miercuri, 7 septembrie 2011

La Moşie


Este căsuţa noastră la care visam în seri târzii, atunci când, obosiţi , de pe drumuri şi şantiere prăfuite, lăsam capul pe umărul lui Paul şi ne gândeam la o grădină plină de flori, cu trandafiri parfumaţi, undeva departe de zgomotul oraşului prăfuit, un loc uitat de lume, liniştit, arhaic, şi plin de oameni cu bun simţ. Cam mult nu?!

Şi ce pot să-ţi spun? A fost ca un fulger, ceva neaşteptat, un anunţ în ziar, după care, deplasare la faţa locului. Era un ianuarie plin de zăpadă, iar drumul, mai mult de jumătate, a fost cu ceaţă,obositor şi fără prea multe perspective încântătoare, dar când ne-am apropiat, ca prin farmec ceaţa a dispărut şi în faţa ochilor ni s-a înfăţişat o privelişte mirifică. Cerul, de un albastru ireal, albastru plin de mister si dorinţe, încadra munţii din depărtate, munţi încărcaţi din belşug cu zăpada albă şi pură. Era, parcă, o imagine din stampele japoneze, încărcate de semnificaţii, simboluri, simplă, dar expresivă.
Când am ajuns, a fost dragoste la prima vedere. Paul a iubit-o din prima clipă, era vrăjit de Ea, de parcă se cunoşteau din mai multe vieţi trăite împreună şi, meritul lui, a văzut la Ea ceea ce eu am văzut mult mai târziu, o perspectivă de ansamblu la cum avea să arate Ea  în final.
Au urmat luni întregi de muncă şi şantier, alergătură, drumuri lungi şi obositoare între casa de la oraş şi cea de la munte sau, cum cu duioşie  am numit-o, Moşia. Am visat lângă şi cu Ea, am plâns şi am fost fericiţi cu ea, am muncit cot la cot cu echipa şi când a fost funcţională pot spune că ea, căsuţa, s-a mai născut odată, precum pasărea Phoenix din cenuşă.

Am construit vise, care, după multă trudă, au început să devină realitate. Am scormonit în cufărul cu amintiri al României, cufăr atât de bogat, şi am ajuns la concluzia că arhitectura românească tradiţională este, prin simplitatea sa pură, plină de bun simţ, aşa cum era odinioară românul, practică şi echilibrată, iar la estetică fără cusur.


 Nici acum nu este totul gata, dar, am încetinit ritmul căci este obositor şi timpul nu ne permite să stăm prea mult aici. Dar. De fiecare dată când sosim la Ea, avem câteva ceva de terminat, de vopsit, de adăugat. Este o adevărată încântare această muncă, căci, de această dată, o facem pentru sufletul nostru, deşi, fiecare proiect în parte reprezintă  un copil.

Să nu te gândeşti că aşa arăta, precum în fotografiile de aici, nu-ţi voi povesti despre aventura noastră de a transforma o casă de la ţară, casă ce a fost  mutilată în anii trecuţi. Am să povestesc toate aventurile noastre pe un alt blog de suflet al meu http://arhitectura-arta-design.blogspot.com/
Este o căsuţă de 100 de ani, cu o istorie destul de zbuciumată, ce a găzduit  copii la grădiniţă sau chiar postul de Poliţie în ani foarte îndepărtaţi. Ne-a plăcut la ea stilul aproape intact al arhitecturii tradiţionale româneşti, deşi coteţele şi fânarele ocupau pe jumătate curtea din spate, destul de mică, învelitoarea din tablă trona ca o pălărie ruginită şi găurită, iar gardul, deşi în zonă de munte, era din şipci metalice şi îmi zgâria retina în contrast cu pădurea verde şi foşnitoare din depărtare.
Au trecut trei ani de atunci, şi, cu multă muncă şi trudă, trandafirii, deşi micuţi, înfloresc şi-mi dăruiesc  în fiecare zi porţia de parfum, iar iasomia mă răsfaţă la fiecare început de vară.
La fereastra dormitorului, în fiecare dimineaţă, flori de muşcate roşii, liliachii şi roz îmi mângâie privirea împreună cu razele dulci ale soarelui. Te invit la un mic tur în grădina mea de vis.

Grădina din faţa casei este doar primul pas spre mica noastră Moşie. Este o grădină cu flori puţin pretenţioase, care să reziste la multe zile de secetă şi ierni geroase. Dar oricum, trandafirii, deşi la început de drum, sunt nelipsiţi.






După care urmează terasa şi grădina care ne oferă intimitate, mult verde şi câteva flori pentru culoare



Ea este micuţa noastră Jojo, pe restul îi vei cunoaşte mai târziu.



În faţă flori, iar în spate, cămara cu bunătăţi
 
În drum spre grădina cu aromatice şi altele

După un gard mic, mai mult de delimitare a unui spaţiu, este o grădină micuţă, uneori chiar neglijată, dar care se încăpăţânează să-mi dăruiască în fiecare an coşuri întregi cu păstăi aurii şi dolofane, miresme încântătoare de tarhon, cimbru, busuioc şi creson, podoabe de acrit borşul din frunze lunguieţe de măcriş şi coroniţe pentru întronat ciorbele, leuşteanul. Dar să nu uit de minunatele mingi verzulii, guliile care-mi înnobilează ciorbele şi supele.
Şi să  mai pomenesc de zmeura cea parfumată şi afinele care mă răsfaţă cu dulceaţa lor în fiecare iarnă alături de un morman de clătite aburinde.









Toate acestea sunt nimic pentru unii grădinari, dar mie îmi pare că este Grădina mea de Vis, este locul unde uit de toate şi unde am simţit că El, Pământul îmi dăruieşte o clipă de fericire, unică, nemuritoare şi împlinită alături de familia mea  şi de Ea, Moşia noastră.
Şi alături de Jojo, pe care ai cunoscut-o puţin mai devreme, iată şi pe ceilalţi prieteni pe care îi luăm în permanenţă cu noi:
Bibi, dulce, iubitoare şi alintată
… şi o guralivă nelipsită de la masa cu bunătăţi, Chanel (de la Coco!!!)
Şi acum flori pentru tine, bunul meu prieten.















 
Când sunt în drum spre Ea, am emoţii precum un adolescent mereu îndrăgostit, şi de fiecare dată când ne întâlnim parcă este pentru prima oară. Îmi răsfaţă ochii cu un verde parcă unic, puternic şi intens pe care îl regăsesc  în sentimente tumultoase, îmi ofertă un aer proaspăt de parcă acum îl descopăr ca pe o comoară, iar florile sunt o adevărată încântare, sunt simple, dar pline de culoare, nu sunt grupate, ci s-au îmbrăţişat parcă într-un sărut prelung şi diafan, ochiul boului zâmbind şăgalnic unui trandafir ce agale îşi răsfiră petalele parfumate peste florile aurii de gazanii. Şi puţin mai la dreapta se întinde puţin timid un gutui, care, deşi are doar un an, îşi întinde ramuri tremurânde spre o rodie ce se încăpăţânează să reziste gerului de peste iarnă şi să înflorească în fiecare primăvară.

Dar, aşa cum îţi spuneam, atunci când iubeşti ceva cu disperare, pot găsi comoara pe care, poate, niciodată nu am crezut că o voi descoperi. Nu este cu cocoşei de aur, nici diamante sau nestemate, ci este Ea, căsuţa viselor mele, acolo unde îmi voi regăsi clipele din copilărie la bunici, alături de vise ce acum se împlinesc şi iubiri ce parcă în adolescenţă le-am pierdut alături de un buchet imens de flori. Întind mâna şi mângâi cu duioşie roua revărsată peste firele moi de iarbă, închid ochii şi-mi umplu pieptul cu parfumul de Grădină căci în curând, când voi ajunge în oraşul prăfuit, toate acestea mi se vor părea un basm, o iubire îndepărtată la care, în clipele de linişte, mă voi gândi la Ea cu disperare şi cu dorinţa mereu născută de a reveni la Ea cât mai des cu putinţă.

O iubesc şi mă iubeşte, simt asta, o aştept şi o caut mereu, aşa cum un adolescent îşi caută cu înfrigurare jumătatea, cu emoţii şi bâlbe de îndrăgostit, cu roşu în obraji şi privirea pierdută în zare  în căutare de răspunsuri.
Să nu te superi dacă, din când în când, mai uit de tine (ştii bine că nu este aşa!), dar să ştii că atunci sunt cu Ea; ne îmbrăţişăm, şi ne iubim cu frenezie, şi, indiferent de anotimp, eu îi dăruiesc Ei clipe de prietenie, iar Ea îmi dăruieşte de fiecare dată cununi de vise împlinite, parfum de trandafiri, bulgări de nămeţi ce-mi împodobesc Crăciunul şi poate, ce este cel mai important, liniştea şi dragostea căminului meu.





Şi toate florile să fie în dar celor care mâine îşi serbează ziua de Sfânta Fecioară Maria!

28 de comentarii:

  1. Cata frumusete Gratzi!!!Ti se lipeste de sufletel!Numai bucurii sa aveti la Mosia voastra minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc din suflet Ruxy!
    Te imbratisez cu multa prietenie! O seara placuta,

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba Mosia voastra. Un adevarat camin. S-o stapaniti cu sanatate.Si multumec pentru fotografiile minunate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Brindusa,
    Este foarte adevarat ca cel mai important lucru este sanatatea pentru ca mai apoi, sa te bucuri de tot ceea ce poti sa realizezi.
    Multumesc pentru aprecieri.
    O seara placuta,

    RăspundețiȘtergere
  5. sigur asa arata in rai, savurati cat mai mult acest colt de rai!
    sa-l stapaniti sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea Gratziela,nu-mi gasesc cuvintele potrivite...dar pot spune doar atat:M-AM INDRAGOSTIT DE MOSIA TA.........!
    Iti doresc sa fiti sanatosi si sa va bucurati cat mai mult timp de "acest rai de pe pamant"
    Te pup cu drag si o seara minunata!!!
    PS Acum ma duc la culcare...cu ochii plini de culori si un zambet de placere....

    RăspundețiȘtergere
  7. E superba!! M-a incantat fiecare fotografie in parte!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am cuvinte sa iti spun cat de mult imi place "Mosia", cu cat bun gust ati amenajat casuta si curtea.
    Iar Chanel pare adorabila!!! Sa o stapaniti sanatosi si sa va bucurati de ea. Cristina

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe langa faptul ca e foarte frumoasa ,,Mosia'''foastra mai si povestesti de ti se topeste inima!
    Sa fiti sanatosi si fericiti acolo!
    o zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mandala,
    multumesc din suflet buna mea prietena! Poate asa imi justific si eu putin zielele cand nu mai vin in vizita virtuala la niciun prieten.
    O calda imbratisare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Petronela,
    Trebuie sa recunosc ca mai sunt foarte multe de facut, urmatorul pas la primavara sunt obloanele (imi plac la nebunie, si sunt si practice!!!).
    Multumesc ca am putut sa-ti umplu, macar pentru cateva minute, sufletul si ochii cu nestemate de culori, dar, am vazut ca si tu ai un colt de Rai, asa cum are si Mandala, si multi altii, caci pentru fiecare exista un colt de rai!
    Te pup si-ti urez o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Alexandrina,
    Mi-a fost foarte greu sa aleg dintr-o multitudine de fotografii. Tare greu m-am hotarat pe care sa le aleg.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Cristina,

    Suntem de acord (eu si Paul) ca aproape intotdeauna, simplitatea este esenta bunului gust. Nu stiu daca place si altora cum am amenajat casuta, dar asa mi-am dorit-o: alba (pura!) si cu flori cat mai salbatice.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Alynusa,

    Ma bucur daca am reusit ca in cateva cuvinte, sa pot exprima ce simt pentru aceasta casuta si ce reprezinta ea pentru noi!
    Pupici,

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de frumoasa, cat de iubitoare ,cat de calda ..........totul cu gust........iar tu se simte ca o iubesti,asa de frumos vorbesti despre EA.
    Sa o satpiniti sanatosi,sa va bucurati de ea si sa va aduca numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc mult Maria,

    Se spune ca rostul omului pe pamant este sa faca o casa, si macar un copil.
    Pot spune ca sunt implinita, ceea ce doresc tuturor la fel.

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumos, mirific!
    Sa o stapaniti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc Miha,

    Sanatatea este ingredientul principal pentru ca sa te poti bucura de tot ce te inconjoara.
    cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca este intruparea perfecta a viselor. O meritati si e musai sa va bucurati de ea si nu oricum ci impreuna. Sa fiti sanatosi .

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc Dan si Ionela,
    Este, asa cum spuneam, un vis pe care am putut sa ni-l realizam (ceea ce doresc tuturor din aceasta lume!!!). Este mica, poate chiar modesta, dar nu doream ceva mai mult (poate ca ne puteam permite), dar atat am considerat ca avem nevoie pentru a fi fericiti; atata ne-am dorit! Si da, aveti dreptate, tot ceea ce realizezi trebuie trait la intensitate maxima alaturi de famile si cei dragi.
    cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga mea,

    Cumva nu am nimerit pana acum aici, iar acum am ramas cu gura cascata total. Nemaipomenit de frumos ati facut totul, iar gradina este un adevarat colt de Rai (cum au spus si altii inaintea mea mia sus), exact asa cum am eu inca in minte gradinile maicutelor de la Agapia. Si cu atat mi se pare mai fantastic ce ati reusit sa faceti, cu cat astazi in Romania, tot mai rar vezi astfel de gradini, gazonul englezesc si celelalte plante occidentale, evident la mare moda la noi in tara, inlocuiesc tot mai des plantele noastre, specifice Romaniei....
    Sa va ajute Dumnezeu sa va bucurati cat mai mult de toate!
    Cu drag,
    Mihaela
    PS Sa-ti mai spun cum visez eu o casuta mica din chirpici si lemn, varuita frumos, cu o gradina mare (exact ca a ta), cu fantana, pridvor si prispa????? Intr-o buna zi, cand copiii sunt deja mari si nu mai au nevoie de mine, imi voi indeplini neaparat acest vis..

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Mihaela Walter
    Iti multumesc.
    Singurul lucru pe care nu l-am facut: o soba in bucatarie. Mi-am dorit o bucatarie mare si am renuntat la soba. Dar in aceasta vara imi voi termina bucataria de vara si acolo am sa-mi fac o soba. Imi aduc aminte de soba de la bunicii mei, soba din lut pe care bunica o repara si zugravea in alb in fiecare zi.
    Cat de placut este sa miroase in casa a lemn ars. Tare placut este oarna la gura semineului.
    Am sa postez fotografii de iarna, este un vis. Pacat ca iarna ajungem mai rar acolo. Acum sunt drumurile blocate de viscol.
    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
  23. Acum te inteleg mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc Gia,
    Chiar ma bucur caci imi esti tare draga, pentru ca esti un om deoseit.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce mosie frumoasa ai! Imi trebuiesc pe putin 10 ani sa ajung la nivelul tau.E de munca.Sa o stapinesti sanatoasa si sa te bucuri de ea multi ani i.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aura, este o casuta micuta, are doar 100mp, fara terasele care mai sunt vreo 80mp. Dar imi este tare draga. Si muncesc cu atata placere la gradina. Niciodata nu am stiut ce inseamna munca la gradina pentru ca am fost "pui de apartament", dar acum am "gustat" din placerea si parfumul gradinii. Nu este ceva mai fumos si mai placut decat o gradina muncita de tine.... (si mai sunt si altele frumoase)

      Ștergere
  26. Cat de frumos ! Am citit povestea cu nesat, ca si cum ar fi povestea inimii mele. Atat de mult imi doresc si eu o casuta simpla, cum nu-ti imaginezi. Foarte frumos totul! Mi-ar placea si mie intr-o zona ca aici ! Am sa revin sa citesc insemnarile tale !
    Cu mult drag, Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Mihaela. Iti doresc din tot sufletul ca visul tau sa devina realitate. Cu siguranta, este minunat sa ai un colt al tau, linistit si plin de iubire!

      Ștergere