vineri, 10 iunie 2011

tort caramel cu blat din pandişpan şi amintiri din '87


Chiar dacă am propus un regim de austeritate în cămara caloriilor, iată că vin cu un tort ce-mi aduce aminte de timpuri de mult apuse. Această reţetă era în mare vogă prin anii '80. Stau şi mă gândesc la acele timpuri în care ne scormoneam imaginaţia să găsim reţete cât mai economice (că doar totul era la cotă, mai ţii minte?!) şi care abia acum le considerăm sănătoase pentru că nu foloseam frişcă sintetică, sau alte adaosuri şi creme instant ce azi au invadat rafturile magazinelor. Şi cum acest tort nu l-am făcut de foarte mulţi ani (oare de pe vremea aceea?!), m-am gândit să mai aduc o picătură din acele vremuri (deşi nu sunt deloc o nostalgică a acelor vremuri). 
Ingrediente:
            Crema
-          4 ouă
-          ½ litru lapte
-          4 linguri de zahăr
Blatul
-          4 ouă
-          4 linguri de făină
-          4 linguri de zahăr
Glazura
15 linguri de zahăr
Preparare:
Dacă ai făcut până acum crema caramel (sau zahăr ars se mai spune, deşi, te rog să consulţi un manual de referinţă Sanda  Marin, vei vedea ce înseamnă crema de zahăr ars) şi dacă ai mai făcut şi pandişpan, atunci totul este foarte simplu. Şi chiar dacă nu ai făcut toate acestea până acum, să ştii că nu este ceva complicat. Pot spune că este foarte simplu.
Pentru început pune pe foc o tavă pentru tort unde răstorni zaharul pentru glazură, şi-l ţii la foc aproape mic, până ce se caramelizează, dar ai grijă să nu se ardă, devine amărui. Cât timp mai este fierbinte, tapetează pereţii tăvii, apoi pui deoparte.
Acum trebuie să faci blatul de pandişpan:
Într-un bol, mixează bine albuşurile, după care adaugă pe rând zaharul, gălbenuşele şi la final făina.
Înainte de a bate pandişpanul, pune pe foc într-o crăticioară, laptele şi zahărul pentru cremă. Dacă ai terminat cu pandişpanul, pune la aşteptat blatul şi te ocupă mai departe de crema caramel.
În timp ce laptele stă pe foc (vezi să-l pui la foc potrivit ca să nu se afume) împreună cu cele 4 linguri de zahăr, răstoarnă ouăle într-un bol şi le mixează până devin spumoase. Când laptele dă în fiert, închide focul şi răstoarnă încet gălbenuşele peste lapte, dar mixând repede ca să nu se întărească oul.
Răstoarnă peste zaharul ars, pentru început, laptele amestecat cu ouăle apoi blatul de pandişpan. Cam cu 15 minute înainte, încălzeşte cuptorul la175ºC sau mediu pe gaze. Dacă ai o tavă antiaderentă sau un vas  yena, poţi pune direct în cuptor vasul, dar dacă foloseşti o cratiţă emailată, atunci va trebui s-o pui la copt într-un vas la baia de aburi.
Coci prăjitura cam   40 minute, dar este bine să faci testul cu scobitoarea.
Dacă a trecut testul, atunci este bine să ai pregătită tava în care vei răsturna tortul. Este bine să-l răstorni atunci când este proaspăt scos din cuptor, altfel se va întări sosul de zahăr ars şi nu vei reuşi să scoţi cu bine tortul din tavă.
Poţi orna cu fructe, aşa cum am făcut eu. Am ornat cu felii de banană şi jumătăţi de căpşuni. Este bine să aştepţi să se răcească bine, eventual, dacă mai poţi aştepta, mai lasă  la frigider 2-3 ore, căci abia atunci vei putea să tai felii perfecte. Şi nu este nevoie pentru a însiropa blatul, el îşi va lua din sosul de zahăr şi se va înmuia atât cât este nevoie.
Şi pentru că ai aşteptat atât de mult, taie fără tăgadă o felie, şi-ţi garantez că vei mai vrea încă una.
După ce te vei fi înfruptat, poţi să închizi ochii şi să asculţi muzica tinereţii tale. Ce viaţă plină de mistere se îngrămădea nerăbdătoare în punga anilor ce au trecut., iar parfumul de zahăr topit într-o tingire aurie îţi scormoneşte sacul cu amintiri ascuns cu grijă în cămara prăfuită a anilor ce au trecut.
Închide ochii şi visează la clipele la care un prieten ţi-a dăruit un buchet de iasomie proaspăt înflorită şi care  a înflorit sub geamul tău, iar soarele cu generozitate, ţi-a revărsat valuri de clipe aurii pentru că azi este ziua ta copile drag, e ziua în care te-ai născut a mia oară!

10 comentarii:

  1. Wow,arata superrrr!
    ador acest tort!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alynusa, te invit cu mare placere sa ne infruptam din el!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un deliciu care te baga in pacate culinare !

    RăspundețiȘtergere
  4. O bunatate numai ca eu dublez cantitatea de "crema caramel"si cateodata ca o pacatoasa ce sant,il imbrac in frisca....
    Multi pupici pentru aducere aminte!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da Petronela, ai perfecta dreptate. Si eu faceam crema mai multa, dar am zis : la dieta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ptiu.....ca mi-ai luat vorba din gura,tocmai vroiam sa te intreb de-un dulce , asa mai de sezon...o spuma de capsuni ,o inghetata de fructe...si chiar o praji cu visine..
    Eu , acum cand apar visinile fac compot si praji , nu mai fac dulceturi si tare-mi pare rau...Glicemia, bat-o vina...

    RăspundețiȘtergere
  7. Florentina, daca ai probeleme cu glicemia, se pot fece gemuri si dulceturi cu zahar pentru diabetici. Desi am spus sa nu folosesti indulcitori sintetici, sunt situatii speciale, ca cele de diabet, in care, daca doresti, poti sa folosesti acesti indulcitori. Mama mea are diabet de multi ani si isi face orice dulce doreste (chiar si cozonac) cu zahar sintetic. Stiu foarte bine ca face dulceata si gemuri din multe fructe. Daca te intereseaza, pot s-o intreb pe mama mea de retete si le voi comunica pe blog. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat tort, imi amintesc si eu de anii 80 cat ne chinuiam sa facem retete bune din nimic. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sara si Miki
    ... si cat ne bucuram cand reuseam din nimic sa facem un dulce, macar la zile festive. O sapatamana foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere