Mi se întâmplă uneori să nu ajung în piaţă şi să fiu nevoită să gătesc. Şi atunci încep să scotocesc prin cămară să văd ce pot încropi. Aşa că, zilele trecute, fiind într-o asemenea situaţie, am început să fac inventarul prin cămară si congelator. Şi cum doream cu ardoare pe masă un castron aburind de supă, m-am gândit la ceva uşor şi rapid, fără prea multe complicaţii. Şi am găsit pungi cu legume,ce cu trudă, le-am pregătit din toamnă pentru iarna lungă ce-am avut-o.
Ingrediente:
2 morcovi mijlocii
½ ţelină
1 păstârnac sau rădăcină pătrunjel
1 ceapă uscată
4-5 cepe verzi
4 cartofi
fasole păstăi congelată (cam 350gr)- eu am pungi cu păstăi, ardei si 2-3 felii de roşii
1 ardei capia
1 roşie
2-3 linguri ulei
3-4 linguri de griş
2 ouă (fără în varianta vegan)
frunze pătrunjel (opţional)
cimbru
tarhon
sare grunjoasă
Preparare:
Curăţă de coajă morcovii, păstârnacul, ţelina şi ceapa uscată.
Spală sub un jet de apă rece, după care le treci prin răzătoarea cu ochiuri mari.Pune uleiul într-o oală de 5 litri capacitate, şi răstoarnă rădăcinoasele rase şi ceapa uscată tăiată mărunt. Pune capacul şi ţine aşa cam 5 minute după ce s-a încălzit oala.
Dar să fii atent, toate acestea nu trebuie să se prăjească (rumenească), ci mai degrabă trebuie doar să se înmoaie puţin (mai mult de la aburi).
Pune cam 3 litri de apă este această compoziţie şi lasă să fiarbă cam 10 minute după ce dă primul clocot.
Curăţă de coajă cartofii şi taie cuburi sau felii potrivite, după cum îţi place.
Când pui cartofii, răstoarnă odată cu ei şi păstăile congelate, şi când începe să fiarbă din nou, poţi să adaugi condimentele care îţi plac. Eu am pus cimbru şi tarhon, dar să nu uiţi de sare.
Mai laşi aşa să fiarbă cam 10 minute. Între timp, este bine să pregăteşti găluştele.
Mie, mi-a rămas din compoziţia de la ardeii umpluţi şi am împachetat într-o pungă pe care am pus-o în congelator. Acum am scos-o din congelator, am lăsat să se dezgheţe complet, şi am mai adăugat două ouă şi griş. Dacă nu ai făcut ardei umpluţi, atunci poţi să pui deoparte din compoziţia pe care ai înmuiat-o în ulei (rădăcinoasele şi ceapa, cam 3-4 linguri- dar atunci trebuie să pui puţin mai multe rădăcinoase) la care mai adaugi o lingură de orez spălat în apă rece.
Amesteci bine până devine o pastă.
Pentru varianta vegan, nu pune ouăle, dar compoziţia trebuie să fie la fel de moale ca să fie la fel de pufoasă, deci pune puţin câte puţin lapte de soia .
Dacă au trecut cele 10 minute de când fierb cartofii, poţi pune la fiert şi găluştele. Eu le pun direct în supă, chiar dacă risc să se tulbure puţin. Mai este opţiunea de a le fierbe separat în apă clocotită, după care le poţi răsturna la sfârşit în oala de supă. Dar vezi să fii atent, atunci când pui la fiert găluştele (în ambele variante), supa trebuie să fiarbă la foc foarte mic, altfel găluştele se vor împrăştia. Eu iau cu o linguriţă din compoziţie şi o las câteva secunde în supă până se desprinde găluşca de linguriţă. Ai grijă, compoziţia de găluşte nu trebuie să fie prea tare (găluştele vor fi tari la mijloc), dar nici foarte moale pentru că atunci găluştele se vor împrăştia şi nu se vor închega.
Pune capacul şi lasă să fiarbă până ce găluştele îşi vor fi dublat volumul. Taie mărunt ceapa verde şi roşia şi le răstoarnă în supă, Când începe să fiarbă, mai laşi 5 minute şi gata.
Timpul petrecut nu a fost în zadar. Ai reuşit o supă minunată cu găluşte.
Găluştele vor fi foarte pufoase şi cu un gust deosebit de găluştele clasice. Este un hibrid între găluşte şi perişoare, dar ele îţi vor rămâne prietene credincioase după ce vei face cunoştinţă cu ele.
Aburi cu mirosuri îmbietoare îţi vor invada bucătăria, iar bolul cu supă parcă ţi se va părea prea mic pentru incitarea ce-ţi înfioară nările. Crede-mă, este o supă ce nu o vei uita uşor după ce vei gusta din ea. Şi chiar mai mult, îţi vei invita prietenii să guste din aceasta felie de vară pusă la păstrare pe timpul iernii, şi împreună vă veţi bucura de amintirile din vara ce prea repede a trecut, dar cu gândul că sora celei trecute va veni în curând vei fi pe culmile unui răsărit plin de miresmele unei grădini înfiorate de vântul răcoros al unei dimineţi de vară înrourată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu