În dor de vară, m-am gândit azi să gătesc un amalgam de legume căruia i se mai spune si ghiveci.
Am făcut un drum până în piaţă şi mi-am ales legumele pe care le iubesc eu mai mult, şi, sincer spus, ce se găseşte la vremea aceasta. Ţi-am spus oare, bunul meu prieten, că prefer să merg în piaţă la cumpărături de legume, şi nu la supermarket-uri? . Îmi pare, se poate să fie doar o impresie, că sunt mai proaspete legumele şi mai ales verdeaţa.
Ingrediente:
5 cartofi mijlocii
2-3 bucheţele de conopidă
1 dovlecel
2 ardei capia
2 morcovi
1 felie ţelină
1 păstârnac
1 ceapă uscată
3 roşii bine coapte
1 vânătă
1 pachet de mazăre congelată de ½ kg
1 pachet păstăi congelate de 1/2kg
4-5 căţei de usturoi
2 linguriţe paprică dulce
1 linguriţă curry
2 linguriţe piper negru măcinat
cimbru
tarhon
frunze de mărar
frunze de pătrunjel
50ml ulei
Preparare:
Pentru început curăţă de coajă morcovii, ţelina şi păstârnacul, le speli într-un jet de apă rece, le tai în cuburi cam de 3cm şi le răstorni într-o tigaie mai adâncă în care ai pus câteva linguri de ulei. Condimentezi cu puţină paprică dulce, sare grunjoasă şi cimbru.Le ţii foarte puţin la foc destul de iute, cam 4-5 minute, după care le răstorni într-un castron.
Cureţi de coajă cartofii, îi speli cu apă rece, îi tai cuburi şi-i răstorni în tigaia în care mai adaugi 3 linguri de ulei. Îi condimentezi cu paprică dulce, curry, cimbru, tarhon şi sare. Îi ţii la foc iute cam 4 minute, atât cât să-şi picteze paloarea.
Unge cu ulei o tavă pentru cuptor, puţin mai adâncă, şi tapetează cu griş. Răstoarnă primul strat, cel de rădăcinoase.
Întinde stratul cu o spatulă din lemn, după care răstoarnă cartofii ca cel de-al doilea strat.
Curăţă de coajă ceapa şi taie julien, răstoarnă în tigaie cu puţin ulei. Spală vânăta, taie în jumătăţi de felii şi le răstoarnă peste ceapă, sărează după gust. Le înmoi puţin pe focul iute, cam 4 minute şi le pui deoparte.
Speli dovlecelul, îl tai jumătăţi de felii, cureţi de coajă usturoiul şi-l tai felii subţiri. În tigaia în care ai pus puţin ulei, răstorni dovlecelul şi usturoiul, pe care le ţii tot cam 4 minute, după care îi amesteci cu vinetele.
Le răstorni în tavă ca următor strat şi nivelezi.
Următorul strat pe care îl răstorni în tavă şi-l nivelezi, este cel format din mazărea şi păstăile congelate. Pune peste ele puţină sare şi cimbru.
Cureţi de frunzuliţe conopida şi speli cu apă rece, cureţi de cotor şi seminţe ardeiul capia (sau ardei gras). Laşi buchete mărişoare de conopidă, iar ardeiul îi tai julien, le răstorni în tigaie cu puţin ulei şi sărezi puţin. Le ţii la foc iute cam 5 minute.
Cureţi de cotor roşiile, le tai mărunt, le răstorni în tigaie şi condimentezi cu cimbru şi tarhon. Le ţii pe foc atât cât îşi lasă din suc , după care le dai deoparte.
Acum aşezi ultimele straturi: cel cu conopidă şi ardei şi răstorni în final roşiile.
Speli frunzele de pătrunjel şi mărar, le tai mărunt şi le presari deasupra.
Între timp, încălzeşti cuptorul la 190ºC şi aşezi în cuptor tava. Să nu pui apă, legumele îşi vor lăsa sucul lor atât cât să se facă un sos bun şi parfumat. Dar să ştii că toate legumele pe care l-ai puis pe foc in tigaie, nu trebuie să se înmoaie, ele trebuie doar să-şi piardă rigiditatea, atât.
Cam într-o oră este gata.
Cam într-o oră este gata.
Scoate din cuptor tava si vei vedea ce minunăţie ai gătit!
Tot amalgamul acesta de culori şi miresme te vor înveseli, măcar pentru o zi, căci azi s-a mutat grădina ta vis în farfuria ta şi ţi-a dăruit o zi de vară însorită. Gustă şi ai să vezi, la fiecare înghiţitură vei avea surpriza unei noi întâlniri, şi miresmele îşi vor fi dat bineţe, dar totuşi ele şi gustul lor rămân separate să facă cunoştinţă cu tine. Nu privi peste umăr, nu a venit vara, doar mirosul de verde proaspăt mângâiat de soare se tăvăleşte în răsaduri de roşii coapte peste falduri de cartofi pomădaţi cu vinete sfioase şi dovlecei, răsturnate în unduiri de vis de vară fierbinte.
Draga Gratziela,
RăspundețiȘtergereeu ador sa adaug si cateva frunze de varza acra tocate marunt. Ii da un gust super.
Luciana
Ai perfecta dreptate Luciana, dar, din pacate, varza murata nu mai am, caci, din fericire, s-a consumat toata (cel mai mult varza calita cu taitei).
RăspundețiȘtergereO zi buna!