marți, 12 iulie 2011

Tzatziki

Mult timp am auzit de această reţetă, dar niciodată nu am încercat  reţeta la mine în bucătărie. Şi pentru că zilele călduroase au sosit şi pe meleagurile noastre, m-am gândit că este minunat acest dressing peste nişte legume la abur sau chiar salate de crudităţi.
Ingrediente:
4 castraveţi spălaţi şi curăţaţi de coajă
1 căpăţână de usturoi uscat
200 ml iaurt gras de capră (sau alt iaurt gras)
50 ml ulei de măsline
sare
 Preparare:
Mixează într-un blender usturoiul cu 1 linguriţă de apă şi puţină sare. Adaugă uleiul ca pentru maioneză şi mai mixează până ce se încheagă maioneza. Răstoarnă în blender castraveţii tăiaţi felii şi mai mixează până se obţine o pastă destul de fină.
Acum poţi să adaugi iaurtul. Este de preferat ca iaurtul să fie de capră, dar dacă nu ai, pune un iaurt mai gras pentru ca să-ţi iasă o cremă untoasă.  Mixează până se încorporează toate acestea.
Răstoarnă crema în boluri cu capac şi aşează-le la rece în frigider pentru o oră, după care, poţi să scoţi crema şi să te înfrupţi din ea alături de ce legume doreşti. Simţi mirosul proaspăt de castraveţi ce parcă acum ţi-a invadat bucătăria şi-a pus stăpânire pe ea? Lasă-ţi musafirul să se bucure ce această mică victorie precum ciocănitoarea cea moţată care scormoneste meticulos în coaja bătrânului nuc din curte, căci legumele pictate-n farfurie se vor bucura de compania lui, iar zarva copiilor din uliţă îţi dă de veste că  este vacanţa.




10 comentarii:

  1. Ce bun si racoros,l-am facut de multe ori dar as manca in fiecare zi!!!!si-i atat de bun...cu aproape orice alaturi...
    Te pup cu drag si pe curand!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am trecut pe lista...arata superrr!
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super, sosul meu faforit...O zi placuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Petronela, bine ai venit! Te pup si ma bucur nespus ca te-ai distrat in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Alynusa, este foarte bun acest sos cu apropape orice.
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Miha, si o zi cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Miodrag si bine ai venit! Ti-am simtit lipsa!
    O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. La reteta asta, eu folosesc iaurtul dupa ce l-am scurs bine de apa, in sita si tifon, vreo 10 ore. Se obtine "snejanka" bulgareasca, net superioara tzatziki-ului grecesc. Nu numai dpdv estetic... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Lala,
    O idee demn de retinut. Si cum nu a trecut inca vara, sigur voi incerca acest lucru. Dar voi astepta sa-mi aduca o ciuperca pentru iaurt ca nu cumpar lactate din magazin.
    Multumesc pentru idee, si te mai astepr cu mare drag,

    RăspundețiȘtergere