duminică, 12 iunie 2011

îngheţată de căpşuni şi banane

Îngheţata rămâne punctul meu slab, oricând, indiferent de anotimp, îngheţata rămâne pentru mine desertul preferat (ei, bine, printre multe altele…).
Şi cum vin în curând zilele călduroase trebuie să le fac faţă cu o cupă de îngheţată.
Căpşunile se pregătesc să plece de pe la noi până la anul, deci, acum, pe ultima sută de metri, hai să ne bucurăm de parfumul şi gustul lor minunat.
Ideea de amestec la îngheţată de căpşuni cu banane, trebuie să recunosc, nu îmi aparţine ci Lucianei la care, fie vorba între noi, poţi să mai tragi cu ochiul căci are nişte reţete minunate. Am citit pe blogul ei de o îngheţată amestecata de căpşuni cu banane, şi aşa mi s-a născut ideea acestei îngheţate care a ieşit minunată.

Ingrediente:
1kg căpşuni
100 gr. nuci măcinate
2 banane
3 albuşe de ou
150 gr. zahăr
200 gr. smântână foarte grasă de casă
pentru ornat cupa de îngheţată:
biscuiţi simpli sau pişcoturi
bomboane mici ciocolată
ciocolată
nuci
 Preparare:
Curăţă căpşunile de codiţe şi le spală în jet de apă (nu le pune în apă căci îşi vor pierde parfumul şi gustul). Este bine să fie foarte coapte, chiar dacă sunt mai moi.
Pune într-un blender  albuşurile (să fie la temperatura camerei) şi le mixează bine până se fac ca pentru bezele. Adaugă zahărul şi-l mixează  până se topeşte. Curăţă bananele de coajă şi nervuri, taie-le în rondele şi le răstoarnă în blender.

Mixează bine până devine ca o pastă. Adaugă smântâna şi nucile măcinate şi mai amestecă bine. Mai mixează cam 10 minute chiar dacă s-a amestecat, asta pentru a se face ca o spumă. În final, adaugă şi căpşunile şi mai mixează, dar de această dată mai puţin pentru că este bine să mai găsim şi câte o bucăţică întreagă de fruct.

Răstoarnă compoziţia în vase pentru congelator şi lasă să se congeleze câteva ore, după care poţi orna o cupă astfel: pune un strat de îngheţată cam de 2cm grosime, adaugă un biscuite sfărâmat (sau un pişcot).

Deasupra mai aşează un strat subţire de îngheţată şi apoi un strat de câteva căpşuni tăiate pe jumătate.

Peste acestea răstoarnă un ultim strat de îngheţată şi apoi la pomădare, aşa cum îţi place ţie. Eu am presărat bomboane ornament din ciocolată, caşete de ciocolată pe care le-am tăiat în bucăţi şi miez de nuci puţin sfărâmate.

Dar dacă vrei, poţi să ornezi cum îţi place mai mult. Poţi pune alune în loc de nuci şi felii de banane şi căpşuni.

Dar oricare variantă alegi, trebuie să te bucuri de ea, căci căpşunile îşi vor lua în curând rămas bun, şi trebuie să recunosc că anul acesta ne-a răsfăţat mai mult ca în alţi ani. Gustă cu încredere şi vei vedea că parfumul lor este un bun sfătuitor alături de bananele cuminţi. Iar ciocolata, ei bine, ciocolata rămâne regina mereu răsfăţată alături de visele tale. Şi in această incursiune găseşti un prieten de nădejde care te va răsfăţa mereu cu parfum şi vise de nopţi înseninate de vară, iar teiul abia înflorit îţi plimbă dorul pe alei de mult uitate.

8 comentarii:

  1. Cum am spus si Liviei nu am facut inghetata niciodata,sant prea lenesa si "necunoscutul"(nefacutul) imi face frica sa incerc...dar"mai dire mai"....
    Pupici si o saptamana placuta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Petronela, este cel mai simplu si rapid dulce pe care poti sa-l faci, doar ca trebuie sa astepti cateva ore sa se congeleze putin.
    Te pup, si-ti urez o saptamana placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Gratiela,
    arata extraordinar. Sunt convinsa si ca este foarte gustoasa. Multumesc mult pentru ca ai povestit de mine si al meu blog. Sa sti ca voi lua si eu ceva din reteta ta: nucile si ciocolata, chiar daca a mea este raw vegan.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  4. Off ,ma bagi in pacate Gratziela !

    RăspundețiȘtergere
  5. Luciana,
    Atata timp cat ideea cu bananele nu-mi apartine si nu este nici dintr-o carte de bucate clasica, corect este sa amintesc de unde "m-am inspirat", nu? Si apoi, nici nu puteam sa nu amintesc de blogul tau in care am gasit informatii pretioase si retete care, sincer, imi fac cu ochiul.
    Cu calde imbratisari,

    RăspundețiȘtergere
  6. @Buna mea prietena Mandala,
    esti draguta, ca de obicei. Te invit sa ma sporovaim la un pahar de inghetata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ador inghetata, sunt fan. A ta arata super si cu ingredientele din ea... of salivez. Pup si o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Sara $ Miki
    Asa cum spuneam, inghetata ramane pe primul aloc alaturi de prajituri, torturi (ah torturile voastre sunt minunate) si multe alte dulciuri.
    pupici si noapte buna!

    RăspundețiȘtergere