duminică, 17 iulie 2011

Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă

Gemul de caise este minunat, parfumat, unic. Şi când spun că este unic nu exagerez. Este ca o fată foarte frumoasă, dar  năzuroasă, cu mofturi şi dacă nu eşti atent, devine acră precum…
Reţeta aceasta este o reţetă pe care am testat-o ani la rând şi care dă rezultatele aşteptate. Este un hibrid dintre două reţete ale unor bune prietene, care, cu mulţi ani în urmă mi-au dezvăluit reţetele lor. Eu am luat cam ce am crezut că este mai bine şi aşa a luat naştere reţeta mea.

Ingrediente: (eu îţi dau un etalon, iar tu îl înmulţeşti de câte ori doreşti)
650 gr. caise foarte coapte şi dulci (fără sâmburi)
miez de sâmburi de caise 
350 gr. zahăr
¼ linguriţă sare de lămâie

Preparare:
Spală caisele  în jet de apă rece fără să le ţii în apă căci îşi vor pierde din parfum. Curăţă de sâmburi tăind  în două caisele. Aşează într-un bol straturi de caise şi zahăr, după care, laşi cam 5-6 ore (poţi să aşezi bolul la rece).
Sfat: este bine ca să foloseşti  cantităţi mai mici, aşa nu va fi nevoie să fierbi prea  mult.
După cele 5-6 ore, vei constata că un strat de suc scaldă caisele, suc ce, cu dărnicie, a fost lăsat de caisele aurii. Dacă ai răbdare, sparge sâmburii de caise şi sfarâmă miezul  în bucăţi medii.

 Răstoarnă caisele şi sucul într-o cratiţă şi fierbe cam o oră la foc potrivit, chiar spre mare, dar, trebuie să ai grijă să nu se prindă. Dacă ai o cratiţă cu fundul gros, este foarte bine, căci, te sfătuiesc să amesteci cât mai puţin (fructele vor rămâne întregi). Cam la jumătatea timpului de fiert, răstoarnă şi miezul sfărâmat.
După o oră de fiert, închide focul şi lasă să se odihnească mai multe ore; este de preferat să fierbi seara, pentru ca, a doua zi, să fierbi a doua rundă.
Sfat: eu întotdeauna fierb orice fel de gem sau dulceaţă două zile.
A doua zi mai fierbi încă o oră (eu tot seara îl fierb), adaugă sarea de lămâie (încheagă puţin gemul, şi îl ajută să-şi păstreze culoarea sa minunată), dar înainte de a fierbe, adună tot siropul care pluteşte deasupra. Vei avea un sirop de caise minunat, gemul va fierbe mai puţin  şi îşi va păstra culoarea aurie. Siropul cules mixează-l puţin la blender, după care îl vei dilua puţin cu apă minerală şi vei vedea ce minuăţie te întâmpină în pahar.
Când a trecut ora de fierbere, închide şi lasă puţin să se răcească, după care îl răstorni în borcane. Gemul nu trebuie să fie clocotit, dar nici călduţ, ci mai degrabă  fierbinte. Lasă să se răcească în borcane până a doua zi. Vei constata că s-a făcut o pojghiţă deasupra (care va proteja gemul). Presată deasupra ½ linguriţă de zahăr, astupă borcanul cu un strat de celofan, apoi închide bine cu capacul.
Este bine să le depozitezi într-un spaţiu cu temperatură constantă, dar în special vara  temperatura să nu depăşească 22ºC.  
Dacă vei ţine cont de sfaturile mele şi vei face paşii pe care i-am făcut şi eu, atunci îţi garantez un gem auriu, parfumat, pufos şi delicat alături de un sirop răcoros. Simţi parfumul? Nu poate fi confundat pentru că este diafan precum aripile unui fluture care te poartă spre un apus de soare auriu. Nu te opri! Simţi gustul dulce acrişor, atât cât să te îndrume spre visare? Cât poate fi de plăcut să simţi că vara cea mult dorită, cu vacanţe pline de aventuri se regăseşte în borcănaşul de pe masă! Aşează-l cu grijă şi dragoste pe raftul din cămară căci la iarnă, când clopoţei încărcaţi cu zăpadă vor înveseli copiii de pe uliţă, tu  îţi vei lua porţia de vară cu parfum de caise coapte.

11 comentarii:

  1. Preferatul meu acest gem...o bunatate!...
    arata superrr bine!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. E un gem delicios. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Inedita modalitate de al face.Eu am facut anul trecut prin metoda clasica si mai am 2 borcane ,e foarte parfumat si aromat.Deci al tau trebuie sa fie un DELICIU !!!!
    Pupici si o dumineca placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alynusa, te pup si o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Sara & Miki. Adevarat, este un gem delicios, printre preferatele mele.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai venit Petronela, iti simteam lipsa. Si eu sunt plecata din oras si nu stiu ca abia acum am reusit sa postez comentarii.Nu stiu daca voi reusi si la alte bloguri. Oricum, maine ajung acasa si voi putea comunica mai usor. Am vazut cu ce bunatati te-ai rasfatat in vacanta.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. intr-adevar, un vis! cred ca mai facem si noi niste borcane anul asta, nu se poate sa nu, chiar daca mai avem si de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am o reteta de prajitura cu gem de caise pe care o face mama mea (o nebunie). Am s-o povestesc in curand.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar un vis minunat! Iubesc caisele!

    RăspundețiȘtergere
  10. Caisele, asa cum spuneam, sunt o minune de parfum si gust. Un fruct delicat si diafan.

    RăspundețiȘtergere
  11. Super reteta, miez de sumburi da un gust fenomenal, imi place...

    RăspundețiȘtergere