Când aştepţi cu nerăbdare venirea primăverii parcă timpul se scurge greu si privirile se agaţă cu disperare de orice licărire de soare. Când intru în bucătărie mă gândesc cu jind la zilele toride de vară când aveam la alegere legume şi fructe, unele le culegeam chiar eu din mica mea grădină. Cum aş putea să-mi mai alint familia când nerăbdarea îşi face loc, iar gândul la vacanţe şi plimbări îmi înfioară simţurile? Dar îmi aduc aminte de o prăjitură foarte uşor de făcut, fără prea multe pretenţii, foarte bună şi uşor de digerat.
Număr de porţii: ½ tavă de aragaz
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 50 minute
Dificultate: uşor
Categorie: dulciuri
Ingrediente:
- 2 pere mari
- 3 clementine
- 18 linguri de făină
- 18 linguri de zahăr
- 18 linguri de ulei
- 18 linguri de lapte
- 6 oua
- 1 plic praf de copt
- esenţă de rom şi vanilie câte o fiolă
Preparare:
Pune toate ingredientele, mai puţin fructele, într-un bol,
şi amestecă bine fără să exagerezi, pentru că toate cele amestecate îşi vor da silinţa să se cunoască şi se vor îmbrăţişa curând, dând aluatului o consistenţă asemănătoare cu cea a checului.
După ce ai terminat de amestecat, curăţă de coajă fructele, scoate cotorul de la pere şi seminţele de la clementine.
Taie cubuleţe fructele şi le răstoarnă peste aluat. Ai grijă totuşi să le amesteci uşor cu o spatulă din lemn.
Unge o tavă cu puţin ulei şi tapetează cu griş (tava să aibă cam ½ din suprafaţa unei tăvi de aragaz).
Este bine să fie o tavă teflonată căci aşa eşti sigură că nu se lipeşte şi nu vei fi nevoit să foloseşti hârtie pergament pentru copt.
Răstoarnă compoziţia prăjiturii în tavă, dar să nu uiţi că, înainte cam cu 10-15 minute, să încălzeşti cuptorul.
Pentru coacere, potriveşte cuptorul la 170ºC (mediu la gaze) şi pune la copt cam 50 de minute.
Prăjitura trebuie să fie puţin rumenă precum obrajii copiilor în cireşi la gustat din pomii vecinilor. Când s-a copt, oricât de nerăbdător poţi fi, trebuie să aştepţi să se răcească şi apoi să te înfrupţi din ea. Eu nu presar zahăr pudră deasupra din mai multe motive, principalul fiind că, prea mult zahăr nu este sănătos.
Dar te asigur că este destul de dulce, iar fructele amestecate îţi vor întâmpina dorinţa cu noi senzaţii şi surprize. Şi dacă totuşi, doreşti să-ţi răsfeţi dorinţa de dulce, atunci poţi să serveşti alături o dulceaţă. Eu am aşezat lângă, puţină dulceaţă de zmeură căci aşa mi-am amintit de vara ce-o aştept cu dorinţa de a mai simţi mirosul proaspăt de rouă ce-şi aruncă trena peste tot ce poate să ne dea acest minunat pământ.
Parfumul fructelor îmbrăţişate de aluat îţi va trezi amintiri legate de iarna ce cu greu a trecut, dar la care te vei gândi când soarele arzător îţi va ciupi obrajii, iar ploaia de vară îţi va mângâia dorinţa de culoare. Dar până atunci, bucură-te de primăvara ce va să vină, de florile de castan ce ne vor mângâia obrajii şi de parfumul liliacului.
Mama ce buna ar fi o bucatica !
RăspundețiȘtergereGratziela te rog sa-mi spui cu ce program scrii numele blogului pe poze ?Pozele sant facute cu aparat digital ?
Multumesc !
Fotografiile sunt facute cu un aparat digital OLYMPUS si inserarile de text le fac intr-un program pe care mi l-au dat cand am cumparat aparatul. Dar eu cred ca toate aparatele foto digitale au ub soft de prelucrare ce este livrat odata cu aparatul.
RăspundețiȘtergereDin pacate aparatul l-am primit doar cu cablu si nu am instructiuni la el.
RăspundețiȘtergereMersi pentru raspuns !
Gratziela nu te supara dar ai scris la reteta de prajitura clematite in loc de clementine.
Scuze !
Ai dreptate Mandala. Ce sa-i faci, imi fuge gandul continuu la gradina mea de flori, in care, printre primele, infloresc niste clematite albe superbe si care-mi incanta sufletul.
RăspundețiȘtergereEu imi cer scuze pentru greseala facuta.
Am sa postez acum o fotografie cu clematita cu pricina si am s-o daruiesc tuturor celor care iubesc tot ce ne daruieste cu atata marinimie pamantul, dragostea noastra!
MULTUMESC !!!!!!!
RăspundețiȘtergereSi eu am gradina si am clematite roz,mov si multe, multe flori.
Am vazut-o e superba !
Cred ca este foarte buna si mai sanatoasa decat alte prajituri.
RăspundețiȘtergere