luni, 18 iulie 2011

prăjitură din zmeură cu cremă de vanilie

Căldură mare mon cher! Şi totuşi un dulce ceva… este bine venit. Pe lângă îngheţată, mai merge şi o prăjiturică, dacă se poate cu foarte puţină muncă este şi mai bine!
Şi cum zmeura este în trend, iar producţia de anul acesta este frumuşică, mi-am propus cât mai multe reţete.
Am reuşit să încropesc o prăjitură fără să folosesc cuptorul. Era o zi din acelea în care, din cauza căldurii, cu toată condiţionarea pusă în funcţiune, şi tot nu prea te trage cheful la cuptor. Am făcut nişte combinaţii de reţete clasice cu ingrediente noi şi iată cea mi-a ieşit:

Ingrediente:
            Blatul:
250 gr. zmeură
150 gr. zahăr
400gr. biscuiţi simpli (aproximativ)
3 linguriţe scorţişoară
150 gr. nuci măcinate
            Crema de vanilie:
¼ litru lapte (1 cană )
¼  păstaie de vanilie
2 ouă
100gr zahăr
40 gr. făină
50 gr unt (opţional)
            Ornat:
ciocolată albă
ciocolată neagră amăruie
 
Preparare: 
Pentru început trebuie să faci blatul. Spală zmeura în jet de apă rece, fără să o ţii în apă: se va îmbiba de apă, îşi va pierde parfumul şi gustul . Pune peste ele zahărul şi lasă cam 1 oră să-şi lase siropul, apoi pune-le pe foc. amestecă siropul cu zaharul şi-l pune pe foc. Fierbe siropul cam 20 minute. Adaugă biscuiţii sfărâmaţi, dar nu prea mult, căci ei se vor înmuia în siropul de zmeură şi se vor zdrobi, iar dacă mai rămân bucăţi nezdrobite nu este nicio problemă.

Amestecă bine, până ce obţii un aluat foarte vârtos (să poţi să-l amesteci doar cu mâna). Dacă aluatul este moale, mai adaugă biscuiţi sfărâmaţi, nucile măcinate şi scorţişoara. Intr-o tavă pentru prăjituri, unge cu puţin ulei (sau unt) după care răstoarnă aluatul şi-l modelează pe toată suprafaţa tăvii. 
Este bine să modelezi aluatul când este cald, căci dacă se răceşte nu mai este atât de plastic şi nu mai poţi modela bine blatul în tavă. Cât laşi la răcit pregăteşte crema. Această cremă este clasică şi o găseşti în toate reţetarele foarte vechi (Sanda Marin_1940). Este bine s-o faci în casă pentru că este mult mai sănătoasă şi nici nu se face greu.
Pune pe foc laptele şi-l lasă să clocotească, după care adaugă vanilia şi laşi acoperit un sfert de oră ca să se parfumeze laptele. Separat, freacă într-un castron ouăle întregi cu zahărul şi făina după care adaugă laptele (din care ai scos păstaia de vanilie). Pune pe foc la foc potrivit, spre mic, amestecând mereu cu un tel ca să nu facă cocoloaşe.
Când s-a întărit destul de mult închide focul şi adaugă untul  (opţional) şi amestecă până se încorporează bine. Unge blatul cu această cremă şi lasă să se răcească bine. Rade pe răzătoarea cu ochiuri mici ciocolată albă şi neagră amăruie şi gata!
Muşcă cu încredere şi ai să vezi câtă savoare vei găsi în această felie fără prea multă pomădeală şi fandoseală. Nu-i mai adăuga altceva căci este de ajuns. Gustul acrişor şi parfumul   de zmeur este atât de fin subliniat de crema moale, fină şi diafană, încât te gândeşti de pe acum la un week-end plin de aventuri. 

9 comentarii:

  1. @Miodrag,
    Este o reteta simpluta, dar tinand cont ca este fara cuptor (minunat pentru zile calduroase) si zmeura face tot fastul, merita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vaiiii,ca bine arata sectiunea aia!!!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu te pup Alynusa, o zi foarte placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca te-ai intors si ca totul e ok.Ai dreptate ca zmeura e in trend si eu inca n-am facut nimic cu zmeura....dar ideea cu blatul din biscuiti si zmeura o voi folosi la urmatorul....cheesecake,caci stii ca nu trebuie sa lipseasca din frigider.O idee foarte buna si parfumata!
    Te pup cu drag si o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Petronela,
    Esti o dulce, ca toate ce le faci! Pana la urma voi face si eu un cheesecake!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. O prajiturica grozava! Mai ca as musca din ea. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu cea mai mare placere te invit sa "gustarim" la o cafea!

    RăspundețiȘtergere
  8. O voi incerca cat de curand. Arata f bine!

    RăspundețiȘtergere