În această
vară am descoperit un sirop care m-a răcorit în zilele fierbinţi ale verii, dar
care poate să mă încânte şi în zile scurte de iarnă alături de o prăjitură. Nu
este costisitor, este sănătos, nu conţine „E”-uri sau alţi conservanţi şi are
un gust şi parfum minunat. Şi cum mai poţi culege menta din gradină, poţi pune
ceva frunze la congelator (ca şi leuşteanul), sau poţi să faci acest minunat
sirop.
Ingrediente:
1 mănunchi
mare şi stufos de mentă
3 lămâi
3 litri apă
2 felii
mici de ghimbir
1,0kg zahăr
2-3 cuisoare
2-3 cuisoare
Preparare:
Spală menta
bine în jet de apă rece, înlătură ramurile
groase, lemnoase, şi păstrează frunzele şi lăstarii subţiri. Pune menta
într-un blender şi toacă bine.
Toacă bine
şi lămâile. Pune la fiert într-o oală 3 litri de apă şi când dă în clocot
adaugă zahărul/ mierea şi ghimbirul. Fierbe cam 20-30 minute la foc domol după
care închide focul şi adaugă imediat menta şi lămâile tocate.
Acoperă
oala cu un capac, înfăşoară-i pereţii într-o pătură groasă şi lasă la răcit
până a doua zi, după care strecoară siropul într-un prosop de bucătărie (menta
tocată poate fi foarte măruntă) şi mai pune-l pe foc, dar înainte de a începe
să fiarbă, închide focul şi răstoarnă siropul în sticle de sticlă, închide-le
ermetic şi acoperă-le cu pături groase pentru a se răci treptat. Dar pune
deoparte şi câteva sticle pentru consumul imediat şi te vei delecta cu ceva
deosebit. Nu am pus colorant industrial pentru a-i da culoare, am preferat să
fie cât mai natural. Am căutat pe diferite sit-uri despre coloranţi naturali,
dar nu am găsit nimic despre culoarea verde. (Aştept, poate îmi vei spune chiar
tu! Mulţumesc!)
Dar
indiferent dacă vei folosi colorant sau nu, să ştii că este un sirop plăcut,
soft, pe placul tuturor, uşor, răcoritor. Parfumul său unic, inconfundabil, nu
poate fi uitat uşor, miresme de păduri răcoritoare îţi umplu nările avide de
verde, iar dacă sorbi însetat din licoarea din faţa ta vei şti că cerul ţi-a
dat bineţe.
vin la un pahar daca mai ai !
RăspundețiȘtergereBuna mea prietena Mandala,
RăspundețiȘtergerepentru tine oricand!
E...perfect...o adevarat incantare!O noapte minunata!
RăspundețiȘtergereCe aromat, ce racoritor.Pot veni si eu?
RăspundețiȘtergereO seara minunata!
Maria,
RăspundețiȘtergereAcum desfac o sticla si te astept cu mare drag.
Buna. Am gasit cateva linkuri despre coloranti alimentari naturali, printre care si pentru culoarea verde:
RăspundețiȘtergerehttp://anca.calinciuc.com/coloranti-alimentari/
http://www.scribd.com/doc/49916868/Colorantii-alimentari-naturali
in engleza: http://www.ehow.com/how_5668579_make-green-food-dye.html - colorant verde, din piure proaspat de spanac sau avocado
Pofta buna!
Multumesc mult Gelu.
RăspundețiȘtergereImi vor fi de folos.
hm pare buna ,dar asa mult zahar,cit mierea nu se fierbe
RăspundețiȘtergereAsa este, mierea nu se fierbe, ca urmare am scos-o din reteta. zaharul, de preferinta brut, il folosesc mai mult pentru ca iese un sirop destul de concentrat si-l mai amestec cu alte sucuri naturale.
ȘtergereApreciez foarte mult această reţetă că nu conţine colorant!
RăspundețiȘtergere