vineri, 29 iulie 2011

3x5 cremă de castraveţi


Acum, când vara şi-a făcut apariţia şi în mercurul termometrului, mă gândesc la reţete uşoare, care se pot servi reci fără a apela la focul plitei. Dar legumele, coapte, fierte la abur, înăbuşite, sunt mult mai gustoase dacă sunt însoţite şi de un dressing adecvat.
Am încercat o reţetă asemănătoare cu tzatziki, dar puţin mai consistentă şi care se combină perfect pe legume sau cartofi gătiţi în orice fel.
Ingrediente:
3 castraveţi spălaţi şi curăţaţi de coajă
3 fire usturoi verde
3 căţei de usturoi uscat
3 linguri urdă sau caş dulce de oaie (nu prea promovez produsele lactate de la vacă)
3 linguri iaurt gras de capră (sau alt iaurt gras)
 Preparare:
Curăţă de coajă castraveţii şi pune-i la tocat într-un blender  tăiaţi felii, usturoiul verde şi un praf de sare. Mixează până se face ca o pastă. Adaugă brânza, usturoiul uscat şi mixează în continuare.
Şi, după ce ai amestecat toate acestea, adaugă în final şi iaurtul. Mai amestecă puţin şi gustă de sare. Dacă totul este aşa cum ţi-ai dorit poţi să răstorni crema în vase de păstrare la rece, dar nu mai mult de 24 de ore la frigider.

Este o cremă care poate completa destul de uşor proteina de care ai nevoie şi care însoţeşte cu succes un cartof la abur sau copt, sau chiar un amalgam de legume înăbuşite. Chiar dacă ai crezut cândva că un cartof copt este însoţit doar de unt, să ştii că te-ai înşelat. Crema aceasta este un companion plăcut rotofeiului copt pe jeratic sau îmbrăţişat de aburi, şi face casă bună cu un amalgam de felii groase şi zemoase de morcovi roşcovani şi păstăi simandicoase de fasole. Nu este pretenţioasă şi-i place la nebunie alături de o felie aburindă de mămăligă. Încearcă şi vei fi mulţumit de prietenia lor pentru o după amiază liniştită de vară.



6 comentarii:

  1. Buna idee !De incercat in viitor !

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow! Ce prezentare...arata senzational si e preferata mea fara doar si poate...te pup cu drag Gratziela! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu te pup Alynusa si-ti doresc o duminica foarte placuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca se poate incerca cu mai multe feluri de branza. O seara placuta Mandala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Ruxy, o duminica cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere