marți, 7 iunie 2011

supă de cartofi noi cu târnăţei

Ce minunată este supa sau ciorba cu târnăţei. Nu ştii ce sunt aceştia?! Sunt tăiţei cu aluat foarte moale  şi care… Dar mai bine stai să-ţi povestesc cum fac eu. Am  să-ţi povestesc despre o supă de cartofi pe care o fac, simplă, răcoritoare, mai ales în zilele fierbinţi, pentru că nu este nevoie s-o serveşti caldă.

Ingrediente:
400 gr. cartofi noi
1 felie ţelină
1 păstârnac mic/ sau o rădăcină mică de pătrunjel
2 morcovi noi
1 ceapă uscată
½ dovlecel
3 fire ceapă verde
1 fir usturoi verde (opţional)
1-2 roşii
2-3 linguri ulei
sare
cimbru
tarhon verde
cimbru (opţional)

            Târnăţeii:
2 ouă
50-60 ml apă sau lapte (la alegere)
2 linguri ulei
făină cât înghite
sare
Preparare:
Curăţă de coajă morcovii, păstârnacul,ţelina şi ceapa,  taie-le  în cuburi şi le răstoarnă într-o oală cu 2-3 linguri de ulei. Ţine pe foc câteva minute, atât cât să se înmoaie puţin, după care toarnă în oală cam 3 litri de apă.
Până începe să fiarbă apa, curăţă de coajă cartofii,doar dacă sunt mari, iar dacă sunt mărunţi este de ajuns să-i freci  bine în palme. Când apa începe să fiarbă răstoarnă cartofii şi lasă să fiarbă cam 10 minute (de când începe să fiarbă). Aş dori să-ţi spun un lucru foarte important: supa/ ciorba trebuie să fie limpede, atât de limpede încât să poţi vedea aproape tot din farfurie. Ei bine, atunci este obligatoriu să fierbi la foc mic tot timpul şi să nu amesteci prea des în oală, decât atunci când adaugi un ingredient.
Spală şi apoi taie în cuburi dovlecelul. Opăreşte puţin roşiile şi le curăţă de coajă şi le taie şi pe ele în cuburi pe care le răstorni în oală împreună cu dovlecelul. Sărează după gust şi adaugă puţin cimbru.
 Mai lasă la fiert cam 10 minute, dar nu uita: la foc mic şi acoperit cu un capac. Cât timp fierbe, pregăteşte aluatul de târnăţei: într-un bol sparge două ouă şi le bate bine. Adaugă uleiul şi laptele/ apa, apoi în ploaie făina până se încorporează toate. Aluatul trebuie să fie puţin mai tare decât cel de clătite, atât cât să curgă. Eu folosesc punga, şi nici de cum alte ustensile de ornat torturi, etc. Mi se pare mult mai sigur. Deci, să-ţi spun cum fac eu:  ia o pungă alimentară şi taie uşor la un  colţ şi să-ţi rezulte un orificiu cam de 3mm. Răstoarnă aluatul în pungă şi, atunci când supa fierbe uşor, lasă să curgă aluatul prin orificiul pungii.
Mai laşi la fiert 10 minute, timp în care cureţi şi speli tarhonul şi cimbrul şi îl tai mărunt. Mai gustă din supa şi vezi dacă îi mai trebuie sare, acum poţi s-o defineşti. Apoi poţi să închizi focul şi răstoarnă verdeaţa.
 Acoperă cu un capac şi lasă cam 10 minute să se parfumeze cu tarhon şi cimbru. Cât timp stă acoperit se limpezeşte şi supa şi poţi să o aşezi în boluri.
Dar să ţii minte un lucru: reuşita unei supe/ ciorbe, este, pe lângă gustul său, şi limpezimea, iar dacă ţii cont de sfatul meu, să fierbi totul la foc mic, atunci pe jumătate reuşita este asigurată. Dar oricum ar ieşi, să ştii că reuşită înseamnă şi dragostea pe care o reverşi în farfurie şi zâmbetul de mulţumire din partea celor dragi, cel mai de preţ „mulţumesc” spus vreodată, şi-atunci vei şti că împlinirea ta este garnisită cu dragoste şi florile de iasomie din grădină.

6 comentarii:

  1. Supele si ciorbele nu sant punctul meu forte,de fapt fac cam de 2,3 ori pe an pentru ca nu sant cerute in familia mea!Dar ideea asta cu tarnatei ma intriga si parca-mi vine o idee...de fapt cum ai facut-o tu e o farfurie de vitamine!!!!
    Sa inteleg ca ti-a inflorit iasomia?
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai ce bine arataaa!
    daca la gatit pui dragostea ce o pui la scris sigur iese foarte buna mancarea!
    Iti repet,imi place nespus cum povestesti!
    Te pup!
    aaa uitasem,o sa fac si eu târnăţei..

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Petronela, mi-a inflorit iasomia. Este o splendoare de parfum si flori!
    Pupici, noapte buna, pe maine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alynusa, esti o dulce ca toate minunatiile pe care le faci! Varianta tarnateilor este varianta"scurta" a taiteilor care sunt mult mai migalosi.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-ai facut o pofta de nu mai pot, noroc ca e noapte altfel zburam la bucatarie ,se simte si aroma pana aici in Bihor !

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Mandala. Placut parfum este la Bihor si ce frumoase meleaguri!

    RăspundețiȘtergere