sâmbătă, 12 februarie 2011

Vegan_ budincă de ghebe

Ghebele sunt ciuperci de pădure, ce cresc pe tulpina copacilor, ele fiind parazite. Denumirea ştiinţifică este de armillaria mellea, existând mai multe specii recunoscute.
Dacă te interesează ce cumperi din piaţă sau ce culegi din pădure este bine să studiezi cărţi de specialitate. Dar până atunci, îţi recomand să te documentezi la adresa http://info-ciuperci.blogspot.com/search/label/Ghebe
Eu cumpăr de ani buni de la cineva care le culege din pădure şi, toamna târziu le conserv pentru iarnă: le opăresc câteva minute în apă clocotită, după care am doua opţiuni: le fac pachete şi le congelez sau le pun într-un butoi cu multă sare (un strat de ghebe, un strat de sare grunjoasă), iar în timpul iernii mă bucur de savoarea lor.
Totuşi dacă nu aveţi această posibilitate, se găsesc congelate la magazine.

Număr de porţii : 6
Timp de preparare:  45minute
Timp de gătire: 40 minute
Dificultate: mediu

Ingrediente:
- ½ kg ghebe
- 1 ceapă
- 2 cartofi mijlocii
- 1 morcov
- 3-4 căţei de usturoi
- 250gr  tofu
- 3linguri gris
- 2 linguri cu vârf de făină
- sare grunjoasă
- frunze de pătrunjel
- cimbru
- piper măcinat

Preparare:
Am folosit ghebe congelate, deci le-am pus pentru început la decongelat (le-am scos de cu seară din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să de dezgheţe pe timpul nopţii).
A doua zi m-am pus pe treabă! Şi iată ce am făcut:
Am tocat mărunt ghebele (nu este o dimensiune obligatorie, deci poţi să mărunţeşti ciupercile aşa cum îţi place!);
am pus pe foc o cratiţă cu puţin ulei şi am răsturnat ghebele pe care le-am lăsat la înmuiat cam 15 minute (să ai grijă să mai amesteci din când în când); poţi să pui puţină sare grunjoasă ca să intre în ciuperci. Eu întotdeauna folosesc sare grunjoasă, şi, ca să am tot anul, toamna, când apare la magazine îmi fac provizii pentru tot anul.
Am luat o ceapă mijlocie , am curăţat-o de coajă, am spălat-o sub jetul de apă rece si am tocat-o mărunt după care am aşezat-o peste ciuperci şi am lăsat 5 minute pe foc.

 
Între timp, am curăţat de coajă cei doi cartofi şi morcovul, le-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mari şi le-am răsturnat  în cratiţă peste ciuperci; am curăţat de coajă usturoiul, l-am tăiat felii şi, împreună cu sarea şi piperul le-am aşezat în cratiţă şi am amestecat bine, apoi am mai lăsat pe foc încă 10 minute.

Am răsturnat compoziţia într-un vas şi am lăsat să se răcească puţin.
După ce s-a răcit puţin (nu trebuie să fie foarte fierbinte), am pus în compoziţia răcită 3 linguri gris  si tofu ras pe răzătoarea cu ochiuri mari, puţină sare, dacă este cazul, verdeaţa tăiată mărunt, făina şi piperul (opţional).
Am uns o tavă (de preferat antiaderentă) cu puţin ulei si am tapetat cu griş (niciodată nu ung cu unt sau, şi mai rău cu margarină_care ar trebui să dispară cu totul de pe piaţă)
Am răsturnat compoziţia bine amestecată în tavă şi am nivelat cu o spatulă din lemn. Sfatul meu, nu folosi prea mult, ustensile din plastic sau metalice. Lemnul este foarte bun, nu schimbă gustul alimentelor şi nu oxidează.
Cam cu 15 minute înainte, am încins cuptorul la 180ºC (mediu la gaze) după care  am copt budinca 40 minute (urmăreşte până ce capătă o crustă rumenită)
Deşi poţi fi nerăbdător, aşteaptă puţin să se răcească; vei tăia mai uşor şi feliile vor fi mai puţin zdrenţuite.Se poate servi cu salată de sfeclă roşie, gogoşari în oţet sau castraveţi în oţet (mie îmi place o garnitură mai dulce aşa cum este salata de sfeclă sau gogoşarii!).A doua zi, nu este nevoie s-o încălzeşti, poţi s-o serveşti rece la micul dejun.

 
Poftă bună şi o zi minunată să aveţi!

Un comentariu: