luni, 21 februarie 2011

conopida coapta la tigaie

Un fel de mâncare ce-l poţi găti repede, în zilele săptămânii, când timpul se scurge repede pe lângă tine, fără a renunţa la plăcerea de a mânca, este cel pe care l-am făcut săptămâna trecută, într-o după amiază grăbită. Pentru că am observat că mâncarea coaptă în cuptor  este mai greu de digerat faţă de cea făcută direct pe foc, am încercat un fel de mâncare, care, de obicei, o terminam prin coacere la cuptor: sufleu de conopidă.
Sfat: este bine să ai o tigaie cu pereţii groşi din fontă sau din tuci.

Număr de porţii: 6
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Dificultate: foarte uşor

Ingrediente:
-          1 conopidă de mărime mijlocie
-          1 morcov mediu
-          1 ceapă
-          1 ardei capia roşu (poţi pune orice fel de ardei ai)
-          3 ouă
-          3 linguri smântână (sau iaurt)
-          150 grame  caşcaval
-          3-4 căţei de usturoi
-          frunze de mărar şi pătrunjel
-          sare grunjoasă  (nu iodată)
-          şi alte condimente: tarhon, cimbru

Preparare:


Am curăţat  ceapa şi morcovul, am scos cotorul de la ardei, apoi le-am spălat la jetul de apă rece. Niciodată să nu ţii legumele în apă: îşi vor pierde din vitamine şi, unele, chiar îşi schimbă gustul.
Într-o cratiţă cu puţin ulei am răsturnat ceapa tăiată mărunt, am aşezat cu multă plăcere buchete mari de conopidă proaspăt spălată sub jetul de apă rece, iar deasupra am răsfirat printre degete cuburi de ardei şi felii de usturoi.


 După ce au trecut cinci minute cu capacul pus pe tigaie, răzuieşte pe ochiurile mari ai răzătoarei morcovul curăţat de coajă şi spălat. (Când iese morcovul nou, nu te mai chinui să-l cureţi! Are coaja foarte subţire şi plină de vitamine; spală bine şi rade-l pe răzătoare!). Adaugă ce condimente vrei, ai prin preajmă sau îţi place (eu am pus frunze de tarhon şi cimbru).Lasă aşa pe foc mediu 15 minute ca să se înmoaie puţin conopida şi morcovul.




La fiecare strat adăugat răsfiră câte un praf de sare grunjoasă.

 Rade caşcavalul pe ochiurile mari ale răzătoarei şi presară-l peste conopidă, Dacă îţi place şi nu-ţi face rău la stomac sau ficat, poţi folosi caşcavalul afumat sau caşul afumat (nu cel din magazin care are doar aromă _E621_ ci, dacă poţi, cumpără de la micii producători sau, ideal, de la vreo gospodărie de prin zonele Sibiului sau Vrancei, caş afumat_ o minunăţie!)


Cât mai ţii pe foc, cam 5 minute, bate separat într-un castron,  3 ouă cu 3 linguri de smântână (sau iaurt pentru cei sensibili cu ficatul şi fierea) şi după ce s-au amestecat şi au trecut cam 5-6 minute, răstoarnă-le în cratiţă şi după 5 minute, încercă să vezi dacă s-a copt.

 După ce s-a copt (probează cu scobitoarea ca la prăjituri: dacă scobitoarea este curată după ce ai înfipt-o adânc în mâncarea de foc, înseamnă că ouăle s-au copt!) presară verdeaţa tocată mărunt.
 Nu este o mâncare pretenţioasă şi cu mofturi, nu cere să-i acorzi  mult timp, şi totuşi, în final, te vei înfrupta cu plăcere din ea.

Sfat: este bine ca, în tot timpul coacerii, să ţii un capac bine înfipt pe cratiţă, şi să ştii că nu este nimic grav dacă vezi că se preling pe capac broboane de apă; sufleul nu va fi uscat, ci zemos şi fraged! 
In tot timpul coacerii, focul sa-l tii spre mic, sa nu se arda mancarea!


După o zi lungă şi obosit, descoperi că, nu neapărat mâncarea complicată, care-ţi fură din timpul tău multe ore, este întotdeauna cea mai savuroasă.

Când stai de vorbă cu cel drag (perechea ta, pisicuţa, căţeluşul sau papagalul tău), printre picături, găteşti şi acest fel de mâncare, repede şi cu multă plăcere. Îţi va reuşi şi vei repeta această experienţă. Nu va fi unica!
Poftă bună alături de cei dragi!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu