Ţi-am spus
cumva că sunt fan al dovleceilor umpluţi? Întotdeauna mi-au plăcut dovleceii
umpluţi cu diferite alte legume, orez, nuci, doar că îi fierbeam… iar acum, dovlecei cruzi… o descoperire plină de
plăcere. Ştii ce este foarte curios? Poate că trecerea mea bruscă la raw nu a
fost chiar o întâmplare, ci mai degrabă o nouă aventură, căci până acum nu am
ştiut gustul adevărat al multor legume. Nu mă întreba de ce nu gustam din ele căci nu ştiu să-ţi răspund. Am fost
atât de oarbă de prejudecăţi şi indiferenţă încât acum, când încep să descopăr
gusturi şi parfumuri noi, parcă mă descopăr pe mine.
Nr. porţii: 2
Timp de preparare: 25
minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw
vegan food_ mâncăruri
Ingrediente:
2 dovlecei
mijlocii
Umplutura
½ morcov de
mărime mijlocie
1 felie
ţelină (cam 4x5cm si groasă de 1cm)
3 ciuperci
champignon mici
2 linguri
hrişcă bio
2 linguri
de seminţe de cânepă
2 linguri
suc de lămâie
3 linguri
suc mandarine
1 fir ceapă
verde
1 lingură
ulei porumb extravirgin
cimbru
piper negru
măcinat
mărar şi
frunze de pătrunjel mărunţit
sare
Himalaya
dressingul:
½ cană caju
înmuiat 3-4 ore
1 lingură
ulei porumb extravirgin
Sucul de la
o mandarină
2 linguri
suc de lămâie
oregano
sare
Himalaya
Preparare:
Spală
dovleceii în apă rece, taie-i în două, transversal şi scobeşte-le miezul.
„Ciupeşte” puţin din capătul opus pentru a obţine o suprafaţă plană şi aşa
dovlecelul va avea stabilitate. Pune
puţină sare si stropeşte cu puţin ulei extravirgin de porumb. Lasa la macerat cam
1oră într-un bol cu capac.
Acum hai să
preparăm umplutura. Curăţă de coajă ţelina şi morcovul, dă-l prin răzătoarea cu
ochiuri mici apoi răstoarnă-le într-un bol. Spală în jet de apă rece
ciupercile, şterge-le cu un şervet de hârtie, mărunţeşte-le cât poţi de mic, de
preferat cu un cuţit ceramic pentru a nu oxida, apoi răstoarnă-le peste
rădăcinoase.
Mai pune în
bol seminţele de cânepă uşor înmuiate (cam 1 oră), hrişca înmuiată şi ea cam
3-4 ore, condimentele şi frunzele de mărar şi pătrunjel mărunţite. Ştii că până
acum eu nu am mâncat hrişcă? Nici măcar nu ştiam ce gust au. A fost o adevărată
surpriză când am gustat din ea, o încântare, şi mi-a părut rău de timpul
pierdut. Sărează după gust şi mai adaugă
1 lingură ulei de porumb extravirgin. Spală cu apă rece ceapa, toacă mărunt şi
răstoarn-o în bolul cu umplutura.
Amestecă
bine până ce se încorporează totul.
Ca să nu
fie prea seacă umplutura, adaugă-i sucul de lămâie şi mandarină, va substitui
cu succes bulionul cu care eram atât de obişnuită. Acum poţi să umpli dovleceii, dar ai grijă,
umplutura este atât de bună încât, dacă guşti prea des din ea, se poate să
nu-ţi ajungă la dovlecei!
Cât timp
stau dovleceii la „odihnă”, pregăteşte dressingul. Pune într-un blender nucile
de caju înmuiate cam 3-4 ore, puţină sare, sucul de lămâie şi mandarine,
uleiul. Blenduieşte până ce totul devine ca o smântână groasă. Dacă mai este
nevoie poţi adăuga puţină apă plată. La sfârşit adaugă şi oregano şi amestecă
cu o lingură de lemn.
Ce pot
să-ţi mai spun? Dressingul este atât de bun că îl poţi servi şi separat, pe o
crochetă.
Dar,
important este acest dovlecel, micuţ, ce, parcă timid, încearcă să-ţi dăruiască
din comoara ascunsă în el. Gustă, simte parfumul de mărar ce-ţi umple nările, dulceaţa
amestecului te va invada şi, un plăcut fior te va cuceri, căci acum ai
descoperit gusturi şi parfumuri noi.
Ce bine arata, sunt bine venite in acesta perioada de post. Felicitari.
RăspundețiȘtergereMultumesc Dan si Ionela.
RăspundețiȘtergereArata superr!
RăspundețiȘtergereO seara placuta!
Multumesc Alynusa.
RăspundețiȘtergereSe poate fierbe si este de post pentrub toata familia.
Pup.
Sunt tare bucuroasa ca ti-am descoperit blogul si te felicit pentru alegerea minunata pe care ai facut-o pentru sanatate! Abia astept sa iti incerc retetele! Desi nu sunt vegana si nu mananc exclusiv raw, si mie imi plac multe legume crude care sunt gatite de obicei si incerc sa imi hranesc familia cat mai sanatos. Iti multumesc ca impartasesti cu noi aceasta experienta minunata!
RăspundețiȘtergereIti multumesc Cris
RăspundețiȘtergereSunt fericita daca am reustit sa te incant putin cu retele mele, si te mai astept cu mare drag.
si eu ador dovleceii, in diverse combinatii si cu tot felul de umpluturi :*
RăspundețiȘtergerete imbratisez cu drag! :*
Emily,
RăspundețiȘtergereDovleceii sunt adevarate surprieze si delicii culinare.
Sarbatori fericite de 1 Decembrie.
I-am facut azi. O bunatate...de fapt este reteta care mi-a placut cel mai mult din cele 10-15 retete raw incercate pana acum. Sora mea mi-a spus ca seamana cu cei cu carne (am pus un pic mai multe ciuperci) si a "furat" doi sa duca maine la serviciu ;). Am mai facut si halvaua ta si m-a incantat mult. Am sa incerc si altele.
RăspundețiȘtergereMultumesc si iti doresc multa sanatate.
Mihaela
Ma bucur nespus ca-ti plac. Dovleceii umpluti sunt preferatii mei.
ȘtergereSi eu iti doresc multa sanatate si mult succes.