Anul acesta
este foarte bogat în vinete, mari, rotofeie, de parcă au coborât de pe un tărâm
al giganţilor. Si nu numai atât, dar sunt foarte albe la interior şi cu foarte
puţine seminţe, ce mai, minunate!
Am să-ţi
povestesc despre o reţetă foarte simplă de salată de vinete coapte pe care o
făcea tatăl meu şi, deşi nu am
preparat-o până în acest an, o devoram de câte ori mergeam la tatăl meu. Dar,
pentru că el a plecat într-o lume albă,
diafană şi mai bună, mi-a venit mie rândul s-o prepar pentru că este minunată.
Şi pentru că Betty mi-a făcut o invitaţie irezistibilă, voi participa cu această reţetă la Provocarea lunii septembrie din seria Dulce Românie
Şi pentru că Betty mi-a făcut o invitaţie irezistibilă, voi participa cu această reţetă la Provocarea lunii septembrie din seria Dulce Românie
Multumesc
Betty!
ingrediente:
4 vinete
mari
100ml ulei
1 căpăţână
de usturoi
1 ceapă
mijlocie
sare
preparare:
Spală
vinetele în jet de apă rece, şterge-le şi apoi pune-le la copt.
Eu coc
vinetele pe un grill, care, este adevărat, va fi folosit doar pentru aşa ceva,
dar îmi protejez plita de arsură. După ce ai copt vinetele trece-le rapid
intr-un jet de apă rece şi lasă foarte puţin la răcit. Este un secret pe care
ţi-l voi spune: când treci vinetele coapte în jet de apă rece se înmoaie puţin
coaja şi se va curăţa uşor fără să rămână cenuşă pe miezul copt. Apoi, pentru a
rămâne albe şi să nu se iuţească, este bine să le cureţi de coajă cât sunt
foarte fierbinţi ca să se scurgă repede zeama care este puţin iute şi care
oxidează destul de repede, înnegrind iuţind miezul.
Este foarte
bine să le laşi la scurs câteva ore, pe un suport din lemn aşezat puţin în
pantă pentru a ajuta la scurs zeama.
După ce
s-au scurs destul de bine, aşează-le pe o scândură din lemn şi toacă-le cu un
tocător din lemn. Nu folosi robotul sau orice alt blender cu tocător metalic,
vinetele se vor înnegri şi oxida.
Toacă
mărunt vinetele pe care, apoi, le răstorni într-un bol.
Curăţă de
coajă ceapa, spal-o în jet de apă rece şi toacă foarte mărunt, apoi răstoarnă
în bolul cu vinetele.
Curăţă
usturoiul, zdrobeşte-l bine şi prepară o maioneză din el şi ulei. Adaugă-l la
vinete şi amestecă bine cu o spatulă din lemn până ce toate ingredientele se
vor fi încorporat. Şi cam atât!
Nu este
complicat, dar să ţii minte că o salată de vinete reuşită este culoarea şi
gustul său. Salata trebuie să fie albă (nu vineţie) şi să nu fie iute. Dacă vei
ţine cont de sfaturile mele, te asigur că vei reuşi o salată grozavă. Nu va
trebui să faci diferite artificii ca s-o albeşti şi să-i ascunzi tenta iute.
Trebuie să
recunoşti că această salată are un gust deosebit, este simplă şi plină de
savoare, este moale şi pufoasă, parcă te mângâie cu duioşia unei mame şi te
răsfaţă pentru ca tu, la rându-i, s-o iubeşti şi să te gândeşti la zile de vară
fierbinţi ce te vor mângâia în zile de reci de iarnă.
Foarta buna e salata asa. Prima oara am mancat-o asa in Grecia. Si de atunci o mai fac din cand in cand vara.
RăspundețiȘtergereLe fac si eu din cand in cand asa. Sunt grozave!
RăspundețiȘtergereMultumesc Brandusa, Fancy
RăspundețiȘtergereAceasta reteta o facea bunul meu tata, eu nu, pentru ca mergeam la el foarte des si ma infruptam dintr-un castron pregatit special pentru mine. Si asa au trecut foarte multi ani, dar acum, de cand el nu mai este langa mine, mi-a venit mie randul s-o prepar copilului meu.
Cu drag,
O bunatate aceasta salata!!!
RăspundețiȘtergereo seara placuta!
Multumesc Alynusa,
RăspundețiȘtergereCu usturoi este o grozavie.
pup si eu
Cu usturoi...n-am auzit si n-am mancat niciodata!Dar cum iubesc usturoiul,data viitoare voi adauga si mujdei!
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara minunata!!!
Cu usturoi...n-am auzit si n-am mancat niciodata!Dar cum iubesc usturoiul,data viitoare voi adauga si mujdei!
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara minunata!!!
Petronela,
RăspundețiȘtergereNu stii ce pierzi! Incearca si vei vedea ce buna este!
ce buna este!
RăspundețiȘtergereMandala,
RăspundețiȘtergerepoftim la masa!
Cand am venit din Grecia acum cativa ani am pus si eu in practica si tare mi-a placut!!! Arata minunat!
RăspundețiȘtergereRuxy
RăspundețiȘtergereIntotdeauna mi-a placut salata aceasta sa fie simpla, fara maioneza, iar cu usturoi ii da un gust deosebit.
Daca ai placerea sa ni te alaturi cu aceasta reteta la proiectul Dulce Romanie, te astept cu drag http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/
RăspundețiȘtergereMultumesc Betty, sper sa reusesc caci acum sunt in deplasare,
RăspundețiȘtergerecu drag
I will immediately clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
RăspundețiȘtergereDo you have any? Please allow me know in order that I may just
subscribe. Thanks.
Take a look at my page - jocuri cu actiuni si impuscaturi
Thanks
ȘtergereThank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thank you
RăspundețiȘtergereonce again.
Feel free to surf to my homepage ... Juegos
Ok!
ȘtergereHi there to every , since I am truly eager of reading this blog's post to be updated regularly. It includes fastidious information.
RăspundețiȘtergereAlso visit my page; jocuri online cazinou
With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
RăspundețiȘtergereinfringement? My website has a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.
Feel free to surf to my site; jocuri noi aventura
Great article.
RăspundețiȘtergereAlso visit my website - bancuri cu pisici