vineri, 3 iunie 2011

vegan_ varză proaspătă călită şi cartofi noi prăjiţi


Câtă fericire când vara a sosit şi prin pieţele noastre. Parcă toate dorinţele mele sunt înghesuite în frunze parfumate de grădină proaspăt udată de lacrimile fericite ale cerului. Dorinţa de vară mă duce în plimbări prin piaţa bogată din cartier precum doamnele de altădată la Bulevard. Este cam ciudată comparaţia, dar aşa simt când intru în piaţa mea de cartier, bogată în culori, vie, fremătând de vise şi dorinţe atât de pământeşti.
Ne cunoaştem şi ne salutăm cu zâmbete sincere, vânzătorul, cel care îşi aranjează cât poate de bine şi colorat taraba, si eu, cea care mă învârt de multe ori nehotărâtă ce vreau să cumpăr, dar în acele momente îmi încarc retina cu prospeţimea unor grădini visate şi dorite. De cele mai multe ori îmi fac meniul pe loc, în piaţa vie şi ademenitoare precum cântecul sirenelor în largul mărilor. Este mai incitant şi, trebuie să recunosc că îmi face chiar plăcere, surpriza meniului poate fi o aventură  pentru mine şi familia mea.
Îmi plac combinaţiile ad-hoc, şi, cu riscul de a eşua, încerc diferite amestecuri precum cel de azi, care, şi pe mine m-a surprins plăcut.
Deci dacă ai încredere, încearcă, nu vei regreta:
Număr de porţii: 6
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gătire: 1 oră
Dificultate:  foarte uşor


Ingrediente:
1 varză mijlocie, dar să fie îndesată (dacă nu poţi pune 1 ½ verze mai afânate)
600 gr cartofi noi foarte mici
50 ml ulei de măsline
4 fire usturoi verde
4 fire ceapă verde
3 rosii mijlocii
1 legătură mărar
cimbru
tarhon proaspăt
sare grunjoasă

Preparare:
Alege cartofii cei mai mici şi-i pune la înmuiat într-un bol cu apă rece. Îi laşi în apă cam 15 minute.
Cât se înmoaie cartofii, pregăteşte varza: pune apă la fiert într-o cratiţă ceva mai mare, la care adaugi un praf de sare, nu prea mult. Taie varza în două jumătăţi egale (tăietura să fie prin cotor ca să poată fi eliminat uşor atunci când vei tăia varza) şi când fierbe apa răstoarnă-le în apă. Laşi la fiert cam 10 minute (de când începe să clocotească apa).
Varza de vară eu întotdeauna o opăresc pentru că este puţin cam grea pentru ficat, fiere şi stomac (ulcer).
După ce s-a înmuiat puţin varza, le scoţi din apă şi le pui la scurs într-o strecurătoare.
Curăţă ceapa şi usturoiul verde şi spală la jet de apă rece, taie în rondele mici şi le înmoaie cam 10 minute pe foc   într-o cratiţă cu ulei de măsline. Dacă varza s-a răcit, stoarce de apă şi taie în fâşii mici pe care le răstorni în cratiţă peste ceapă şi usturoi.
 Lasă la foc potrivit să se cunoască bine cu ceapa şi usturoiul, şi, între timp, pregăteşte cartofii. Cartofii foarte mici îi speli foarte bine, fără să-i cureţi de coajă şi îi prăjeşti în friteuse. Dacă ai o reţinere vis-a-vis de coaja cartofilor (deşi eu îţi garantez că nu trebuie, vor ieşi superb fără să simţi coaja care este foarte suţire), alege cartofii puţin mai mari şi curăţă-i de coajă.
Condimentează varza cu puţin cimbru, paprică dulce şi sărează aşa cum îţi place.
Laşi pe foc până se înmoaie varza, iar între timp opăreşte roşiile şi le cojeşte, după care le tai în cuburi cât de mari îţi plac şi le răstorni peste varză.
Amestecă bine şi lasă să fiarbă până ce sucul scade complet. Poţi să laşi focul puţin mai tare, şi prăjeşte puţin varza. Adaugă cartofii prăjiţi şi mai lasă pe foc cam 10 minute la foc mai mare, dar să nu uiţi că trebuie să mai amesteci din când în când şi să nu acoperi cu capac.
Curăţă mărarul şi spală la jet de apă rece şi răstoarnă-l peste varză doar atunci când este gata şi dai deoparte de pe foc.
 Şi dacă îţi place mămăliguţa, poţi face repede una la cuptorul cu microunde aşa cum o fac eu (vezi aici reteta)
, sau poţi servi cu pâine şi un ardei iute. Pentru un parfum unic şi îmbietor ornează cu frunze de tarhon proaspăt. 
Hai curaj, gustă! Nu-i aşa că te-am surprins?! Cât de bine se combină un cartof rotofei răsfăţat în baia
de ulei cu varza tăvălită în tigaie!
Şi dacă până acum nu ai avut timp să vezi că florile de salcâm s-au scuturat, priveşte aleea din faţa ta care este pomădată cu flori albe, parfumate, ce şi-au dat tributul pe acest an. Păşeşte peste ele cu clipa unui visător ce-şi pune la picioare parfum de salcâm  şi îşi deschide ochii spre cerul plin de stele, spre un tărâm de vis, îndepărtat şi plin de speranţe. Ascultă ciripitul gălăgios al unui vrăbioi pierdut de stol şi te gândeşti ce bine este în grădina ta de vis!

4 comentarii:

  1. ce sa-ti mai spun? cartofii prajiti sunt toxici ca carnea , iar cuptorul cu microunde...idem. Varza ar fi buna daca uleiul il pui in farfurie...in rest iti doresc sanatate multa. A renunta la carne nu e suficient, trebuie sa inveti si retete sanatoase cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Da anonim, ai dreptate in apropape toate observatiile tale. Stiu ca sunt toxici cartofii prajiti (dar nu mai mult decat un gratar de carne de oricare ar fi, care are un strat cumplit de gudron cangerigen mult mai periculos si decat uleiul prajit_citeste daca doresti si in carti de specialitate), iar in priviinta microundelor, si aici ai, in parte, dreptate. Spun in parte, pentru ca daca ai tine cont de perioada de asteptare,mentionata in toate retele, atunci nu sunt mai multe pericole ca atunci cand vorbesti la telefonul mobil. Si nu ai sa ma convingi in nici intr-un caz ca (eliminand cacafonia ta)daca vei consuma carne esti in regula. Te rog sa retii, nu am facut si nici nu voi face nici un fel de referire la cei care consuma carne sau nu, iar eu nu am facut un act de bravura ca nu consum acest (cum sa-i zic?) aliment! Este un stil de viata pe care mi l-am asumat fara a face comentarii rautacioase sau a deranja pe cei din jurul meu.
    In rest, ce sa-ti spun eu? Este mai constructiv daca ai avea puterea sa te semnezi cu adevarat, asta pentru a putea avea o conversatie reala.
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Gratziela si eu am ramas dezamagita de asa numitii cunoscatori care ascunsi in spatele anonimatului nu fac nimic altceva, decat a spiona si a improsca cu noroi...stii ce ma intreb eu uneori?Le-a cerut cineva parerea???Mie nu mi s-a intamplat sa primesc astfel de comentarii...dar e al doilea pe care il citesc azi,bineinteles facut tot de un anonim pe un alt blog si sincer spun, ca m-a indignat....Acesti anonimi mai bine s-ar duce sa se culce,decat sa sa oboseasca colindand prin bloguri...sau mai degraba sa astepte sa li sa ceara parerea...
    Sa revin la reteta:sincer mi se pare curioasa,n-am auzit de asa combinatie dar vazand componentele sant sigura ca mi-ar placea...poate o voi incerca,cine stie???
    Pana atunci iti spun ca te invidiez pentru plimbarile tale prin piata...(eu sant satula sa fac cumparaturi din supermercaturi...)
    Te pup si-ti urez o dumineca cat mai placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Petronela
    Sincer sa-ti spun nu ma deranjeaza si parerile altora, chiar daca sunt in contradictoriu, atata timp cat ele sunt in limita respectului si a bunului simt. Nu am ce reptosa Anonimului decat ca remarcile au fost putin rautacioase, in rest, fiecare cu parerea lui, iar eu sunt in stare sa respect fiecare parere, indiferent daca sunt sau nu de acord.
    Iar piata pot sa spun ca am REDESCOPERIT-O abia de 2 ani, cand, satula de produsele fara gust la hypermarket-uri, m-am hotarat sa nu mai cumpar produse agricole. Piata noastra este plina si de produse de-ale noastre, dar si de import. Important este ca ai de unde alege!
    Pupici, si o saptamana cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere