vineri, 27 ianuarie 2012

raw vegan_ prajitură cu banane


La mulţi ani drag blog! Pe 31 ianuarie împlineşti vârsta de 1 an.

Îţi mulţumesc drag prieten că mi-ai trecut pragul, că ai avut încredere în mine, că m-ai încurajat, că ai venit cu idei, că mi-ai atras atenţia atunci când am greşit.
Îţi mulţumesc că mi-ai dăruit un lucru de preţ: prietenia ta!

Şi cum trebuie să sărbătorim, te invit la o prăjitură minunată, care va fi prietenă cu oricine o gustă.

Ingrediente:
pentru o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile: 16x23cm
1 cană nuci autohtone înmuiate 12 ore, cu menţiunea că este bine să schimbi apa de 2-3 ori
1 cană migdale înmuiate 6-8 ore
1 cană stafide aurii
1 cană stafide negre de Corint
3 linguri miere albine (mie îmi place cea zaharisită)
24 curmale
2 banane mixate
6 linguri rase psylium
4 banane pentru umplutură
2 linguri ulei seminţe de struguri pentru uns tava
nucă de cocos pentru pomădat

 
Preparare:
Pune la înmuiat nucile aşa cum am indicat la ingrediente.
Curmalele şi stafidele le poţi pune la înmuiat cam 4-6 ore.
După această aşteptare, poţi începe prepararea care va dura foarte puţin.
Răstoarnă în blender nucile şi seminţele, mixează-le uşor ca să rămână şi ceva bucăţele , este mai interesant, după care pune la mixat curmalele şi stafidele.
Eu am ales sa amestec două feluri de stafide pentru că aveam în casă, dar nu cred că are vreo importanţă dacă nu ai de Corint. Îmi plac stafidele de Corint, sunt mai parfumate şi puţin acrişoare. Amestecă  nucile, seminţele, stafidele şi curmalele.  Blenduieşte şi 2 banane şi adaugă-le la compoziţie. Îndulceşte puţin cu miere de albine sau alt indulcitor. Amestecă bine toată compoziţia şi la sfârşit adaugă tărâţea de psylium pentru a închega întreaga compoziţie.
Unge o tavă cu puţin ulei din sâmburi de struguri şi răstoarnă jumătate din compoziţie. Eu am folosit o tava dreptunghiulară de 16x23cm.
 Întinde aluatul  cu o spatulă. Curăţă bananele şi taie-le pe lung. Aşează bananele in tavă, precum nişte soldătei.

 
Dacă rămân goluri între banane, umple-le cu bucăţele de banane ca suprafaţa să fie cât mai compactă.
Răstoarnă şi cealaltă jumătate de aluat şi întinde-o uşor până când acoperi toată suprafaţa tăvii.
Pentru pomădat poţi folosi nuca de cocos bio cumpărată, sau, cum fac eu, cumpăr nuca de cocos, o rad si-mi pun la păstrat le rece dacă îmi rămâne. Deci, indiferent care metodă alegi, pune puţină nucă de cocos rasă deasupra prăjiturii şi pune cam 1-2 ore la rece ca să se amestece cu parfumuri şi gusturi.

 
Când, curioasă şi pofticioasă mi-am plimbat în gură prăjitura am rămas uimită.
Nu cred că am avut vreodată o surpriză atât de plăcută ca acum. Am închis ochii şi mi-am plimbat visul spre câmpii întinse şi însorite. Dar adevărata plăcere a fost atunci când, ascunsă printre nuci, dulcea banană îmi invadă curiozitatea. Ştii, primul gând a fost la o cremă fină şi alunecoasă de vanilie, dar nu, nu este chiar aşa, căci aici este divină şi te-mbie fără preget la visare, te mângâie şi te răsfaţă şi-ţi dăruieşte clipe de alint alături de un dor învolburat de mări întinse şi plaje însorite.

21 de comentarii:

  1. LA MULTI ANI !!!
    Arata super prajitura ta !
    Avem amandoua (bloguri)un anisor !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc asemenea Mandala!

    Te invit la o felie sa vezi ca este cu adevarat foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc, ar trebui sa o fac si eu ca arata super! sant sigura ca are un gust divin cu asa ingrediente!

    RăspundețiȘtergere
  4. A fost o adevarata surpriza pentru mine, placuta.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani blogului!!!!Si la cat mai multe retete minunate,asa cum stii tu sa le faci!!!
    Prajitura cred ca e o adevarata explozie de gusturi!!!!
    Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Alynusa.
    Dar tot am sa mai trag cu ochiul la retele tale minunate, si cine stie, poate ma inspira sa le transform in raw.
    pupici cu mult drag

    RăspundețiȘtergere
  7. Delicioasa prajitura!

    Te asteapta un premiu, la mine pe blog.
    Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi,multi ani si la cat mai multe bunaciuni!
    Te pup cu drag si iti doresc o zi frumoasa de duminica!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa-ti traiasca blogul si sa creasca mare! Si tie timp cat mai mult, ca sa te ocupi de el.
    super prajiturica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Iti multumesc Maria.
    Si eu te imbratisez cu drag si-ti urez o saptamana insorita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Brandusa,

    O duminica si o saptamana cat mai placuta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc mult Mandala,
    Ma onorezi.

    te imbratisez cu drag

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce minunatie dulce...La Muuulti Anisori blogului tau minunat! Te pup cu drag Gratzi cea gratioasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Ruxy
    Asemeni si tie, scumpa mea.
    Esti o dulce,

    pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Am facut si eu prajitura, doar ca am pus mere in loc de banane, ele dragutele nu erau prea bine coapte...sa stii ca este delicioasa...data viitoare pun banane...multumim!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ӏ know this ωeb ѕite offers qualіty baѕed artіcles or reviewѕ and eхtra matеrial,
    iѕ there any οther web site which offerѕ theѕe thingѕ in qualitу?
    Here is my blog ; settlement documentary

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna! Pt cate persoane e reteta? As vrea aa gatesc pt 6 musafiri dar mi se par cantitatile prea mari! Sau nu? Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze de intarziere. Am fost plecata si abia in asta seara am descins in bucataria virtuala.
      Ingredientele mi-au ajuns la o tavita ci dimensiunea de 18x25cm. Iar pe inaltime: primul strat a fost de 1,5-2cm, banane, si iar un strat de 1,5-2 cm. Sper sa nu fi raspuns prea tarziu.

      Ștergere