Afinele
sunt un deliciu incontestabil, indiferent sub ce formă le folosim. Chiar dacă
la prima vedere nu te atrag nici prin formă, nici prin parfum, vei rămâne
surprins cât de mult le pace să te răsfeţe în dulceţuri, sosuri, sucuri, prăjituri
şi foarte multe altele. Dulceaţa rămâne pe primul loc în preferinţele mele, ea
fiind foarte uşor de făcut, dar atât de delicioasă şi parfumată.
Azi am
să-ţi povestesc cum fac eu dulceaţa de afine.
Ingrediente:
1kg afine
1kg zahăr
brun
2 batoane scorţişoară
3 cuişoare
1 lămâie
1 linguriţă
sare de lămâie
Preparare:
Spală
afinele într-o sită, la jet de apă rece fără să le ţii în apă, altfel, tot
sucul se va pierde în apă. Scurge-le de
apă, apoi răstoarnă-le în cratiţa în care vei fierbe dulceaţa. Răstoarnă peste
ele zahărul şi lasă-le în aşteptare 3-4 ore.
Pune
la fiert la foc mijlociu, iar când începe să fiarbă micşorează puterea focului.
Adaugă scorţişoara şi cuişoarele şi fierbe
o oră la foc foarte mic (de când începe fierberea), după care închide focul şi
lasă de fiert pentru a doua zi. Aşa cum spuneam şi la gemul de caise , eu fierb gemurile şi dulceţurile două zile la rând câte o oră,
o oră şi jumătate la fiecare fierbere, în funcţie de fruct, de cât suc are
fructul.
A doua zi
pune din nou la fiert dulceaţa cam o oră, dar este bine să probezi dacă s-a
închegat siropul făcând testul picăturii (o picătură de sirop scursă într-un
pahar cu apă rece trebuie să rămână rotunjoară fără să se topească).
După jumătate
de oră, adaugă sucul de lămâie, dar şi cojile de lămâie, iar după încă jumătate
de oră, dacă dulceaţa a trecut testul
picăturii, poţi să răsfiri în dulceaţă şi sarea de lămâie. De fapt, lămâia şi
sarea de lămâie ajută dulceaţa să nu se zaharisească. După de închizi focul,
scoate cojile de lămâie şi lasă la răcit până a doua zi acoperind gura cratiţei
cu un prosop umed. Următoarea zi, umple borcanele, aşează-le un capac din
celofan sau folie alimentară (2 straturi) şi închide cu capace.
Aşează în
cămara cu bunătăţi borcanele, plimbă cu duioşie palmele peste obrajii lor, căci
la iarnă, când viscolul îţi va da târcoale pe la geam, vei fi fericit că vara
nu a plecat de la tine, căci parfum de afine proaspăt culese îţi vor umple
nările şi mărgeluţe jucăuşe se vor împrăştia pe o clătită aburindă.
Ce deliciu. O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergere...si ce parfum!
RăspundețiȘtergereUn weekend cat mai placut,
Foarte, foarte buna aceasta dulceata!
RăspundețiȘtergereTe pup!!
desi nu am putut lasa coment,te-am urmarit cu mare interes...
Ce-as vrea si eu! Mi s-a facut pofta instant! :))
RăspundețiȘtergereAlynusa,
RăspundețiȘtergereSi mie mi s-a inatamplat de multe ori in ceea ce privesc comentariile.
Pupici si un weekend cat mai placut si insorit!
Miha,
RăspundețiȘtergereSe mai gasec pe piata afine, cel putin eu am gasit si mi-am facut provizii si la congelator pentru inghetata.... abia astept clipa!
si eu am facut pentru iarna dar am dat iama la borcane si scade numarul borcanelor vertiginos!
RăspundețiȘtergereMandala, "pune" cateva borcane undeva unde sa uiti de ele pana macar de Craciun si ai sa vezi ce bucurie atunci cand se va descoperi comoara!
RăspundețiȘtergereSi uite asa m-ai innebunit de la titlu.. Imi place tare tare mult, numai ca nu am pus anul asta;((( asa ca o sa te invidiez maxim si o sa-mi cumpar de la magazin ;)
RăspundețiȘtergereAntonina,
RăspundețiȘtergereMai ai timp si la anul, sau poate ai noroc sa mai gasesti pe piata.
cu drag,