Zilele trecute, când m-am gândit la mâncare, gândul îmi fugi spre un castron de mujdei de usturoi şi mămăliguţă. Trebuia să încropesc ceva rapid; era destul de târziu şi eram obosită.
Cartofii întotdeauna dau târcoale mămăligii şi usturoiului, dar de data aceasta doream altceva.
Am încercat ceva nou, şi pe măsură ce-mi aşezam pe masă ingredientele, îmi veneau în minte noi combinaţii.
Pot să vă spun că a meritat încercarea!
Număr de porţii:4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 20 minute
Dificultate: foarte uşor
Ingrediente:
½ g cartofi
1 morcov
1 sfeclă roşie mai mică (cam 150gr)
3-4 caţei usturoi
3 linguriţe scorţişoară
1 linguriţă paprică dulce
½ linguriţă curry
½ linguriţă cimbru
sare grunjoasă
ulei (cam 6 linguri)
Aşa cum se cuvine, am curăţat de coajă, pentru început, cartofii, morcovul, sfecla şi usturoiul. Le-am plimbat uşor printr-un jet de apă rece. Am aşezat pe foc potrivit, o tigaie cu pereţii groşi şi am scurs uleiul în ea pentru a se încălzi puţin. Să nu folosiţi niciodată vase din aluminiu sau din teflon aşezat pe suport de aluminiu (medicii români au determinat cantitatea de metale toxice din firele de par recoltate de la 1.000 de persoane. Rezultatele cercetarii i-au uimit: peste 30% dintre pacienti au aluminiu in corp. Efectele imediate sunt urmatoarele: omul are dureri de cap, se baloneaza, i se usuca pielea si isi pierde pofta de mancare. Pacientii care sufera de afectiuni renale si primesc tratamente de dializa regulat, se expun la niveluri crescute de aluminiu in lichidele pentru dializa. Studiile au aratat ca aluminiul ajunge in organism si din cereale, prajituri, biscuiti, paste, legume (ciuperci, spanac, ridichi, laptuci), dar si din ceaiuri sau bauturi care contin aditivi alimentari cu aluminiu, cum ar fi cacao. Cantitatea de aluminiu creste peste cota admisa si atunci cand pestele si carnea sunt gatite in oale din aluminiu sau sunt impachetate in folie de aluminiu (staniol, supus la temperaturi mari in cuptor). Toti suntem expusi mai mult sau mai puttin riscului de a absorbi aluminiu, daca nu in bucataria proprie, atunci cand bem o cafea in oras, preparata cu apa contaminata sau in ibrice de aluminiu. Un pericol pentru sanatate il reprezinta si radiatoarele confectionate din aluminiu care sunt responsabile pentru simptome ca: ameteala, tulburari de vedere si chiar inceputul unor paralizii. http://www.urbaniulian.ro/2008/09/16/aluminiul-criminalul-tacut-din-viata-noastra/ )
Am tăiat cartofii cuburi mai mari, sferturi de felii de sfeclă, rondele morcovul şi felii usturoiul. Pe toate acestea le-am aşezat în tigaie. Am condimentat cu scorţişoară, paprică, curry, cimbru şi sare grunjoasă după gust. În privinţa alegerii tipului de sare, eu nu am decât una singură: sarea grunjoasă, cea pe care o folosim toamna la murături şi alte conserve. Să ştii că este cea mai bună sare! Este starea ei naturală. Sarea marină, mă abţin, tot i s-au aplicat unele tratamente pentru a ajunge la forma pe care o cumpărăm. Deci, alegerea îţi aparţine, dar este bine să te mai informezi. Sarea este un element foarte important în viaţa noastră pentru a nu-i da atenţia cuvenită.
Am mângâiat cu blândeţe toate legumele şi condimentele cu o paletă din lemn, până ce s-au amestecat bine şi şi-au dăruit reciproc din savoare şi culoare.
Când am condimentat cu scorţişoară, m-am gândit că poate fi o experienţă eşuată ce se va termina cu o porţie de cartofi prăjiţi (nesănătos!!!) şi coşul de gunoi plin de legume cu miros de scorţişoară! Dar, mi-am spus, o experienţă în plus nu strică! Întotdeauna asociam scorţişoara, gustul şi mirosul destul de puternic, cu desert (mere, turtă dulce) şi această încercare era sub semnul întrebării. Totuşi nu am ezitat şi am presărat scorţişoara împreună cu curry şi paprica. A fost o combinaţie reuşită şi mirosul de scorţişoară împreună cel de curry, care este şi el puternic, mi-a încântat nările dilatate pentru a primi un parfum nou. Mai rămânea de testat gustul!
Am lăsat tigaia acoperită cu capac pe focul mijlociu cam 20 minute, dar nu am uitat să mai amestec din când în când! Nu uita: să nu faci exces de zel, cu cât amesteci mai des, cu atât rişti ca ei să se zdrobească!
Dar, în aceste 20 minute, nu am pierdut timpul: am făcut o mămăliguţă pe care am ţinut-o în vas pentru a rămâne caldă. Apoi am curăţat usturoi (cam ½ căpăţână) şi am preparat mujdeiul.
Dacă ai, încearcă să toci usturoiul la blender. Pune 1 linguriţă de apă, un praf de sare şi 2-3 linguriţe de ulei (de care doreşti). Va rezulta o pastă lăptoasă, cu un gust minunat.
Dacă ai ficatul, stomacul şi fierea mai sensibile, atunci, te sfătuiesc să renunţi la mujdei. Sau dacă nu poţi, pune în farfurie cu cumpătare!
Este greu de descris surpriza ce-am avut, când am plimbat peste papilele mele flămânde, cartofii aceia ce-mi aruncau mirosuri îmbietoare dar noi! Ce plăcut s-au combinat condimentele ce le vedeam peste mere rotofeie şi turta dulce din ajunul Crăciunului! Curiozitatea şi plăcerea de a simţi parfumul şi gustul amestecului de puţin dulce cu puţin sărat, mi-a alungat foamea şi am rămas stăpânită de plăcerea ineditului.
O mâncare atât de banală, aşa gândeam până atunci, poate deveni o experienţă uluitoare, căci este o adevărată surpriză să descoperi că scorţişoara este o prietenă atât de bună cu cartoful şi sfecla şi face pereche cu usturoiul şi mămăliga!
Dacă vrei să renunţi la demodata mâncărică de cartofi sau prea uzitaţii cartofi prăjiţi, atunci aceasta, cred că va fi pe gustul tău.
O după amiază plăcută alături de cei dragi!
Mama ce pofta mi-ai facut, ai scris asa de bine ca simteam si mirosul si gustul !
RăspundețiȘtergereO sa incerc si eu o data.
De-men-ti-alll..........
RăspundețiȘtergereFara exagerare , nu as fi crezut ca as putea manca cartofi cu scortisoara si cu mujdei....dar este o combinatie super!
Multumesc, Gratiela
Si pentru mine a fost o adevarata surpriza, dar cum doream sa mananc un mujdei de usturoi am zis ca merita sa incerc. Asa cum iti spuneam, cand imi vine o idee, cu riscul de a esua, incerc. Aceasta combinatie mi-a reusit. Ei bine, eu m-am cam saturat, dar sora mea numai asta manaca, cu mici pauze.
RăspundețiȘtergere... revin cu o mica adaugire: vreau sa demonstrez ca se poate manca la fel de gustos si fara carne, si chiar daca sunt prajeli, te asigur ca este mai sanatos decat o bucata de carne fiarta!
RăspundețiȘtergereVa astept cu drag sa incercati aceasta minunata aventura!
RăspundețiȘtergereTare interesanta combinatia si cum pentru mine legume sunt cea mai buna carne, voi trece la testari. Condimentele mai putin obisnuite nu ma sperie deloc, doar poate prezenta sfeclei in aceasta asociere mi se pare o surpriza care merita descoperita. Chiar daca nu toate combinatiile propuse de tine sunt acceptate de dieta mea, am gasit aici lucruri tare interesante si o sa ma mai inspir din propunerile tale. Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Elena,
RăspundețiȘtergereMie imi place combinatia dulce- sarat, iar sfecla a fost o adevarata revelatie pentru mine atunci cand am rasturnat mujdei de usturoi cu scortisoara si mamaliguta.
O seara foarte placuta.