marți, 20 septembrie 2011

vegan_salată de vinete coapte cu usturoi


Anul acesta este foarte bogat în vinete, mari, rotofeie, de parcă au coborât de pe un tărâm al giganţilor. Si nu numai atât, dar sunt foarte albe la interior şi cu foarte puţine seminţe, ce mai, minunate! 
Am să-ţi povestesc despre o reţetă foarte simplă de salată de vinete coapte pe care o făcea tatăl meu şi, deşi  nu am preparat-o până în acest an, o devoram de câte ori mergeam la tatăl meu. Dar, pentru că el a plecat  într-o lume albă, diafană şi mai bună, mi-a venit mie rândul s-o prepar pentru că este minunată.
Şi pentru că Betty mi-a făcut o invitaţie irezistibilă, voi participa cu această reţetă  la Provocarea lunii septembrie din seria Dulce Românie

Multumesc Betty!

ingrediente:
4 vinete mari
100ml ulei
1 căpăţână de usturoi
1 ceapă mijlocie
sare
preparare:
Spală vinetele în jet de apă rece, şterge-le şi apoi pune-le la copt.

Eu coc vinetele pe un grill, care, este adevărat, va fi folosit doar pentru aşa ceva, dar îmi protejez plita de arsură. După ce ai copt vinetele trece-le rapid intr-un jet de apă rece şi lasă foarte puţin la răcit. Este un secret pe care ţi-l voi spune: când treci vinetele coapte în jet de apă rece se înmoaie puţin coaja şi se va curăţa uşor fără să rămână cenuşă pe miezul copt. Apoi, pentru a rămâne albe şi să nu se iuţească, este bine să le cureţi de coajă cât sunt foarte fierbinţi ca să se scurgă repede zeama care este puţin iute şi care oxidează destul de repede, înnegrind iuţind miezul.
Este foarte bine să le laşi la scurs câteva ore, pe un suport din lemn aşezat puţin în pantă pentru a ajuta la scurs zeama.
După ce s-au scurs destul de bine, aşează-le pe o scândură din lemn şi toacă-le cu un tocător din lemn. Nu folosi robotul sau orice alt blender cu tocător metalic, vinetele se vor înnegri şi oxida.
Toacă mărunt vinetele pe care, apoi, le răstorni într-un bol.
Curăţă de coajă ceapa, spal-o în jet de apă rece şi toacă foarte mărunt, apoi răstoarnă în bolul cu vinetele.
Curăţă usturoiul, zdrobeşte-l bine şi prepară o maioneză din el şi ulei. Adaugă-l la vinete şi amestecă bine cu o spatulă din lemn până ce toate ingredientele se vor fi încorporat. Şi cam atât!
 
Nu este complicat, dar să ţii minte că o salată de vinete reuşită este culoarea şi gustul său. Salata trebuie să fie albă (nu vineţie) şi să nu fie iute. Dacă vei ţine cont de sfaturile mele, te asigur că vei reuşi o salată grozavă. Nu va trebui să faci diferite artificii ca s-o albeşti şi să-i ascunzi tenta iute.
Trebuie să recunoşti că această salată are un gust deosebit, este simplă şi plină de savoare, este moale şi pufoasă, parcă te mângâie cu duioşia unei mame şi te răsfaţă pentru ca tu, la rându-i, s-o iubeşti şi să te gândeşti la zile de vară fierbinţi ce te vor mângâia în zile de reci de iarnă.

21 de comentarii:

  1. Foarta buna e salata asa. Prima oara am mancat-o asa in Grecia. Si de atunci o mai fac din cand in cand vara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Le fac si eu din cand in cand asa. Sunt grozave!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Brandusa, Fancy

    Aceasta reteta o facea bunul meu tata, eu nu, pentru ca mergeam la el foarte des si ma infruptam dintr-un castron pregatit special pentru mine. Si asa au trecut foarte multi ani, dar acum, de cand el nu mai este langa mine, mi-a venit mie randul s-o prepar copilului meu.
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  4. O bunatate aceasta salata!!!
    o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Alynusa,

    Cu usturoi este o grozavie.
    pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu usturoi...n-am auzit si n-am mancat niciodata!Dar cum iubesc usturoiul,data viitoare voi adauga si mujdei!
    Te pup si o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu usturoi...n-am auzit si n-am mancat niciodata!Dar cum iubesc usturoiul,data viitoare voi adauga si mujdei!
    Te pup si o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Petronela,
    Nu stii ce pierzi! Incearca si vei vedea ce buna este!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand am venit din Grecia acum cativa ani am pus si eu in practica si tare mi-a placut!!! Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ruxy
    Intotdeauna mi-a placut salata aceasta sa fie simpla, fara maioneza, iar cu usturoi ii da un gust deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca ai placerea sa ni te alaturi cu aceasta reteta la proiectul Dulce Romanie, te astept cu drag http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Betty, sper sa reusesc caci acum sunt in deplasare,
    cu drag

    RăspundețiȘtergere
  13. I will immediately clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you have any? Please allow me know in order that I may just
    subscribe. Thanks.

    Take a look at my page - jocuri cu actiuni si impuscaturi

    RăspundețiȘtergere
  14. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thank you
    once again.

    Feel free to surf to my homepage ... Juegos

    RăspundețiȘtergere
  15. Hi there to every , since I am truly eager of reading this blog's post to be updated regularly. It includes fastidious information.

    Also visit my page; jocuri online cazinou

    RăspundețiȘtergere
  16. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
    infringement? My website has a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.


    Feel free to surf to my site; jocuri noi aventura

    RăspundețiȘtergere
  17. Great article.

    Also visit my website - bancuri cu pisici

    RăspundețiȘtergere