duminică, 5 februarie 2012

calorii negative_ introducere


Mulţi ani am fost sclava dietelor, a reţetelor de slăbit cu puţine calorii şi mai ales a înfometării, dar, în absolut toate cazurile, după ce reuşeam să dau „jos” nişte kilograme, cu o foame obsesivă şi pofte care, în mod curent, nu le aveam, mă aruncam asupra rafturilor de alimente de prin magazine şi-mi cumpăram tot ceea ce „nu puteam consuma” atunci când eram la dietă.
Acum, destul de  mulţi ani în urmă, am cumpărat mai mult din curiozitate, nişte cărţi (destule!) cu fel de diete pentru slăbit, dar, după ce am încercat mai multe, am rămas la două : cea despre care am să-ţi povestesc acum, şi regimul disociat care, în paranteză fiind spus, este total diferit faţă de cel găsit pe diferite sit-uri.
Dar în această secţiune îţi voi povesti despre caloriile negative, o carte scrisă de Isabelle Martin, care spune printre altele dorinţa de a te menţine suplu nu este o simplă cochetărie.
Dar vreau să subliniez un lucru foarte important: dacă vrei să slăbeşti în două săptămâni aşa cum nu ai reuşit într-un an, să ştii că ai greşit situl. Nu recomand reducerea greutăţii în termene scurte, pot fi fatale uneori (şi cunosc un asemenea caz cu o tânără studentă la Arte Plastice în Bucureşti, care, după o sarcină, a luat ceva în greutate, şi a apelat la medicamente şi la o dietă foarte severă care i-a fost fatală, reţine te rog, este foarte important). Această dietă despre care îţi voi povesti, împreună cu regimul disociat (şi despre el îţi voi povesti) este o dietă de durată, dar sigură şi este probată de mine, care, timp de ani de zile am fost obsedată de greutate şi diete. Reţine însă un lucru, nu trebuie să te înfometezi, nu trebuie să suferi nici fizic, dar în mod special psihic! Dacă eşti convinsă că vrei să urmezi aceste sfaturi şi doreşti cu adevărat, Iţi garantez că vei fi învingătoare în mai multe puncte: vei slăbi (dar nu în 2 săptămâni 15 kg, NU!), dacă vei avea grijă de ceea ce pui în farfurie, vei vedea că nu te vei mai îngrăşa, te vei simţi mult mai bine (atât fizic cât şi psihic) şi vei avea mult mai multă încredere în tine.
Să ştii că nu este nici o problemă dacă în timpul dietei vei mai ciuguli ceva mai gras sau un dulce. Este mai puţin important acest aspect dacă vei ţine cont să nu abuzezi, şi nici într-un caz să nu te pedepseşti pentru aceste fapte şi să-ţi reduci mâncarea sau să sari peste o masă. Vei face mult mai rău, căci la următoarea masă vei mânca mai mult. Dar să reţii un lucru foarte important: dacă simţi că nu poţi să ţii dieta din plăcere şi convingere, ci doar pentru că aşa este în trend sau că râd cei din jur de tine, nu faci nimic. Nu trebuie să te preocupe ce spun cei din jurul tău despre tine, ci faptul CA ITI DORESTI SA FII CEEA CE VREI DIN PLACERE SI NU DIN NEVOIE SAU JENA!

SUNT CAPABILA SA DEVIN CEEA CE VREAU.
Patru puncte importante:
  1. Reducerea poftei de mâncare pentru a putea controla nu atât cantitatea cât mai ales calitatea alimentelor.
  2. Calmarea angoaselor, a stresului care provoacă această nevoie copilărească de a mânca pentru a ne calma.
  3. Umplerea suficientă a stomacului pentru ca el să aibă suficient de lucru. Dă-i alimente pe care să le poată prelucra în mod normal, în ordinea în care poate să le primească şi lăsă-i timpul necesar efectuării lucrării.
  4. Arderea caloriilor furnizate de hrană, punând corpul să lucreze suficient, ajutându-te de unele alimente. Aceste alimente au calorii negative.

PENTRU REDUCEREA POFTEI DE MANCARE:
Am să-ţi spun câteva trucuri foarte simple, cu ajutorul cărora să-ţi reduci apetitul, fără medicamente şi fără să-ţi creeze neplăceri:

  1. O infuzie:
Intr-un  litru de apă se pun la infuzat 10 gr. valeriană. Se serveşte câte o ceaşcă rece, fără zahăr, ca aperitiv, cu o jumătate înaintea mesei

  1. Una sau două îmbucături „de potolire a foamei” sau mai degrabă „amorsarea digestiei”
Nu este vorba de produse farmaceutice care „înlocuiesc masa” , dar care, în realitate provoacă o şi mai mare poftă de mâncare, ci un „ceva”, servit cu un sfert de oră înaintea mesei:
-          4sau 5 arahide
-          ¼ ou tare fiert
-          Câteva linguriţe de iaurt
-          4 sau 5 bucăţele de morcov crud
-          2 sau 3 bucăţele de brânză de Olanda
Mestecă cu grijă acel ceva care are ca scop să-ţi reducă sentimentul de foame provocând refacerea în sfertul de oră care urmează a conţinutului de zahăr din sânge.
Stomacul, astfel solicitat de această infimă cantitate de alimente, va începe să producă sucurile gastrice necesare unei bune derulări a digestiei. Aceasta se va săvârşi deci în cele mai bune condiţii, iar bolul alimentar va suferi transformările necesare în decursul etapelor normale de tranzit.

  1. Începe masa întotdeauna cu puţină salată verde ruptă în fâşii
Aceasta trebuie bine mestecată. O poţi garnisi după gust, nu contează, şi poţi mesteca o bucăţică de pâine integrală.
După aceasta poţi servi masa normal.

PENTRU CALMAREA ANGOASELOR SI STRESULUI
Fără aviz medical, te sfătuiesc să eviţi medicamentele, şi să iei doar că ai auzit de la cineva că sunt bestiale… etc. Vei regreta mai târziu, deci nu încerca!
Dar reţine un lucru foarte important: natura ne dăruieşte zi de zi remedii, tratamente şi pe deasupra ne şi hrăneşte, doar că noi suntem orbi în cele mai multe cazuri.
Plantele
Ceaiul din păducel, sunătoare sau coada şoricelului, o cană de infuzie băută seara sau după amiază, cu puţină miere de albine (dacă eşti obişnuit să bei ceaiul dulce, dar nu folosi zahărul, mai ales cel rafinat).
Apa
Comprese cu apă proaspătă pe tâmple, în scobitura coatelor, pe talpa picioarelor sunt deosebit de relaxante.
Şi am să mai enumăr câteva:
-          somnul natural, fără ajutorul, în mod special, al medicamentelor
-          o bună respiraţie
-          liniştea sufletească
-          bucuria corpului
-          oxigenarea
-          apa de mare
-          egoism bine temperat

PENTRU UMPLEREA SUFICIENTA A STOMACULUI
Să nu-ţi laşi stomacul gol prea mult timp, trebuie să mănânci de cel puţin 3 ori pe zi: o masă uşoară dimineaţa, o masă completă la orele 12-13, iar a treia, nu mai târziu de ora 18.
Este important ca digestia să se facă lejer, ea poate dura 4-6 ore, funcţie de ce mănânci.
După ce digestia s-a terminat şi în timp ce alimentele transformate în lichid îşi continuă drumul prin intestin, senzaţia de foame începe să se manifeste. Din acest moment, poţi să bei puţină infuzie de valeriană, iar cu un sfert de oră înainte de masă poţi „ronţăi acel ceva” care îţi mai taie avântul la farfurie, dar când a venit ora de masă, atunci laşi totul la  o parte şi mănânci.

CUM SA ARDEM CALORIILE
Problema constă în a lăsa în organism cât mai puţine din deşeurile inutilizabile şi care s-ar putea să nu mai fie eliminate pe cale naturală.
Toate acţiunile noastre, chiar şi cele independente de voinţa noastră, respiraţia, digestia, somnul… folosesc energie.
Nu am niciodată adepta forţării organismului cu exerciţii la sală, împovărătoare, obositoare, şi, pentru mine, plictisitoare. Dar dacă ţie îţi face plăcere, atunci alegerea îţi aparţine.
O oră de mers pe jos, puţină bicicletă (cam ½ oră), şi câteva exerciţii pentru menţinerea unui tonus proaspăt, pentru elasticitatea muşchilor şi a pielii, dar exerciţii uşoare, fără a agresa trupul. Te rog să-ţi fie milă de el. Orice agresiune asupra lui, alimentaţie sau lipsa ei, exerciţii fizice împovărătoare nu sunt benefice trupului tău, cu care ar trebui să fii tandru şi iubitor, căci este cel mai de preţ lucru (după un copil, este adevărat) pe care l-ai primit. Dar ai grijă, nu este al tău 100% dacă nu ai grijă de el. Nu-l agresa nici cu medicamente, sunt otravă cu efect întârziat!
Atât în introducere, dar promit să vin în fiecare zi cu câte ceva pentru a te ajuta.
Nu te speria, căci dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, nu graba îţi va aduce triumful, ci răbdarea şi dorinţa de a ieşi învingător în toate visele tale.
Ştiu, şi eu mai visam (şi chiar mai visez chiar şi acum), că o minune se va întâmpla şi în câteva zile (ascunsă printre perdele, să pot privi şi cerul) voi fi suplă, cu privirea plină de încredere, şi fericită. Să ştii că ultimele două le poţi avea începând din această clipă, totul depinde de tine, iar în ceea ce priveşte slăbitul, înarmează-te cu ceva răbdare, un cântar, un caiet de notiţe (am să-ţi spun şi la ce să-l foloseşti) şi încredere în mine. Am trecut prin aceste clipe,şi îţi mărturisesc drept că am reuşit. Dar, odată cu anii, am uitat de toate cele ce-ţi voi povesti şi, an de an, am încălcat cele mai elementare reguli pentru a-ţi menţine greutatea sub control, dar acum, cu ajutorul tău, voi lua de la început totul, şi-ţi promit că ceea ce-ţi voi spune să faci, acelaşi lucru voi face şi eu.
Aşteaptă doar câteva zile ca să pot să-ţi explic elementele de bază, aici, la alimentele cu calorii negative, şi apoi la regimul disociat.
Fii încrezător. Căci DACA VREI, POTI REUSI ORICE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu