joi, 29 septembrie 2011

găluşte cu prune


Găluştele cu prune… găluştele cu prune sunt mai incitante decât seminţele. Când începi să „guşti” din ele nu te mai poţi opri. La noi este o zi plină de plăceri gastronomice când se află pe masă gogoloaiele cu prune la mijloc, şi orice cantitate s-ar afla, imediat se vor termina de pe platou.
Am încercat mai multe reţete de-a lungul timpului, dar m-am oprit la o reţetă pe care am aflat-o de la bunica mea şi care îmi place cel mai mult.

Ingrediente:
            Aluatul:
700gr. cartofi (eu pun roşii întotdeauna)
300 gr. făină albă
200 gr. griş
100ml ulei
2 ouă
Sare
            Pomădeala:
100 gr. pesmet măcinat
100 gr. pesmet biscuiţi simpli măcinati
3 linguriţe scorţişoară
3-4 linguri zahăr tos
50-60gr. unt
 Preparare:
Pune cartofii cu coajă la fiert cu puţină sare. După ce au fiert, curăţă-i de coajă şi zdrobeşte-i cât sunt calzi.
Amestecă bine cartofii  cu 100ml ulei şi lasă-i la răcit.

Cât se răcesc cartofii poţi pregăti pomădeala:
Pune într-o tigaie untul şi lasă-l să se topească. Adaugă pesmetul şi amestecă bine, după care răsfiră scorţişoara şi mai ţii pe foc 3-4 minute amestecând mereu. Închide focul şi adaugă zahărul tos, amestecă-l  până s-a încorporat bine. Pesmetul nu trebuie să înoate în unt, ci el trebuie să fie puţin „umezit”.
Spală  prunele, alege mărimi mai mici ca să nu iasă nişte găluşte uriaşe şi să nu se rupă la fiert. Eu niciodată nu scot sâmburii pentru că se va scurge din suc şi mijlocul  va deveni cleios.

Răstoarnă peste cartofii răciţi făina, grişul, un praf de sare şi ouăle. Frământă  aluatul, dar ai grijă că este puţin lipicios. Eu îl amestec bine cu o spatulă din lemn.
Aşează pe masă o folie alimentară, presară făină din belşug, şi răstoarnă aluatul.
Trebuie să lucrezi aluatul împreună cu făina de pe masă. Întinde aluatul sub formă de sul, tăvălindu-l mereu prin făină.
Taie din acest sul rondele de 3-4cm grosime, şi, cu ajutorul făinei, presează cu mâinile până obţii o foaie relativ rotundă, subţire de 5mm cu care vei „înveli” prunele. Când acoperi prunele cu aluat, pune în podul palmei puţină făină şi modelează mingiuci din aluat şi prune.

Este bine ca, în timp ce modelezi găluştele, să pui la fiert într-o cratiţă, puţină apă cu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă, poţi răsturna găluştele în cratiţă. Pune câte o găluşcă pe o spumieră şi scufundă cu grijă în apa care fierbe uşor. Nu aşeza în cratiţă prea multe găluşte,  ele nu trebuie să  cuprindă în totalitate suprafaţa ei. După 1 minut, petrece uşor spumiera sub găluştele din apă căci este posibil ca ele să se prindă uşor.  Atunci când se ridică la suprafaţa apei,  găluştele sunt fierte. Scoate câte o găluşcă cu ajutorul spumierei, aşează-le pe un grătar la scurs apoi tăvăleşte-le în pomădeala de pesmet.
Dacă îţi rămâne aluat, poţi face nişte găluşte mici de 2-3cm, le fierbi la fel ca pe găluşte şi le tăvăleşti şi pe ele în pomădeală. Găluştele sunt bune calde, atunci preparate, căci a doua zi, aluatul se va întări şi nu va mai fi pufos.
Deci, pune pe mijlocul mesei tava cu găluşte, adună-ţi în jur fiinţele dragi ţie şi începeţi cursa!
Gogoloaiele acestea sunt alunecoase şi jucăuşe, te ispitesc cu miros de scorţişoară şi-ţi dăruiesc o prună zemoasă şi dulce. Nu te grăbi să închei aventura căci, de câte ori te vei înfrupta din aceste mingiuci parfumate şi zemoase, te vei gândi la zile dulci şi calde de toamnă aurie ce îşi revarsă duioşia peste tine precum dragostea bunicii, blânda şi iubitoarea ta bunică.   


9 comentarii:

  1. gratziela, ma pui la treaba si la masa, simt miros de scortisoara si salivez intens !

    RăspundețiȘtergere
  2. Prea le-am vazut! prea le-am admirat.. o sa le fac si eu;) ca prea bine arata! pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Sotul meu este mare amator de asa ceva.Arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt la mosie si tare greu imi este din cauza semnalului 3G foarte slab, dar si pentru ca bloggerul nu-mi da voie sa "comentez" pe alte bloguri. Abia acum am ceva semnal sa raspund macar la vizitele voastre tare placute. Va pup,
    cu drag

    RăspundețiȘtergere
  5. Mandala,
    Sa stii ca si eu rezist tare greu tentatiei cand narile-mi gasesc niscaiva parfum de scortisoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonina,
    Intotdeauna, cel putin la bucatarie, repetitia este marea placere a celor ce degusta. Deci, la treaba.
    Calde imbratisari,

    RăspundețiȘtergere
  7. DiaMar
    Daca sotului ii place, fie-ti mila, daruieste-i cateva mingiuci cu prune, ca tare mai sunt bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Delicioase!!! Bunica mea le spunea galustelor "putziska" si asa le-a ramas numele pana in ziua de azi...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristina,

    Dragut nume... mai ales cand vine de la bunicile noastre dragi.

    RăspundețiȘtergere