze de pătrunjel
piper negru măcinat
cimbru
sare grunjoasă
Preparare:
Spală bine ciupercile, dar mai înainte le cureţi de codiţele negre şi impurităţi. Este bine să speli ciupercile la jet de apă rece fără să le ţii în apă. Dacă le ţii în apă, ele se vor îmbiba de apă şi îşi vor pierde gustul. Le scurgi într-o sită . Cureţi de coajă ceapa şi 3 căţei de usturoi. Într-o cratiţă pui 2-3 linguri de ulei şi răstorni ceapa tăiată mărunt şi usturoiul feliuţe mici.
Tai ciupercile în bucăţi destul de mari şi le răstorni şi pe ele în cratiţă.
Şi cât stau ciupercile pe foc, nu prea mare, începi să faci sosul ce în curând va înveli cu mantia-i ciupercile, precum zăpada care a căzut pe neaşteptate zilele trecute, de parcă ne era tare dor de ea!
Într-un blender pui la tocat căţeii de usturoi pe care i-ai curăţat de coajă. După ce s-au făcut ca o spumă, adaugă apa (sau laptele de soia) şi 2 linguri de făină.
Dacă ai făcut sosul, este bine să verifici dacă ciupercile sunt făcute. Mie îmi place să se rumenească puţin înainte de a răsturna sosul. Deci, dacă ciupercile au fiert, răstoarnă sosul de făină şi amestecă bine. Pune sare după gust, piper şi cimbru.
Nu ţii pe foc mai mult de 3-5 minute după ce a început să fiarbă; sosul se va îngroşa puţin.
Şi ca să-i adaugi puţină culoare şi savoare, fierbe separat cartofii şi morcovul, curăţaţi de coajă, în care ai pus puţină sare.
Pune un companion nelipsit, puţină mămăligă şi vei vedea că nici nu-ţi mai trebuie altceva.
Dar ca să fie şi un parfum de vară împrăştiat în farfurie, presară peste legumele fierte câteva frunze de pătrunjel tocate mărunt.
Ei bine, priveşte în farfurie şi sigur ţi se va face foame! Ciupercile îţi vor dezvălui secretele unei toamne aurii şi tente cu parfum de nuci coapte. Frunzele răvăşite de vântul ascuţit de toamnă vor fi păstrat aceste secrete pentru ca tu să le cunoşti şi să-ţi aduci aminte atunci când un glas de mierlă îţi spune că a venit primăvara, iar cucul ascuns în desişul afinelor desfrunzite îngână obsesiv imnul unei primăveri parcă rătăcite în sertarele crăciunului.
Nu te speria! Este doar o impresie, căci nu frunzele abia născute din clipele de amor ale unei primăveri cu mofturi îţi vor aduce un mănunchi de raze aurii, ci glasul unui pici cu ochii mijind ştrengar spre florile unui corcoduş abia înflorit şi ciripitul unui vrăbioi îndrăgostit.
Todo se va tan rico que dan ganas de comerlo. Lástima de estar tan lejos.
RăspundețiȘtergereUn saludo.
SARBATORI LUMINATE !
RăspundețiȘtergereMmmm....delicios, imi plac la nebunie ciupercile iar ghebele sunt preferatele mele . Mi s-a facut o pofta...
RăspundețiȘtergereSi mie imi plac ciupercile, mai ales cu mamaliga.
RăspundețiȘtergereO zi buna.