sâmbătă, 13 august 2011

sorbet din zmeura si afine


Ştii, îţi spuneam nu de mult, că în vara aceasta sorbetul va fi desertul în trend la mine acasă. Şi aşa este. Am să-ţi povestesc despre o nouă reţetă, care, de această dată, a ieşit minunat.
Fructele de pădure vor fi mereu în fruntea preferinţelor mele, sunt parfumate, delicate şi pline de mister.
Aşa că am fost la cules (în grădină!) şi am pregătit un minunat sorbet, care poate fi recomandat şi la regimul disociat Hay , căci şi la dietă se poate ceva dulce.

Ingrediente:
300 afine
500 gr. zmeură
3 banane
50 gr. nuci măcinate
1 cană de 100ml miere de albine (de preferat de salcâm căci nu este parfumată)
  sau 300gr. zahăr tos mai fin
350ml sirop proaspăt  de zmeură (pe care îl obţii din zmera pentru sorbet)
Preparare:
Aşa cum am mai spus, am văzut  la Luciana, un ingredient de nelipsit sunt bananele. Şi am constatat că ele au consistenţa asemănătoare cu untul sau frişca. Prin urmare eu le folosesc atât la îngheţată cât şi la sorbet. Metoda pe care am să  ţi-o explic este desăvârşită şi mă bucur că pot să ţi-o împărtăşesc şi ţie. Pentru că sorbetul este dietetic, vegan,  raw, şi foarte sănătos, este foarte important ca, după congelare, să nu facă acele ace de gheaţă, inestetice, dar şi neplăcute. Ei bine, aici este tot secretul unui sorbet. Să nu găseşti acei intruşi, acele de gheaţă. Dacă urmezi sfaturile mele, îţi garantez reuşita, şi vei fi atât de mulţumit, încât mă vei pomeni mereu!
 Curăţă afinele, spală-le în jet de apă rece şi le aşează în congelator până a doua zi. Tot cu o zi înainte pregăteşte şi zmeura. O speli şi pe aceasta rapid în jet de apă rece. Să nu o laşi în apă căci se va îmbiba de apă şi îşi vor pierde din gust şi parfum. Laşi la scurs, după care  răstorni zmeura într-un bol la care adaugi mierea de albine (sau zahărul). Laşi bolul la rece până a doua zi, când, zmeura îşi va lăsa sucul minunat.
A doua zi pregăteşti sorbetul.
Pentru început pune într-un blender afinele congelate. Ai grijă, blenderul trebuie să fie cu motor puternic (trebuie să vezi în cartea sa dacă macină gheaţa). Mixează bine afinele, adaugă şi zmeura puţin scursă. Dacă se mixează greu, adaugă puţin câte puţin din siropul de zmeură. Curăţă de coajă bananele şi le adaugă în blender tăiate felii împreună cu nucile măcinate.
 Trebuie să ştii că trebuie să rezulte o cremă cam ca iaurtul ca şi consistenţă. Deci pune siropul puţin câte puţin, până ce obţii această cremă. Mixează bine totul câteva minute, chiar dacă  totul este pasat foarte bine. Vei observa că totul se transformă într-o spumă. Aşează crema în boluri pentru congelator şi lasă câteva ore până ce se congelează foarte bine. Ai să vezi că, atunci când doreşti să serveşti nu mai trebuie să faci nici un alt artificiu ca să scapi de ace de gheaţă, şi asta pentru că ele nu există. Draguţă, Furnicuţa Boscodina, mi-a dăruit un sfat: dacă sorbetul va avea ace de gheaţă să-l răstorni într-un blender sau în robotul cu cuţit, şi să mai mixezi . Dar, aşa cum l-am făcut eu nu a mai fost nevoie. 
Până ce nu vei gusta nu vei şti ce miresme şi mistere te vor întâmpina pentru că, deşi ai amestecat foarte bine aceste fructe, le vei simţi gustul şi parfumul pe rând, parcă dorind să-ţi dăruiască fiecare în parte ofranda pădurii foşnitoare. Cât de delicat îţi mângâie nările, te plimbă duios pe cărări răcoroase de munte, ca apoi, într-un vârtej de titirez să te ducă într-o clipită în poieniţa aurită, iar gustul, ei bine gustul este desăvârşit, delicateţea zmeurei, dulci şi zemoase îmbrăţişează cu dragoste şi duioşie bobiţele jucăuşe de afin.  Bananele, cuminţi, stau într-un colţ fericite că, în zi de sărbătoare, afina jucăuşă şi zglobia şi ruşinoasa zmeură au făcut prietenie ca să-ţi aducă aminte de cărările răcoroase din pădure şi de zile plăcute de vacanţă.

15 comentarii:

  1. ce bun trebuie sa fie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Alexa, sa stii ca m-am delectat cu ce vezi in fotografie, si mi-am lasat imaginatia sa produca imagini si senzatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu pot decat sa-mi imaginez (clar trebuie incercat, numai ca blenderul nu imi permite sa mixez fructe inghetate, dar sper sa fie acelasi efect daca sunt decongelate).. foarte bine spus "Până ce nu vei gusta nu vei şti ce miresme şi mistere te vor întâmpina" :) Un sfarsit de weekend cat mai plcut

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine ai prezentat reteta si ce culoare minunata are...trebuie sa fie delicios,sa tot inchizi ochii si sa visezi...
    Pupici si o dumineca frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Miha, mai am un bol in congelator, invitatia ramane deschisa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Senzational gust, aroma, culoare! Un dulce de vara incredibil!O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Ruxy. Ai dreptate, este un dulce grozav. O calda imbratisare!

    RăspundețiȘtergere
  8. Un dulce minunat!!!
    unde mai pui ca e foarte aspectuos!!!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Are o culoare superba , cred ca l-ai savurat in intregime !

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Alynusa, si eubte pup si-ti urez o saptamana grozava!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mandala,
    Am pastrat un bol pentru musafiri, si, bineinteles, esti invitata mea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fructele de padure sunt preferatele mele. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa este Sara&Miki, fructele de padure au un "acel ceva" care te vrajeste imediat.
    O saptamana foarte placuta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Alexa,
    Imi cer scuze pentru ca intarzii cu raspunsul, dar, nu stiu ce s-a intamplat, raspunsul tau intrase in spam si abia acum am vazut. Daca nu ai blender care sa toace foarte bine fructele inghetate, atunci lasa pe jumatate sa se dezghete si atunci mixeaza-le, dar nu le lasa sa se dezghete complet, risti sa faca acele "ace de gheata" deloc placute!
    O zi cat mai placuta.

    RăspundețiȘtergere