marți, 22 noiembrie 2011

raw vegan_ pâté din ciuperci cu maioneză şi usturoi


Ciupercile… ei bine, ciupercile au devenit o piesă de rezistenţă pentru mine în raw. Şi când spun acest lucru se bazează pe gustul lor soft şi textură compactă şi uşor dulce. Dar atenţie, indiferent cum le prepari, ai grijă să le consumi imediat. Se vor oxida repede şi îşi vor schimba culoarea şi gustul.
Ciupercile sunt un deliciu cu usturoi, aşa cum îţi voi povesti acum.

Ingrediente:
¼ kg ciuperci champignon
mărar proaspăt şi pătrunjel verde mărunţit
sare marină după gust
cimbru
              Maioneza:
            3 linguri seminţe de floarea soarelui
            3 linguri apă
            2 căţei usturoi
            3-4 linguri ulei extravirgin de măsline
            suc de lămâi (atât cât îţi place de acrişor)
 
Preparare:
Pentru început trebuie să faci o maioneză din seminţele de floarea soarelui. Ţine cam 2 ore la înmuiat seminţele după care răstoarnă-le într-un blender, adaugă puţină apă (2-3 linguri), sare, şi mixează până obţii o cremă fină. Răstoarnă în mixer uleiul, căţeii de usturoi şi sucul de lămâie, mixează până ce s-a zdrobit foarte bine şi usturoiul şi ai obţinut o maioneză foarte fină. Nu te speria, această maioneza nu se va tăia niciodată, aşa cum spune şi Mimi Wlater (de la ea am reţeta originala) 
Spală ciupercile repede în jet de apă rece, aşează-le pe un şervet de hârtie să se scurgă bine de apa, şi le toacă foarte mărunt cu un cuţit ceramic, după care amestecă-le cu maioneza. Sărează după gust şi condimentează cu cimbru.
 
Întinde pe o crochetă şi gustă… ei, ce zici?! Nu-i aşa că eşti surprins de câtă delicateţe găseşti?
Pictează deasupra  câteva pete de verde şi-ţi vei fi încântat  dorinţa cu ceva unic. Gust diafan şi parfum nou îşi dau bineţe în farfuria ta, căci ciupercile nu te vor dezamăgi niciodată şi-ţi vor dărui în fiecare clipă deliciul unei aventuri cu parfum de păduri foşnitoare.

13 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta, pare delicioasa. Sunt foarte sceptica atunci cand vine vorba de ciuperci consumate in stare cruda, eu le consum usor calite cu mult usturoi, sunt intr-adevar un deliciu, dar macar o data trebuie sa incerc reteta asta ...cruda :-) S-ar putea chiar sa-mi placa! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina,
    am ramas uimita cand am gustat prima oara ciupercile crude. Sunt un deliciu, taiate felii cu putin ulei de masline deasupra si putin ustutoi zdrobit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiam ca trebuie tinute cateva ore in ulei si otet sau ulei si apa, nu mai stiu exact... dar vad ca tu le tai marunt, adaugi maioneza si ...ta-ta! masa e gata! Apropo de maioneza, sunt innebunita dupa maioneza din caju cu mult usturoi, cat sa piste ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-mi plac ciupercile marinate. Isi schimba culoarea si gustul. Am vazut ca multi prefera marinata, dar eu o evit. Imi plac mai mult ciupercile "praparate" cat mai rapid. Am incercat si maioneza cu caju, este foarte buna, dar raman un fan infocat al semintelor de floarea soarelui sau bostan, dar imi place la nebunie crema de caju putin dulce cu suc de portocala. Este o minunatie.

    RăspundețiȘtergere
  5. ... si este bine de evitat cat se poate otetul, este acid pentru stomac. Mai bine suc de lamaie, care, ajuns in stomac, culmea, devine alcalin.

    RăspundețiȘtergere
  6. O reteta foarte,foarte interesanta!!!
    Nu ma indoiesc ca a iesit un deliciu!
    Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Alynusa

    Sa stii ca asa a fost.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Am sa incerc si eu reteta cat mai curand, casuta ta din copac si ideea este superba!!!
    Am tot privit-o si nu ma mai saturam de ea !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna mea prietena Mandala,
    Iti multumesc ca esti alaturi de mine. Iar casuta din copac este o idee care, din pacate, nu-mi apartine, dar mi-a placut ideea. Iti dai seama de ce dezmat culinar as avea parte daca as avea o asemenea casuta amplasata intr-un asa copacel?

    RăspundețiȘtergere
  10. buna gratiela, multumim pentru acest blog, pentru daruirea si pasiunea cu care imparti aceste retete minunate cu noi. poti sa mi spui te rog cum a influentat regimul tau vegan hipertiroidia? multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  11. Magda,
    Eu iti multumesc pentru bunele aprecieri, ma simt onorata.
    Aliemntatia vegana mi-a influientat prea putin hipertiroidia, si mai mult m-a ajutat reflexoterapia care, in cazul meu a facut adevarate minuni. Eu sunt la inceput de drum in alimentatia raw, deci nu pot sa spun ca mi-a influientat hipertiroidia. Abia acum am inceput sa consum alge marine care regleaza metabolismul si functionarea tiroidei. Dar este cert, in doua luni am slabit 15 kg fara niciun efort, fara restrictii la cantitate, calorii, fructe.

    RăspundețiȘtergere
  12. am venit sa vad ce mai faci bun de mancare, si am gasit multe bunatati, si tot la ciuprci m-am oprit si am luat ideea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mandala,

    te astept la mine la masa, mai ales ca tu zugravesti...

    RăspundețiȘtergere