marți, 10 mai 2011

vegan_cartofi cu măsline şi caş la tigaie


Cât de bine arată o piaţă când vezi explozie de verde, mult verde, ah, ce mult iubesc verdele! Pentru mine reprezintă viaţă, mişcare, transformare.
Pentru mine, a experimenta, a încerca ceva nou, nu mai este o provocare, ci o plăcere, o aventură chiar.
Îţi recomand o tocană ce-o prepari rapid, tocană plină de culoare şi savoare.
Număr porţii: 4
Timp de preparare:10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Dificultate: foarte uşor
Caregorie: mâncăruri, de gătit foarte uşor

Ingrediente:
-          8 cartofi roşii mijlocii
-          1 ceapă uscată mijlocie
-          8-10 măsline negre uşor sărate
-          150 gr. caş oaie sau tofu
-          3 fire ceapă verde
-          3 fire usturoi verde
-          ½ ardei gras verde
-          ½ ardei gras galben (sau roşu)
-          Sare
-          piper
-          cimbru
-          tarhon
-          100ml ulei

Preparare :
Curăţă de coajă cartofii şi ceapa uscată şi le spală cu apă rece. Taie julien ceapa şi cubuleţe cartofii pe care îi răstorni într-o tigaiecu ulei ce s-a încălzit puţin înainte pe foc. Condimentează cu cimbru, tarhon şi piper, sărează după gust.
Laşi puţin să se înmoaie cartofii, la foc puţin iute, cam 10 minute. Între timp curătă ceapa şi usturoiul verde de frunzele îngălbenite şi de firele rădăcinilor, spală în jet de apă rece, după care le tai în rondele mici şi le răstorni în tigaie peste cartofi.
Laşi pe foc mijlociu încă 5 minute, timp în care cureţi ardeii de cotor şi seminţe, îi speli la jet de apă rece şi-i tai julien. Îi răstorni în tigaie. Speli 8-10 măsline negre şi le răstorni şi pe ele în tigaie.
Taie caşul (tofu) în cuburi mici şi le adaugi în tigaie.
Să nu iuţi că este bine să ţii acoperit cu un capac, la loc mijlociu spre iute, şi să amesteci cu o spatulă din când în când, dar nu prea des, este posibil să se zdrobească totul, mai ales cartofii. Mai ţii pe foc cam 10 minute, dar urmăreşte să se înmoaie cartofii să nu fie cruzi. Ardeii pot fi puţin pătrunşi, aşa îşi vor păstra culoarea şi dulceaţa.
Eu am făcut o mămăliguţă, şi, deşi măslinele nu prea îmi îngăduiau o bună companie, am încercat. Ei bine, am constatat că mămăliga a devenit bună prietenă cu măslinele.
Şi dacă, în după amiezi târzii, îţi regăseşti familia după lungi drumuri, şi vei găsi pe masă această tocană colorată să nu eziţi să te înfrupţi din ea, căci, pe cât de simplă pare, pe atât de surprinzătoare poate fi.  Închide ochii şi visează la vara ce va să vină, chiar dacă la geam îţi răcoreşte visele o ploaie supărată ce se întinde cu lacrimi reci pe rama rece a ferestrei. Mirosul dulce de liliac abia înflorit este martor sigur că iarna ţi-a întors spatele şi primăvara, obosită, îşi întinde braţele spre un drum îndepărtat. E sigur, picăturile din palma ta sunt visele de rouă răspândite în dorinţe de vară colorată, iar strigătul din depărtare este chemare de luptă răspândită de-un vrăbioi rătăcit în corcoduşul înfrunzit.

8 comentarii:

  1. Ce frumos ai scris si explicat,si eu am facut azi o tocana de legume poate o voi posta.
    Sant sigura ca-i foarte buuuuna aceasta tocana... si la mine ca a venit vara cam renunt la carnuri si trec pe salaturi diferite,tocane si chiar legume la gratar!!!Deci traiasca vitaminele...
    Pupici si o saptamana placuta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna imi plac retetele tale, super sunt sanatoase si pline de vitamine, etc... O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Petronela. Mie imi plac aproape toate felurile de mancare cu legume, iar legumele la gratar cu putin unt si lamaie sunt bestiale!!!
    pupici si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Miodrag, esti, ca de obicei, un dragut. O seara placuta iti urez si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta reteta, am s-o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place cum arata, e buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. E foarteeee buna!
    Eu fac o omleta asemanatoare..buna,buna...

    Imi place cum povestesti ai un talent aparte...nu te-ai gandit sa scrii o carte? chiar si de bucate...daca scrii sigur o sa ai scces.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Alynusa. Sa stii ca m-am gandit, dar imi lipseste editorul.
    Si eu te pup.

    RăspundețiȘtergere