miercuri, 9 februarie 2011

Tort de mere cu aluat de clătite

În dorinţa mea de a găti simplu, dar sănătos, am încercat să fac ceva dulce, un desert simplu şi care îmi place foarte mult: clătitele. Dar cum este o reţetă cunoscută şi iubită de foarte multă lume, nu încerc aici să vă scriu reţeta de aluat de clătite.

Am luat o cantitate mare de mere (cam 2kg), mere care le-am cules din grădina mea (am fost binecuvântată să pot avea o grădină!).
Nu am să vă înşirui ingrediente pentru că este de prisos.
Dar s-o luăm cu începutul.:
Am pregătit merele ca şi la plăcinta de mere:
- am spălat merele, le-am curăţat de coajă,

- le-am ras pe răzătoare (sincer, mie îmi place să le rad pe ochiurile mari), si le-am răsturnat într-o cratiţă pe care am pus-o pe foc. Am condimentat cu multa scorţişoară, îmi place foarte mult, şi pe deasupra este  benefică pentru organism (este folosită în combaterea gripei, ca afrodiziac, dar şi în tratarea problemelor circulatorii. Infuzia de scorţişoară se foloseşte in cazul sângerării gingiilor sau în tratarea spasmelor digestive. Pe lângă toate acestea, ea reuşeşte să îndepărteze stresul şi oboseala fizică, aducând multă bună dispoziţie).
- după ce merele s-au înmuiat, îndulcim merele cu zahăr după gust şi în funcţie de soiul de mere folosit; nu am încercat cu miere de albine, dar cine are prin cămară mai multă miere poate folosi în loc de zahăr; este mai sănătos, deşi, am citit într-o revistă că, folosita în ceai fierbinte, mierea de albine poate deveni toxică; nu ştiu cu siguranţă dacă aşa este.
După ce s-au înmuiat bine merele şi a scăzut destul de bine zeama, le-am luat de pe foc şi le-am lăsat la răcit.
Separat am făcut aluatul de clătite dintr-un litru de lapte, 4 oua şi făină, la care am adăugat un praf de sare si 2 linguri ulei de măsline. După ce s-a odihnit aluatul cam 20 de minute, am început să coc clătitele.

Numărul de foi de clătite depinde de diametrul tigăii în care le coaceţi.
Am uns cu ulei şi am tapetat cu griş o cratiţă ce poate fi pusă în cuptor, şi am început să aşez pentru început câte o foaie de clătită, am uns un strat de mere, apoi o altă foaie de clătită un strat de mere, şi tot aşa până ce faceţi să aibă înălţimea unui tort.

 În final, am folosit merele, dar un strat mai subţire.


 

Am pus cratiţa în cuptorul încins la 180ºC (mediu la gaze) şi am copt 20 minute.
Si iată ce mi-a ieşit:

 
Dar, pentru că am făcut mai  multe foi de clătite, am uns câteva cu mere,

 
şi le-am servit cu cană de ceai amestec făcut de mine: mentă, gălbenele, rostopască şi pojarniţă. Ciocolată serveşti dacă vrei şi dacă ai prin preajmă.
Vă garantez că merită efortul. Este un desert uşor, fără conservanţi, şi, deşi sunt coapte folie de clătite (pentru că nu le pun deloc ulei), poţi servi şi un copil fără să-ti fie teamă.
Si mai adaug ceva: este foarte bine ca desertul să-l serveşti la o oră distanţă de masă ca să nu îngreuneze digestia.
O zi bună să aveţi şi să vă bucuraţi din plin de ea!

Un comentariu: