miercuri, 14 decembrie 2011

tăvălită-n roşcove_ raw vegan


Cine crede că nu te poţi distra în bucătărie preparând dulciuri raw se înşeală.  Aşa cum spuneam, prefer mai mult să mănânc fructe în loc de prăjiturele, dar sunt ocazii în care doresc să-mi impresionez prietenii, să le arăt că sunt multe reţete raw care pot fi devorate şi de non raw. Ei bine, cu mingiuca ciocolatie am avut succes în faţa lor. Vreau să-ţi spun că o tavă destul de mărişoară s-a golit complet, ceea ce mi-a făcut plăcere: reuşisem!

 Ingrediente:
2 căni nuci autohtone
½ cană migdale
1 cană seminţe floarea soarelui + bostan
8 smochine
1 cană stafide
6 curmale
2 linguri miere polifloră (este mai parfumată)
            Tăvălitura:
1 lingură cacao raw
2 linguri praf roşcove
2 linguri cocos ras mărunt
 
Preparare:
Pune nucile la înmuiat cu o zi înainte, dar ai grijă să schimbi apa cât mai des. Ai să vezi ce maro se colorează, de la iod. Nici eu până acum nu înmuiam nucile noastre. Nu ştiam că aşa se poate elimina cât mai mult iod din nuci. Pune la înmuiat şi migdalele tot cu o zi înainte. Seminţele, smochinele, stafidele şi curmalele le poţi pune la înmuiat cu 4-5 ore înainte. Cred că asta este singura „corvoadă” pentru un raw vegan, să ştie ce mănâncă pentru a pune la înmuiat din timp  nucile sau seminţele, în rest totul decurge de la sine.
Ei, hai să-ţi povestesc mai departe. După ce s-au înmuiat migdalele curăţă-le de coajă. Eu aşa am făcut, nu mi-a luat decât 10 minute. Pune într-un blender nucile, migdalele, seminţele, smochinele,stafidele, curmalele şi mierea de albine. Mixează până ce se mărunţesc toate bine. Ai grijă că aluatul trebuie să fie destul de compact, doar dacă nu se pot mărunţi din lipsă de lichide, doar atunci adaugă puţină apa în care s-au înmuiat curmalele.
Separat, amestecă tăvălitura pentru pomădare: nuca de cocos, cacao şi praful de roşcove.
Mai în joacă, mai în serios, ia aluat în linguriţă şi modelează mişte mingiuci cât de mari doreşti, după care le tăvăleşti în pomadă. 
 
Cam atât…. nu-i aşa că nu a fost greu?!
Şi cât poate fi de plăcut să plimbi cu plăcere mingiuca ciocolatie în palmele fremătând, cu nările încântate de miros proaspăt de ciocolată…. dar să nu uiţi de plăcerea de a gusta cu ochii închişi şi visând la plaje însorite, căci ea, rotofeia, ascunde clipe de răsfăţ şi alint .

12 comentarii:

 1. N-am mancat niciodata roscoave, nu stiu ce gust au, dar prajitura ta arata senzational. ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc Dana,
  O seara foarte placuta iti doresc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Miha,
  Nici eu nu am mancat roscove pana acum, dar am constatat ca praful de roscove inlocuieste cu brio cacaua si este chiar mai gustoasa si parfumata.
  Cu drag,

  RăspundețiȘtergere
 4. Wow!!!Nu am mancat dar cred ca au un gust super!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Nici eu nu am macat dar ce pot spune este ca asi gusta si ca arata tare bine.

  RăspundețiȘtergere
 6. Alynusa,
  Poti incerca, merita.

  pupici si o seara placuta.

  RăspundețiȘtergere
 7. Maria,
  te invit cu placere la o degustare.

  RăspundețiȘtergere
 8. arata foarte bine si poza e foarte reusita!

  RăspundețiȘtergere
 9. Unde se găseşte praf de roşcove?

  RăspundețiȘtergere
 10. Praf de roscove se gaseste la magazinele Bio sau Plafar.

  RăspundețiȘtergere