joi, 12 mai 2011

Mămăliguţa mea cu ibricul microplus Tupperware

Cine nu doreşte să petreacă foarte puţin timp „la cratiţă”, să-şi înjumătăţească munca, şi, de ce nu, să privească o emisiune preferată la televizorul din bucătărie?
Ei bine, eu, profit din plin de vasele Tupperware.
De câţiva ani fac mămăliguţa la microplus, şi, trebuie să recunosc cu ruşine, că nu mai ştiu să fac mămăligă obişnuită. 
Ibric microplus 1 l
MicroPlus Pitcher 1 L
Ř 16 cm - h 13 cm















Şi iată cum fac eu:
Număr porţii: 4
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: foarte uşor

Ingrediente:
1 cană mălai grisat
2 ½ căni apă
2 linguri ulei
1 linguriţă rasă sare





Preparare:
Răstoarnă în vasul microplus, 2  1/2  căni de apă, 1 linguriţă rasă de sare şi 2 linguri de ulei.




Pune vasul la microunde la puterea 100 şi programează la 7 minute (trebuie să fiarbă apa).

Când apa fierbe, răstoarnă în vas în ploaie mălaiul şi amestecă cu un tel ca să nu se facă cocoloaşe.


Chiar dacă aluatul nu este tare, să nu-ţi faci griji, mai priveşte pe geam la o rază de soare ce încearcă timid să-ţi dea bineţe, şi când îţi vei arunca privirea la vas, vei constata că mălaiul s-a umflat precum penele unui curcan tare mândru. Pune capacul şi introdu vasul în cuptorul cu microunde. Lasă să se odihnească cam 15 minute.

Dacă nu vrei să foloseşti microundele, atunci încălzeşte apa într-un vas pe focul de la plită, iar restul faci aşa cum ţi-am povestit.
Sau poţi să aşezi vasul microplus pe masă şi să-l acoperi cu un prosop şi să-l laşi la aşteptare tot 15-20 minute. Nu-ţi face griji, mămăliga nu se răceşte în tot acest timp.


Cât timp îţi aranjezi masa, vasul microplus îşi va face datoria şi va pregăti o mămăligă de toată frumuseţea


Este tare, dar nu prea vârtoasă, fiartă şi aburindă. Nu-ţi rămâne decât s-o răstorni pe un platou tupperware (nu se lipeşte mămăliga pe el)


Sau dacă vrei să faci porţii poţi folosi cupele pentru porţionat tupperware aşa: ungi cu ulei cupa,
după care, cu o lingură, o umpli cu mămăligă.
Apoi, o răstorni într-un castron de o porţie, cam aşa
sau pe o farfurie împreună cu minunăţia ce-ai gătit.

Dar oricare din variante vei alege, să ştii că vei fi mulţumit, căci boţul acela mic auriu, cu o cunună de aburi îţi va întregi masa ce-o aşterni  pentru ai tăi şi va face bună prietenie cu bucatele ce cu trudă şi dragoste le-ai preparat.
Adună pe lângă acea mingiucă rotofee de mălai, un cartof copt cu un ghem de unt strecurat prin coaja crocantă sau legume cu o cremă de usturoi  ce se revarsă obraznic peste ele şi chiar poţi spune că ai pictat cu migală un tablou culinar. Dar poţi pune companion la această minunată mămăligă tot ce-ţi place, căci ea este un supliment destul de săţios, iar mirosul , ei bine mirosul ce se-ntinde în aburi rotunjiţi, parcă te plimbă pe câmpuri  cu mult verde, iar auriul razelor de soare îşi răsfiră culoarea printre petele roşietice de mac ce parcă dă timid să înflorească. Da, un val de râset de copii ce năvăleşte pe uliţa din sat, îţi dă de ştire că vine vremea de scăldat în râul ce uşor  se-aude. Ei bine, îţi tresaltă inima de bucurie căci vine vara cea atât de mult aşteptată.


10 comentarii:

  1. Gratziela , bine facut ,bine scris , bun de mancat !

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh, multumesc Mandala, dar sa stii ca imi place foarte mult mamaliga. O mananc cu foarte multa placere la orice ocazie ivita, mai ales ca nu-mi ia foarte mult timp asa cum o fac eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Recunosc,nu sant tehnologica deloc,iar de tupperware am mai auzit dar nu stiu ce sant sau mai bine zis,cum si la ce se folosesc...SA-MI FIE RUSINE!!!!Am scuza ca-mi place sa bucataresc,caci sant casnica,caci am calmul moldovenesc si...cum intru in bucatarie deschid televizorul...deci nu am graba!!!Iar mancarea italiana (majoritatea)in 20 de minute-i gata!!!
    Am gasit scuze suficiente???
    Mavoi informa despre tupperware!

    Pupici si o zi buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este grozav sa se poata face mamaliga fara foc. Grozav!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Petronela
    Scuzele tale sunt reale si bine faci, dar Tupperware are mai multe produse, de stocare in camara (eu le-am probat si sunt grozave), si cele de frigider care sunt si mai grozave. Am sa incerc in alte episoade sa-ti explic ce folosesc eu de cativa ani si de care sunt supermultumita.
    Pupici, si mult spor la bucatarit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Super interesant...
    banuiesc ca iese foarte buna...
    imi place mult mamaliga
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Gratziela. Am totusi o intrebare: ce faci cu jumatatea de cana de apa ramasa? La ingrediente spui despre 2 1/2 de apa, iar la modul de preparare spui de 2 cani. ???? Mona.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Mona

    Este greseala mea si-ti multumesc pentru observatie. Voi modifica imediat reteta. Ai dreptate, Se foloseste toata apa odata, deci cele 2 1/2 cani se pun la fiert in acelasi timp.
    Multumesc, voi rectifica imediat.

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place ca dumneata faci literatura dintr/o reteta,te saturi numai citind,frumos

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim
    Multumesc pentru aprecieri. Ma straduiesc sa fac dintr-o reteta culinara o mica poveste pentru a nu parea un chin pentru un incepator in ale bucataritului, doar toti am fost incepatori, nu?!

    RăspundețiȘtergere