duminică, 22 mai 2011

degeţele din morcovi

Nu ştiu dacă ţi-am spus, dar îmi plac foarte mult morcovii şi mă străduiesc să găsesc mai  multe moduri de a-l găti. Zilele trecute mi-a venit o idee de a modela un mănunchi drăgălaş de morcovi, într-un aperitiv  ce poţi să-l serveşti în orice parte din zi. Dacă agreezi mâncarea dulce atunci aceste degeţele sunt ideale.
Şi, pe lângă aceste bastonaşe, am adăugat şi nişte mingi care să mai înveselească farfuria. Căldura verii ce se-apropie cu paşi înceţi, parcă îmi dau idei de vacanţă şi, cu gândul la evadări spectaculoase din oraşul prăfuit, îmi fac de treabă în bucătărie.
Ingrediente:
3 morcovi mai groşi
pesmet măcinat din pâine
pesmet măcinat din biscuiţi simpli digestivi
seminţe de susan
2 ouă
sare
piper
cimbru

Preparare:
Curăţă morcovii de coajă şi-i spală bine în jet de apă rece.
Pune la fiert apă într-o oală în care răstorni morcovii şi un praf de sare. Este bine să-i pui la  fiert când apa dă în clocot. Ai grijă să nu fiarbă prea mult căci se vor zdrobi. După ce au fiert, taie morcovii astfel:  dacă sunt mai lungi îi tai la jumătate din lungime, apoi îi tai pe lung în 4 fâşii.
Amestecă pesmetul de pâine cu cel de biscuiţi şi cu seminţele de susan în cantităţi egale.

Separat, într-un bol, sparge ouăle şi le condimentează cu sare şi piper.
Fă o baie în omletă, făşiilor de morcovi, apoi tăvăleşte-le în amestecul de pesmet, ca să se învelească  într-o mantie aurie de pesmet şi susan, nu înainte de a pregăti  tigaia în care le prăjim.
Uleiul în care prăjim fâşiile de morcovi trebuie să fie fierbinte. Prăjeşte pe toate feţele, dar ai grijă să nu se rumenească prea mult. Să nu uiţi că morcovul este fiert, deci nu trebuie să stea prea mult în uleiul încins.
Pregăteşte un grătar sau o tavă în care vei pune la scurs morcovii prăjiţi. Pune un strat de şervet de hârtie absorbant, după care aşează un strat de făşii de morcovi prăjiţi. Peste morcovi mai aşează un strat de hârtie. Este bine ca fâşiile prăjite să le aşezi pe aceste şervete de hârtie pentru ca uleiul absorbit la prăjire să fie scos cu ajutorul acestor sugative din hârtie.
După ce am prăjit „degeţelele” de morcovi, am făcut nişte chifteluţe din oul rămas şi pomădeala din pesmet şi susan, pe care le-am prăjit şi le-am pus şi pe ele la scurs de ulei pe şervete din hârtie.
Chifteluţele trebuie să fie destul de consistente ca să poţi modela cu mâna umedă nişte bile pe care le pui la prăjit. Ele pot înlocui pâinea, cel puţin eu aşa am făcut.

Le poţi combina cu alt fel de mâncare sau le poţi consuma ca atare. Oricare ar fi opţiunile tale să ştii că vei fi mulţumit de aceste degeţele care îţi colorează viu farfuria. Să nu-ţi fie o surpriză, căci morcovul îţi poate colora farfuria în foarte multe moduri plăcute.
Muşcă cu poftă şi spune ce crezi?!
Nu-i aşa că soarele ţi-a inundat bucătăria? Ei bine, să ştii că aventura abia începe, căci vara abia soseşte mângâind delicat florile de iasomie ce stau să înflorească. Parcă le simţi mirosul invadând camera ta şi totul se transformă într-o grădină plină de vise de vacanţe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu