Ţi-am spus că nu prea sunt fan supe sau ciorbe? Şi totuşi, pentru familia mea, fac supe şi ciorbe, şi de fiecare dată am avut succes. O piesă de rezistenţă este supa cu găluşte din griş, şi, ca urmare, de câte ori găsesc prilejul, fac găluştele la orice fel supă sau chiar ciorbe.
Acum am să-ţi povestesc despre o supă destul de simplă, dar care este foarte bună şi cu un gust delicat.
Ingrediente:
400gr. conopidă
1 cartof mai mare sau 2 mai mici
1 păstârnac
2 morcovi
½ ţelină mijlocie
1 ceapă uscată medie
3 fire ceapă verde
3-4 linguri ulei măsline
1 ou
5-6 linguri de griş
tarhon
cimbru
sare grunjoasă
Preparare:
Curăţă de coajă legumele (rădăcinoasele ) şi le spală sub un jet de apă rece.
Spală conopida şi desparte în bucheţele mici.
Pune într-o oala la fiert 3 litri de apă cu ţelina, păstârnacul , 1 morcov, toate întregi, şi 3 linguri de ulei. Când începe să fiarbă, mai laşi 10 minute, după care adaugi ceapa întreagă, al doilea morcov tăiat în rondele, cartofii tăiaţi cubuleţe şi bucheţelele
de conopidă, şi mai laşi la fiert încă 10 minute. Sărează după gust şi adaugă frunze de tarhon (eu nu aveam decât tarhon uscat). Mia fierbi 10-15 minute, dar să nu uit, supa o fierbi la foc mic ca să se tulbure cât mai puţin. După ce au fiert toate legumele, le scoţi cu o spatulă şi le răstorni într-un castron.
Separat, pregăteşti găluştele. Sparge un ou şi-l răstoarnă într-un castronel. Adaugă 1 lingură de ulei, şi amestecă bine, bate oul bine cu o furculiţă ca pentru omletă, după care adaugă în ploaie grişul. Trebuie să fii foarte atent cât griş pui. Dacă este prea puţin griş, găluştele nu se vor închega, iar dacă este mai mult griş, atunci ele vor rămâne tari la mijloc. Compoziţia trebuie să fie puţin mai tare decât un aluat de chec. Nu lăsa să stea compoziţia, cum ai terminat de adăugat grişul, ia cu o linguriţă şi răstoarnă la fiert găluştele. Eu le pun separat într-o cratiţă în care fierbe apa (dar fiert încet) şi le fierb pe jumătate, după care le răstorn în oala cu supă şi le termin acolo de fiert.
Probează cu o scobitoare dacă sunt fierte. Compoziţia din interior trebuie să fie moale şi pufoasă
Cât timp fierb găluştele, curăţă ceapa verde de frunze ofilite şi de firele de la rădăcini, spală la jet de apă rece şi le taie în rondele cât mai mici. Răstoarnă ceapa peste supă şi mai fierbe 5 minute. Este bine să pui la fiert ceapa când găluştele sunt aproape fierte.
Găluştele, după ce au fiert, îşi vor dubla volumul şi compoziţia va fi pufoasă şi moale la interior (dacă probezi cu scobitoarea). Mai gustă şi, dacă este nevoie, adaugă sare şi cimbru. Dacă îţi plac legumele fierte, cele pe care le-ai dat deoparte,le poţi tăia în cubuleţe şi le poţi servi în farfuria de supă.
Şi nu te sfii când îţi pui în farfurie, căci nu vei regreta.
Chiar dacă buchetul de lăcrămioare aşezat pe masă nu-ţi va fi adus aminte că iarna a trecut, atunci cu siguranţă gălăgia ameţitoare a vrăbiuţelor războinice ce-şi dispută teritoriile din mărul înflorit, îţi vor aduce în casă clipele de primăvară grăbită cu trena agăţată de florile corcoduşului, căci vara îşi face apariţia în curând pe urmele petalelor florilor de măr.
Super reteta: insa nu scrii nimic de conopida!!! Cand o fierbi???????
RăspundețiȘtergereAi perfecta drepatate, am omis si acum voi adauga si conopida.
RăspundețiȘtergere