Ce poate fi mai plăcut ca mirosul de pâine proaspăt coaptă ce-ţi invadează bucătăria. Parcă îmi vine să deschid toate uşile la camere să se parfumeze cu pâine coaptă. Ei bine, de când au „venit” şi la noi maşinile de pâine, familia mea nu mai cunoaşte pâinea cumpărată din magazine. De câţiva ani de când fac pâine în casă am reuşit să cunosc tipurile de făină ce se pretează la pâine, dar şi care este cea mai gustoasă. De un an de zile, am descoperit o moară, undeva la ţară, şi-mi cumpăr făină total integrală pe care o cern cu o sită cu ochiuri foarte mari (mai mult să culeg gunoaie_dacă există). Nu doresc să scot din componenţă tărâţea care, este foarte gustoasă, dar şi foarte sănătoasă.
Totuşi, ca aluatul să fie mai uşor, îl combin cu făină albă (650), brandul ţi-l alegi singur. Deci iată reţeta mea:
Ingrediente _în această ordine le pui în cuva de copt a maşinii:
3 linguri ulei de măsline
350ml apă călduţă
1 linguriţă rasă sare grunjoasă sa de Himalaya (fara iod)
500 gr. făină integrală (neagră la magazine)
200 gr. făină albă pentru pâine 650
25 gr. drojdie de bere
Preparare
Eu prepar la masina painea, sau cel putin o pun la un program de framantare.
Pune în cuvă ingredientele dupa instructiunile din carte
Eu pun semintele si drojdia la inceput.
Dacă preferi să frămânţi în palmă aluatul de pâine şi s-o coci în cuptor, atunci foloseşti aceleaşi ingrediente şi cantităţi.
Într-un bol aşează făina, răstoarnă apă puţin călduţă, uleiul şi în final, drojdia pe care o dizolvi cu apa calduta. Frămânţi cam ¼ oră, până ce aluatul devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
Atunci adaugă şi seminţele şi mai frămânţi încă 5 minute până ce se încorporează bine. Presară puţină făină deasupra şi acoperă cu un prosop. Poţi să ţii la temperatura camerei pentru dospire.
Atunci adaugă şi seminţele şi mai frămânţi încă 5 minute până ce se încorporează bine. Presară puţină făină deasupra şi acoperă cu un prosop. Poţi să ţii la temperatura camerei pentru dospire.
Laşi la crescut, după care ungi tăvile de copt cu ulei şi tapetezi cu griş. Laşi la crescut doar 10 minute, nu mai mult. Este bine să crească în cuptor şi nu înainte, altfel, rişti să se lase în timpul coacerii. Încălzeşti cuptorul la 190ºC şi pune la copt pâinea. Primele 15 minute nu deschizi cuptorul, după care micşorezi temperatura la 160ºC şi mai laşi cam 40 minute, dar este bine să faci testul cu scobitoarea.
Mirosul de pâine coaptă îmi tulbură mereu simţurile, şi, după ce răstorn pâinea aburindă pe un grătar din lemn, îmi las visele de copil să-mi zburde pe retină.Miroase la fel ca in bucataria bunicii.
Vai ce bine arataaaa!!!!
RăspundețiȘtergeresi ce pofta mi-ai facut!!!
Te pup!
Minunat arata Gratziela!!!!
RăspundețiȘtergere@RR
RăspundețiȘtergereMultumesc RR, sa stii ca este foarte gustoasa si nu se cmpara cu cea din magazine!
O zi buna!