sâmbătă, 26 noiembrie 2011

raw vegan_dovlecei umpluţi



Ţi-am spus cumva că sunt fan al dovleceilor umpluţi? Întotdeauna mi-au plăcut dovleceii umpluţi cu diferite alte legume, orez, nuci, doar că îi fierbeam… iar acum,  dovlecei cruzi… o descoperire plină de plăcere. Ştii ce este foarte curios? Poate că trecerea mea bruscă la raw nu a fost chiar o întâmplare, ci mai degrabă o nouă aventură, căci până acum nu am ştiut gustul adevărat al multor legume. Nu mă întreba de ce nu gustam  din ele căci nu ştiu să-ţi răspund. Am fost atât de oarbă de prejudecăţi şi indiferenţă încât acum, când încep să descopăr gusturi şi parfumuri noi, parcă mă descopăr pe mine.

Nr. porţii:  2
Timp de preparare:  25 minute
Dificultate:  uşor
Categorie:  raw vegan food_ mâncăruri

Ingrediente:
2 dovlecei mijlocii
            Umplutura
½ morcov de mărime mijlocie
1 felie ţelină (cam 4x5cm si groasă de 1cm)
3 ciuperci champignon mici
2 linguri hrişcă bio
2 linguri de seminţe de cânepă
2 linguri suc de lămâie
3 linguri suc mandarine
1 fir ceapă verde
1 lingură ulei porumb extravirgin
cimbru
piper negru măcinat
mărar şi frunze de pătrunjel mărunţit
sare Himalaya
            dressingul:
½ cană caju înmuiat 3-4 ore
1 lingură ulei porumb extravirgin
Sucul de la o mandarină
2 linguri suc de lămâie
oregano
sare Himalaya
 
Preparare:
Spală dovleceii în apă rece, taie-i în două, transversal şi scobeşte-le miezul. „Ciupeşte” puţin din capătul opus pentru a obţine o suprafaţă plană şi aşa dovlecelul va avea stabilitate. Pune puţină sare si stropeşte cu puţin ulei extravirgin de porumb. Lasa la macerat cam 1oră într-un bol cu capac.
Acum hai să preparăm umplutura. Curăţă de coajă ţelina şi morcovul, dă-l prin răzătoarea cu ochiuri mici apoi răstoarnă-le într-un bol. Spală în jet de apă rece ciupercile, şterge-le cu un şervet de hârtie, mărunţeşte-le cât poţi de mic, de preferat cu un cuţit ceramic pentru a nu oxida, apoi răstoarnă-le peste rădăcinoase. 
Mai pune în bol seminţele de cânepă uşor înmuiate (cam 1 oră), hrişca înmuiată şi ea cam 3-4 ore, condimentele şi frunzele de mărar şi pătrunjel mărunţite. Ştii că până acum eu nu am mâncat hrişcă? Nici măcar nu ştiam ce gust au. A fost o adevărată surpriză când am gustat din ea, o încântare, şi mi-a părut rău de timpul pierdut.  Sărează după gust şi mai adaugă 1 lingură ulei de porumb extravirgin. Spală cu apă rece ceapa, toacă mărunt şi răstoarn-o în bolul cu umplutura.
Amestecă bine până ce se încorporează totul.
 
Ca să nu fie prea seacă umplutura, adaugă-i sucul de lămâie şi mandarină, va substitui cu succes bulionul cu care eram atât de obişnuită.  Acum poţi să umpli dovleceii, dar ai grijă, umplutura este atât de bună încât, dacă guşti prea des din ea, se poate să nu-ţi ajungă la dovlecei!
Cât timp stau dovleceii la „odihnă”, pregăteşte dressingul. Pune într-un blender nucile de caju înmuiate cam 3-4 ore, puţină sare, sucul de lămâie şi mandarine, uleiul. Blenduieşte până ce totul devine ca o smântână groasă. Dacă mai este nevoie poţi adăuga puţină apă plată. La sfârşit adaugă şi oregano şi amestecă cu o lingură de lemn. 
Ce pot să-ţi mai spun? Dressingul este atât de bun că îl poţi servi şi separat, pe o crochetă.
Dar, important este acest dovlecel, micuţ, ce, parcă timid, încearcă să-ţi dăruiască din comoara ascunsă în el. Gustă, simte parfumul de mărar ce-ţi umple nările, dulceaţa amestecului te va invada şi, un plăcut fior te va cuceri, căci acum ai descoperit gusturi şi parfumuri noi.

10 comentarii:

  1. Ce bine arata, sunt bine venite in acesta perioada de post. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Alynusa.
    Se poate fierbe si este de post pentrub toata familia.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt tare bucuroasa ca ti-am descoperit blogul si te felicit pentru alegerea minunata pe care ai facut-o pentru sanatate! Abia astept sa iti incerc retetele! Desi nu sunt vegana si nu mananc exclusiv raw, si mie imi plac multe legume crude care sunt gatite de obicei si incerc sa imi hranesc familia cat mai sanatos. Iti multumesc ca impartasesti cu noi aceasta experienta minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc Cris
    Sunt fericita daca am reustit sa te incant putin cu retele mele, si te mai astept cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu ador dovleceii, in diverse combinatii si cu tot felul de umpluturi :*
    te imbratisez cu drag! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Emily,
    Dovleceii sunt adevarate surprieze si delicii culinare.
    Sarbatori fericite de 1 Decembrie.

    RăspundețiȘtergere
  7. I-am facut azi. O bunatate...de fapt este reteta care mi-a placut cel mai mult din cele 10-15 retete raw incercate pana acum. Sora mea mi-a spus ca seamana cu cei cu carne (am pus un pic mai multe ciuperci) si a "furat" doi sa duca maine la serviciu ;). Am mai facut si halvaua ta si m-a incantat mult. Am sa incerc si altele.
    Multumesc si iti doresc multa sanatate.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur nespus ca-ti plac. Dovleceii umpluti sunt preferatii mei.
      Si eu iti doresc multa sanatate si mult succes.

      Ștergere