marți, 16 august 2011

Prăjitură cu prune şi scorţişoară

Am avut deosebita plăcere să primesc de la Gaby_d  o invitatie la Dulce Romanie_Provocarea lunii august , şi cum pruna a devenit pentru mine o adevărată provocare, am acceptat imediat cu foarte mare plăcere. De ce este o provocare pruna? Pentru mine, în afară de magiun nu prea existau în meniu prea multe reţete cu prune. Ei da, şi găluştele cu prune care se devorează imediat indiferent de cantitatea produsă. Am considerat-o cu adevărat o provocare pentru că pentru foarte mulţi, şi eu mă aflu printre ei, pruna este un fruct banal, care dacă a căzut din copac intră foarte repede la cazanul cu ţuică.
A trebuit să stau să redescopăr acest minunat fruct, să dau frâu imaginaţiei şi să văd ce pot găsi potrivit pentru ea. Este prima provocare, dar promit că voi încerca măcar încă o reţetă. Sper să-ţi placă ceea ce-ţi propun, dar oricum, pe 31 august vei găsi multe reţete, minunate sunt sigură de aceasta, pe blogul lui Gaby_d.
Dar să nu mai lungesc vorba, hai să-ţi povestesc ce am pregătit pentru ziua sf.Maria.
Nr. porţii: 8
Timp preparare: 1 oră
Timp gătire:  1 oră
Dificultate: uşor
Categorie: dulciuri, prăjituri

Ingrediente (pentru o tavă cu Ø 21cm):
            Blatul:
2 ouă întregi
150 gr. zahăr tos mai fin
5 linguri de apă rece
½ pachet praf de copt
50 gr. nuci măcinate
100 gr. făină pentru prăjituri
            Umplutura:
800 gr. prune brumării coapte dar nu prea moi
50 gr. zahăr (sau 3 linguri miere de albine de salcâm)
1 lingură scorţişoară
            Dressingul:
50 gr. nuci măcinate
2 plicuri preparare jeleu
200 gr. prune
100 ml apă
50 gr. zahăr
Preparare:
1. Pentru început este bine să faci blatul aşa:
Mixează foarte bine 2 ouă întregi cu 150gr. zahăr (poţi pune şi zahăr brun, dar blatul se mai închide puţin). După ce s-a topit zahărul, adaugă pe rând 5 linguri de apă, ½ pachet praf de copt, 50 gr. nuci măcinate şi la urmă 100 gr. făină pentru prăjituri (sau cozonac).
Încinge cuptorul la 175°C (mediu pe gaze). Răstoarnă compoziţia de blat într-o formă cu diametrul de 20-21 cm, unsă cu ulei şi tapetată cu puţin griş. Coace blatul cam 30 minute, dar este bine să-i faci testul cu scobitoarea. Când s-a copt şi s-a rumenit uşor, scoate-l din formă şi răstoarnă-l pe o tavă sau platou. Lasă la răcit.
  2. Acum pregăteşte umplutura :
Spală 800 gr. de prune şi le curăţă de sâmburi tăindu-le în jumătăţi. Răstoarnă - le într-un vas pentru cuptor cu 50 gr. zahăr sau 3 linguri miere de albine de salcâm (este mai puţin parfumată) şi 1 lingură de scorţişoară şi  pune 10 minute în cuptorul încins, după care le scoţi din cuptor şi le laşi la răcit.  După ce s-au răcit aşează în rânduri prunele pe blatul răcit,

3. Dressingul:
Spală 200 gr. de prune şi le curăţă de sâmburi tăindu-le în jumătăţi. Pune pe foc o crăticioară cu 100ml apă, răstoarnă prunele, zahărul şi nucile măcinate. Lasă pe foc până cam 10 minute, până ce prunele s-au înmuiat bine, apoi cu un blender vertical, mixează totul foarte bine ţinând crăticioara la foc foarte mic. Când totul a devenit ca o cremă subţire adaugă praful de jeleu (după instrucţiunile de pe plic), şi mixează cu blenderul până ce s-a încorporat şi jeleul.
Răstoarnă această cremă peste prăjitură cât este foarte fierbinte. Răstoarnă crema pe mijloc căci ea se va întinde uniform pe toată suprafaţa. În scurt timp, crema de jeleu se va întări şi va deveni un liant pentru prunele aşezate pe blat. Lasă la rece cam 1 oră.

Dacă îţi place blatul însiropat, atunci poţi face un sirop din 100ml apă şi 4 linguri zahăr (fără esenţe, căci strici parfumul şi gustul scorţişoarei) şi însiropează blatul înainte de a aşeza prunele.
Ştii, după fiecare experienţă, căci pentru mine aventura în bucătărie reprezintă de fiecare dată o experienţă nouă, ceva unic şi plin de mister, văd altfel culorile. Le iubesc şi simt că vibrează în fiecare fibră din ceea ce există. Prunele acestea ce, ieri, îmi păreau banale şi reprezentau pentru mine doar un borcan de magiun, mi-au dăruit parfum, gust şi culoare şi mi-au demonstrat că pot fi unice în felul lor fără să fie pomădate prea mult.  
În clipa  în care am gustat din prăjitură am simţit o plăcută răcoare ce mi-a cuprins trupul, de parcă un izvor mi-a îmbrăţişat trupul, iar parfumul lor mi-a invadat nările şi mi-a spus cât de plăcut este acum în livada brumărie.

4 comentarii:

  1. Ce minunatie ai facut,imi place gustul de scortisoara si prune iar combinatia cu nuci e foarte buna..(mie imi aminteste de magiunul cu nuca pe care il facea mama mea...)
    Te-am pupat si o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Petronela, la magiun m-am gandit cand am pus din belsug nucile, ca tare bun este!
    pupici si numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mandala,
    am pus deoparte o felie si te astept cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere